De leukste dagtrips vanuit Cairns

Cairns is voor veel backpackers het start- of eindpunt van de Australische oostkust. In de stad zelf is niet veel te beleven, tenzij je dagbesteding uitsluitend bestaat uit zuipen en bij de lagoon uitbrakken (je zult niet de enige zijn). Wel is deze plek, tussen de oceaan en het regenwoud, een prima uitvalsbasis voor fantastische bezienswaardigheden in de directe omgeving.

Snorkelen Great Barrier Reef

Snorkelen en duiken bij Great Barrier Reef

Het grootste koraalrif ter wereld en één van de bekendste bezienswaardigheden in Australië kún en mág je niet missen. Vanuit Cairns en omliggende steden vertrekken dagelijks tientallen boten richting de 3000 riffen van de Great Barrier Reef. Van kleine katamarans tot meerdaagse duiktrips met megajachten; voor iedereen en elk budget is er wel wat te vinden. En als dat nog niet genoeg is, kun je ook rondvluchten met een helikopter maken.

Alarmerende berichtgeving over het snel stervende koraal van de Great Barrier Reef wekken de indruk dat er nu al niets meer van over is, maar wanneer je zelf gaat snorkelen of duiken zul je door de immense omvang van het rif hier weinig van merken. Een trip naar de Great Barrier Reef moet daarom absoluut bovenaan je bucketlist voor de oostkust van Australië staan.

Roadtrip naar Cape Tribulation

Zo’n 140 kilometer vanaf Cairns naar het noorden vind je Cape Tribulation, gelegen in Daintree National Park. Op deze plek loopt het tropisch regenwoud praktisch tot aan de witte zandstranden van deze landtong. Borden waarschuwen voor de aanwezigheid van krokodillen, alhoewel de kans dat je ze zomaar tegen het lijf loopt wel erg klein is. Op de weg naar Cape Tribulation heb je mooie uitzichtpunten en leuke stops als Mossman Gorge en Port Douglas.

Daintree National Park
Daintree National Park, gelegen tussen Cairns en Cape Tribulation.

Cape Tribulation is een populaire bestemming voor touroperators, maar omdat je dan praktisch de hele dag in de bus zit, is een roadtrip met een eigen auto veel leuker (en een stuk goedkoper). De weg langs de kust is al een ervaring op zich en bovendien heb je de vrijheid om overal te stoppen waar je wil. Auto’s zijn in Cairns te huur voor circa $ 50 per dag en de ferry over de Daintree River kost $ 25 per auto.

Natuurlijk waterpretpark in Atherton Tablelands

In Artherton Tabelands, ten oosten van Cairns, vind je een aantal meren en watervallen die in het gemiddelde waterpretpark niet zouden misstaan. Het weer op deze hoogvlakte is meestal vrij waardeloos, maar regen zou je niet moeten weerhouden van een frisse duik in kratermeren en de Millaa Millaa Falls – bekend van de Herbal Essence tv-reclame. Ook leuk: de natuurlijke waterglijbaan bij Josephine Falls (spekglad, dus wees gewaarschuwd).

Millaa Millaa Falls
De Millaa Millaa Falls zijn beroemd geworden door de Herbel Essence tv-reclame.

Een trip langs de watervallen in deze regio kun je in theorie zelf doen met een auto, maar in dit geval zou ik de fantastische Barefoot Tours aanraden. Zelfs met de meest suffe groep (zoals bij mij) zorgen de gidsen van deze organisatie ervoor dat je hoe dan ook een supertoffe en avontuurlijke dag hebt.