Oostkust Australië: via reisbureau boeken of zelf reizen?

Goed, je bent in Australië aangekomen en wilt de immer populaire oostkust gaan doen. Welkom in het land dat een backpackwalhalla zou moeten zijn, maar waar het grootste deel van de reizigers op georganiseerde tours belandt. In dit artikel leg ik uit waarom veel mensen hiervoor kiezen, hoe reisbureaus werken en wat je overwegingen kunnen zijn om wel of niet onafhankelijk te gaan reizen.

Oostkust Australië

Reisbureaus voor oostkust Australië

Na aankomst in Melbourne, Sydney of Cairns kun je er nauwelijks omheen en is de kans groot dat je er een keer binnenstapt: talloze reisbureaus met gehaaide verkopers die je allemaal de beste deals beloven voor de oostkust. Iedereen die in Australië is geweest kent namen als Peterpans, Happy Travels, Backpackers World en Greyhound en waarschijnlijk weet je dan ook dat je gigantische kortingen kunt krijgen als je alles in één keer boekt.

Het is doodnormaal dat (vooral jonge) reizigers hier binnenlopen, zich een uur lang alles laten aanpraten en vervolgens 3000 dollar lichter en met 40 vouchers naar buiten komen. “Pap en mam, ik ga een halfjaar backpacken in Australië!” krijgt zo een geheel nieuwe betekenis.

Prima als dat je stijl van reizen is, maar voor reizigers die waarde hechten aan onafhankelijkheid (zoals ik) leidt dit tot een dilemma: je wilt het eigenlijk niet, maar kunt er wel een heleboel geld mee besparen.

Via reisbureau boeken of zelf reizen?

De overweging om wel of niet in zee te gaan met deze reisbureaus komt in mijn optiek neer op 3 factoren. Allereerst hangt het zoals gezegd af van je reisstijl; sommige mensen willen nu eenmaal nergens naar omkijken of tijd besteden aan planning en uitzoekwerk. Geheel begrijpelijk om dan in de eerste stad alles te boeken, al heb ik het gevoel dat de meeste Nederlanders daar te nuchter voor zijn.

Een andere belangrijke factor is je beschikbare tijd. Als je minimaal 2 maanden hebt voor de Australische oostkust en je bent met anderen, dan is een auto kopen de way to go. Dit kan heel goedkoop uitpakken, geeft maximale vrijheid en flexibiliteit en is ook nog eens een geweldig roadtrip-avontuur. Voor plekken die je niet met de auto kunt bereiken, zoals Whitsundays of Fraser Island, kun je dan alsnog losse tours boeken.

Heb je niet die luxe van maandenlang reizen, dan kun je of een auto huren (vergis je echter niet in de afstanden!) of met de bus (Greyhound/Premier) reizen. In beide gevallen adviseer ik de oostkust min of meer vast te leggen door bijvoorbeeld must-do’s als Whitsundays en Fraser Island vooraf te boeken en de rest eromheen te plannen. Dit hoeft echt niet tot in detail per dag, maar een grove planning helpt altijd, zeker om een beeld te krijgen van reistijden en afstanden.

Greyhound bus oostkust Australië
Greyhound is onder backpackers een populaire manier om de oostkust af te reizen.

Dit brengt me bij de derde en laatste overweging: trips en accommodaties vooraf gecombineerd boeken kan je heel veel geld schelen. Je zult niet de eerste zijn die met een wat krap budget naar Australië komt en voor als je het nog niet wist: dit land – en vooral alles wat je georganiseerd doet – is schreeuwend duur. Zit je wat ruimer qua geld en wil je liever op de bonnefooi gaan reizen, blijf dan ver weg van de reisbureau’s en doe je eigen ding.

Commissie = korting

Iedereen die wel eens in een winkel is geweest waar met commissie wordt gewerkt, kent waarschijnlijk de overenthousiaste verkoper die een bepaald product heel erg aanprijst. Dat is bij reisbureaus in Australië niet anders en op enkele uitzonderingen na, heb ik nooit het gevoel gehad dat een reisagent 100% eerlijk met me was.

Dit heeft alles te maken met de manier waarop deze reisbureaus hun geld verdienen. Het feit dat ze een tour van bijvoorbeeld $ 465 voor Fraser Island in een totaalpakket kunnen verkopen voor $ 400, is omdat ze hun commissie gebruiken als korting. Hoe er dan exact geld wordt verdiend blijft een beetje vaag, maar volgens mij zit het in boekingskosten, creditcardtoeslagen, cashflow en rente.

Fraser Island 4WD tag along
Dit mag je niet missen: kamperen en Fraser Island verkennen in een 4WD.

Een adder onder het gras is dat bij een annulering je je geld niet terugkrijgt, maar dit omgezet wordt in een tegoed dat je bij het betreffende reisbureau moet besteden. Veel reizigers staan hier niet bij stil, tot ze te maken krijgen met een annulering vlak voordat hun reis in Australië erop zit. Ja, zie dan maar eens die honderden dollars nuttig te besteden.

Tot slot is er nog de truc van schijnconcurrentie: alle grote reisbureaus vallen onder de paraplu van 2 of 3 bedrijven. Het is leuk bedacht om rond te shoppen en na je aanbod van Peterpans binnen te lopen bij ‘concurrent’ Backpackers World voor meer korting, maar je geld belandt uiteindelijk in hetzelfde potje. Uitzonderingen hierop vormen enkele onafhankelijke reisbureau’s.

Tips voor beste deal

Het klinkt tegenstrijdig, maar dit allemaal zou je eigenlijk niet moeten weerhouden van een flinke geldbesparing door via een reisbureau te boeken. Als je geen tijd, zin of mogelijkheden hebt om volledig onafhankelijk de oostkust te doen, houd dan bovenstaande in je achterhoofd, shop wat rond en kijk wat je wordt aangeboden. Deze tips zullen je bovendien een eind op weg helpen:

  • Durf om korting te vragen, de reisagent zal namelijk in eerste instantie niet verder gaan dan een afronding van het totaalbedrag.
  • Blijf bij hetzelfde reisbureau als je meerdere keren verschillende boekingen maakt en vertel wat je eerder hebt geboekt.
  • Overweeg te boeken bij een onafhankelijk reisbureau voor meer keuzevrijheid. Dit zijn meestal reisbureaus waarvan slechts één vestiging is.
  • YHA werkt zonder commissie. Dat betekent minder korting, maar wel eerlijk, onafhankelijk advies en vaak goede deals in combinatie met accommodatie in YHA hostels.
Hill Inlet Whitsundays
Whitsunday Island is een must-see aan de oostkust van Australië.