6 onmiskenbare ervaringen in de Red Centre van Australië

Uiteraard heb je er rood zand en rode rotsen, maar in de Red Centre van Australië vind je nog veel meer moois op het gebied van natuur, wilde dieren en cultuur. Ga je de outback in en is het middelste puntje van Australië je bestemming, dan kom je ongetwijfeld deze 6 dingen tegen.

Uluru Red Centre van Australië

1. Het geologische wonder dat Uluru heet

Uluru (Ayers Rock) is Australië’s meest iconische natuurverschijnsel en niet te missen vanuit de wijde omgeving. Deze eenzame zandstenen rots is 348 meter hoog, heeft een omtrek van bijna 10 kilometer en is honderden miljoenen jaren geleden door aardverschuivingen omhoog gedrukt. Afhankelijk van het zonlicht verandert Uluru gedurende de dag van kleur; zonsopkomst en zonsondergang zijn het meest indrukwekkend vanwege de typische rode gloed.

2. Complete afzondering van de bewoonde wereld

De Red Centre van Australië is gelegen in de outback, die zijn ontleent naam aan het feit dat het ver, heel ver gelegen is van de bewoonde wereld. Mobiel bereik heb je alleen in stadjes, benzinestations liggen soms honderden kilometers van elkaar vandaan en daartussen vind je alleen maar het grote niets: dor woestijnlandschap zover als je kunt kijken.

Outback en woestijn Australië
Veel tegenliggers ga je hier niet tegenkomen

Dat betekent ook dat je niet zomaar op de bonnefooi koers kunt zetten richting Uluru. Ga je zelf met een eigen auto (en nee, geen economy-huurauto), dan moet je je goed verdiepen in de afstanden, plekken voor overnachting en wat te doen in geval van nood. Een prima alternatief hiervoor zijn de outback tours van Groovy Grapes.

3. Wilde dieren die jou opzoeken in plaats van andersom

Zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen, kom je in de Red Centre gegarandeerd native wildlife tegen. Kangoeroes en paarden steken overal de weg over (helaas ook op het verkeerde moment) en kampeerplekken zijn populair onder nieuwsgierige dingo’s die ’s nachts komen rondsnuffelen. Ook gespot: roofvogels, dromedarissen, slangen en bergduivels.

Bergduivel outback Australië thorny devil
Een bergduivel (thorny devil).

4. De ultieme plek om onder de sterren te slapen

Relatief warme nachten en de afwezigheid van lichtvervuiling maken de gehele outback zeer geschikt om sterren te kijken. En hoe kan dat beter dan vanuit een swag: een comfortabele en waterafstotende Australische slaapzak-mat-combi. Kampeerplekken zijn er genoeg in deze regio; zoek aldaar het donkerste plekje op voor de ultieme ervaring van buiten slapen.

5. Natuur die onderdeel is van een cultuur

Uluru en het nabijgelegen Kata Tjuta (Mount Olga) en Kings Canyon zijn van grote culturele waarde voor de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Sommige plekken zijn aangemerkt als heilig en je wordt verzocht hier respectvol mee om te gaan (niet fotograferen of beklimmen). De Red Centre is een bijzondere plek om meer te leren over de cultuur, tradities en kunst van de Aboriginals. Hiervoor kun je het beste het bezoekerscentrum bij Uluru bezoeken of op een georganiseerde tour gaan.

Kata Tjuta Uluru
Sommige plekken bij Uluru en Kata Tjuta worden door Aboriginals als heilig beschouwd.

6. Vliegen en nog eens vliegen

De grootste ergernis van de Red Centre is niet de hitte, droogte, het zand of de mieren, maar ontelbaar veel vliegjes die het op jou voorzien hebben. In deze woestijn besef je heel snel hoe de gemiddelde koe zich moet voelen, al heb je nog het geluk dat wij met wapperen of een vliegennet de beestjes van ons af kunnen houden. De ene dag is erger dan de ander, maar bereid je voor op de nodige irritatie vanaf zonsopkomst tot zonsondergang.

Vliegen in outback van Australië
De vliegenplaag in de Red Centre leidt tot de meest creatieve oplossingen.