Welke tour voor Fraser Island moet je kiezen?

Fraser Island is voor veel Australiëgangers het hoogtepunt van de oostkust en ik kan beamen dat rondtoeren op het grootste zandeiland ter wereld inderdaad een ongelooflijk gave ervaring is. Als je je gaat oriënteren op een georganiseerde tour voor Fraser Island, vraag je je waarschijnlijk al snel af wat de verschillen zijn. Hier moet je in elk geval op letten.

Fraser Island 4WD tag along

Hoeveel dagen Fraser Island?

Met een drietal overwegingen kun je een groot aantal opties en touroperators al schrappen. Allereerst is het de vraag of je voor een dagtrip, 2 dagen of 3 dagen gaat. Uiteraard hangt dit af van je beschikbare tijd en budget af, maar als je bedenkt dat Fraser Island meer dan 120 kilometer lang is, moet je een dagtrip eigenlijk sowieso afschrijven.

In 2 dagen kun je best wel wat van het eiland zien, maar 3 dagen is de échte Fraser Island-ervaring en niet voor niks de populairste optie. Je ziet namelijk veel meer dan het gebruikelijke 75 Mile Beach, Eli Creek, Maheno Wreck, Indian Head, Champagne Pools en Lake McKenzie. Bovendien hoef je je dan nooit echt te haasten en blijft er veel tijd over voor de vele ‘geheime’ plekjes die Fraser Island rijk is.

Maheno Wreck Fraser Island
Het scheepswrak van SS Maheno op 75 Mile Beach.

Tag along en kamperen

De tweede overweging is of je voor een tag along of guided tour gaat. Bij de eerste mag je zelf rijden in een 4WD (mits 21 en een rijbewijs op zak), bij de tweede word je in een bus rondgereden. De keuze is eigenlijk een no brainer, want je raadt het al: zelf rondcrossen over stranden, door beekjes, diep zand en de wildernis is een ongelooflijk gave ervaring en voor mij persoonlijk het absolute hoogtepunt van Fraser Island. Slinger je eigen playlist aan, start your engines, slik een keer bij het brullen van die Toyota LandCruiser en gaan met die banaan!

4WD Fraser Island tag along
Was je nog geen fan van de kracht van een 4WD-monster, dan ben je dat zeker na een Fraser Island-trip.

Zelfs voor minder ervaren bestuurders is het een must-do; er kan weinig misgaan en je wordt zonodig geholpen door een gids. Kom je vast te zitten, dan mag iedereen een handje helpen om de wagen uit het zand te duwen. Mag je helemaal niet rijden? Geloof mij, ook dan is in een 4WD met je eigen groepje rondrijden veel leuker dan de hele dag op je gat te zitten in een touringcar.

Diep zand 4WD Fraser Island
De leukere momenten op Fraser Island: vast komen te zitten in diep zand.

Tot slot is het de vraag of je zin hebt om te kamperen of gesteld bent op wat meer luxe. Ook hier geldt dat kamperen wat mij betreft de ultieme ervaring is, zeker als je bedenkt dat je kampeerplek voorzien is van schrikdraad om nieuwsgierige én agressieve dingo’s (wilde honden) weg te houden. Toiletten en douches zijn provisorisch, wel heb je ’s avonds gegarandeerd veel lol met een zak goon (goedkope wijn) bij het kampvuur.

Kamperen Dropbear Fraser Island
Kamperen achter de duinen, op steenworp afstand van het strand en tussen de dingo’s.

Welke organisatie voor Fraser Island?

Dingos, Pippi’s, Cool Dingo, Fraser Explorer, Nomads, Palace, Drop Bear… volg jij het nog? Als je erover uit bent hoeveel dagen je wilt rondtoeren, of je voor een tag along of guided tour gaat en of het kamperen of een dak boven je hoofd wordt, dan zijn er nog steeds een handvol organisaties die ogenschijnlijk hetzelfde aanbieden. In grote lijnen zijn de trips van bovengenoemde touroperators inderdaad hetzelfde en uiteindelijk is het vooral de groep waarvan je het moet hebben.

Dropbear groep Fraser Island
Mijn geweldige groep met Drop Bear Adventures.

Op die groep heb je natuurlijk niet echt invloed, al zijn er een aantal organisaties die een bepaald publiek trekken. Dingos wordt bijvoorbeeld volop verkocht door reisbureaus gespecialiseerd in de oostkust, waardoor de kans op een groep met veel 18/19-jarige dronken Engelsen aanzienlijk groot is. De ervaringen die ik heb gehoord, lopen uiteen van “fantastisch, geweldige mensen” tot “verschrikkelijk en niet kunnen slapen door het gefeest, gezuip en geseks”. Het eveneens bekende Pippi’s en Nomads trekken over het algemeen ook een wat jonger publiek, al kan ik niet vaak genoeg benadrukken dat elke groep weer anders is – het moet je maar net meezitten.

Ikzelf ben met het kleinere, onafhankelijke Drop Bear Adventures op pad geweest om een aantal redenen. Het publiek is wat minder jong en juist avontuurlijker (al was daar ’s avonds met wijn en bier op tafel weinig van te merken, maar dat maakte het des te leuker), ALLES is inbegrepen (dus geen verborgen kosten voor een slaapzak of eten zoals bij andere orgnaisaties), er wordt voor je gekookt (en je mag zelf helpen) en de gehele tour is simpelweg tot in de puntjes verzorgd.

Wat mij betreft is Drop Bear daarom een absolute aanrader. Ophalen en afzetten kan in zowel Noosa als Rainbow Beach, wat je weer een busrit bespaart. Als het tij het toelaat, mag je bovendien tussen deze plekken 1,5 uur over het strand rijden – toch weer een mooie extra als beginner of afsluiter van je avontuur op Fraser Island.

Lekke band Fraser Island
Een klapband overkomt zelfs de allerbeste gidsen.