Angkor Wat bezoeken: 4 tips

Het is de belangrijkste toeristische trekpleister van Cambodja en volgens velen ook hét hoogtepunt van Zuidoost-Azië: de tempels van Angkor Wat, gelegen bij Siem Reap. Dit indrukwekkende tempelcomplex is echter zo groot en omvangrijk dat Angkor Wat bezoeken meer als een uitdaging klinkt dan een leuk dagje uit. Met deze tips help ik je een eind op weg.

Angkor Wat zonsopgang

1. Ga met zonsopgang

Om te beginnen mag je de zonsopgang bij Angkor Wat eigenlijk niet missen. Nee, je bent met duizenden andere toeristen zeker niet de enige die dit doet, maar het is een magisch mooi tafereel en ondanks je waarschijnlijk het gevoel hebt in Disneyland te staan, absoluut de moeite waard.

Een ander voordeel hiervan, en dat is misschien nog wel belangrijker, is dat je na zonsopgang in de gelegenheid bent om met een zeer aangename temperatuur een groot aantal plekken te bezoeken. Rond het middaguur wil je namelijk echt geen tempels beklimmen of in de brandende zon rondlopen; de temperatuur loopt dan op tot 35 graden.

Angkor Wat zonsopgang drukte
De zonsopgang bij Angkor Wat is prachtig, maar je bent zeker niet de enige.

2. Neem een tuktuk (of de fiets)

De tempels van Angkor Wat zijn per bus, auto, fiets, scooter, tuktuk, ballon of zelfs helikopter te bezichtigen, maar voor de meeste backpackers zijn een tuktuk of de fiets de enige reeële opties. Fietsen kun je voor $ 1-2 huren en dat is spotgoedkoop, maar bedenk wel dat de hele dag in de hitte rondrijden over een immens terrein je aardig kan opbreken.

Duurder, maar gemakkelijker, is daarom om een tuktuk te regelen. De meeste hostels bieden deze optie aan met vaste chauffeurs. De route die wij deden was Angkor Wat met zonsopgang, Angkor Thom, Bayon, Ta Keo, Ta Phrom en Banteay Kdei voor $ 18 totaal ($ 15 zonder zonsopgang). Andere routes zijn natuurlijk ook bespreekbaar.

De chauffeur wacht overal en stopt op verzoek bij restaurants, wc’s of andere bezienswaardigheden onderweg.

Ta Phrom Tomb Raider Angkor Wat
Ta Phrom, beter bekend als Tomb Raider Temple.

3. Bedenk hoeveel dagen je wilt gaan

Na een forse prijsverhoging in 2016 kost de entree voor Angkor Wat $ 37 voor 1 dag, $ 62 voor 3 dagen en $ 72 voor een week. Weet je zeker dat je aan 1 dag niet genoeg hebt, koop dan direct een ticket voor 3 dagen. Twijfel je hieraan, dan beland je in een lastig dilemma omdat 2 keer 1 dag duurder is dan 3 dagen.

Voor mij persoonlijk, en ik denk dat dat voor de gemiddelde backpacker ook geldt, treedt na enkele uren tempels afstruinen al verzadiging op; de welbekende ’tempelmoeheid’. Aan 1 dag (6-7 uur inclusief zonsopgang) had ik dan ook genoeg, niet in de laatste plaats vanwege de vermoeidheid.

Het ticket voor de hele week is alleen interessant voor ware tempelfreaks of reizigers die de auteurs van de Lonely Planet Cambodia op hun woord geloven…

Bayon Angkor Wat
Al tempelmoe? Het zijn er nog zoveel meer… (Bayon, Angkor Thom).

4. Kleed je gepast

De dresscode voor Angkor Wat verschilt niet veel van andere tempels in deze landen en dus zul je in elk geval je knieën en schouders moeten bedekken. Anders dan bijvoorbeeld bij Grand Palace in Bangkok zul je niet direct geweigerd worden wanneer je bloter gekleed bent dan dat, want daar zijn Cambodjanen simpelweg te bescheiden voor. Dat zou echter geen reden om er dan maar onfatsoenlijk bij te gaan lopen. Alles bedekken is ook weer overdreven, maar minirokjes, topjes en hemden voor een dagje thuis laten is een kleine moeite.

Op teenslippers is Angkor Wat prima te bezoeken, maar voor het nodige klim- en klauterwerk (en het vele wandelen) zijn comfortabele sneakers wellicht fijner.

Reizen naar Siem Reap

Nieuwsgierig geworden naar deze must-see in Cambodja? Siem Reap is per bus vrij eenvoudig te bereiken vanaf Thailand, waar je vanuit Europa goedkoop heen kunt vliegen.