Geld in Cambodja: hoe werkt dat?

Betalen en pinnen in Cambodja kan enigszins verwarrend zijn. De officiële munteenheid is de riel, maar het meeste zul je betalen in dollars, die ook uit de pinautomaten komen. In bepaalde gevallen krijg je echter je wisselgeld in riels terug… snap je het nog?

Geld in Cambodja

Dollar en riel

Allereerst: je kunt in Cambodja overal betalen met Amerikaanse dollars, dus dat is in principe de eerste valuta die je gebruikt. De meeste prijzen, vooral bij accomodaties, bars en restaurants, zijn dan ook in dollars aangegeven. Dat is dus lang niet zo ingewikkeld als het lijkt.

Is het wisselgeld kleiner dan een dollar, dan krijg je altijd riels terug. Ook dat is hartstikke eenvoudig: 1000 riel is 0,25 dollar, dus meestal zijn het één of meerdere briefjes van 1000 die je terugkrijgt. Moet je bijvoorbeeld 5,50 dollar afrekenen en geef je 10 dollar, dan is je wisselgeld 4 dollar en 2 briefjes 1000 riel. Easy does it!

In een aantal gevallen, zeker op de minder toeristische plekken, krijg je ook riels terug wanneer men geen wisselgeld in dollars heeft. Dat maakt op zich helemaal niets uit, want dit geld kun je gewoon overal uitgeven en zal vooral van pas komen bij kleinere bedragen.

Geld pinnen in Cambodja

Geldautomaten kun je vrijwel overal vinden, tenzij je echt in de middle of nowhere bent. Het is alsnog even opletten, want niet alle geldautomaten accepteren Maestro/MasterCard. De banken die dit wel doen zijn in ieder geval ABA Bank, Canadia Bank en ANZ Royal.

Met een buitenlandse pinpas geven alle geldautomaten automatisch dollars uit met een fee van $ 5. Wellicht heb je in de Lonely Planet Cambodia gelezen dat Canadia Bank geen fee rekent. Dat klopt(e), maar daar is helaas per 5 december 2015 een einde aan gemaakt.

ANZ Royal heeft persoonlijk mijn voorkeur omdat je bij deze bank per keer maximaal 500 dollar kunt pinnen en je geld uitgegeven wordt in briefjes van 100, 50 en 20. De briefjes van 100 zijn erg lastig kwijt te raken, dus het is fijn als je meteen wat kleinere briefjes hebt. Een workaround hiervoor bij ABA Bank is om (bijvoorbeeld) $ 295 of een ander niet-rond bedrag in te toetsen.

Wil je de transactiekosten helemaal mijden, neem dan dollars mee vanuit Nederland of het land waar je vandaan komt.