Dit is waarom je naar Koh Rong moet

De eilanden Koh Rong en Koh Rong Samloem behoren tot de mooiere plekjes van Zuidoost-Azië en mogen tijdens een reis door Cambodja absoluut niet overgeslagen worden. 4 redenen waarom je in ieder geval voor enkele dagen een bezoekje moet brengen aan dit paradijsje.

Koh Rong Cambodja

1. Koh Rong is een paradijs

Koh Rong en het kleinere Koh Rong Samloem doen in geen enkel opzicht onder voor hun Thaise tegenhangers, maar zijn veel minder ontwikkeld – en dat is positief. Je vindt hier dan ook volop witte zandstranden, veelal verlaten, en diverse activiteiten zoals boottrips, kajakken en met lichtgevend plankton zwemmen.

De eilanden zijn behoorlijk groot maar nauwelijks bebouwd, al gaat daar de komende jaren helaas verandering in komen. Vanaf de pier op Koh Rong vind je de eerste paar honderd meter restaurants, bars en guesthouses, maar daarna lijkt het op enkele bungalows na meer op een onbewoond eiland. Een heus paradijs dus.

Bottrip Koh Rong vissen
Tijdens een halfdaagse boottrip ($ 8) kun je snorkelen, vissen, BBQen en met lichtgevend plankton zwemmen.

2. Het eiland is spotgoedkoop

Ben je gewend op een eiland 1,5 tot 2 keer zoveel te betalen als op het vasteland? Niet op Koh Rong. Je vindt hier prima maaltijden voor een paar dollar en op veel plekken is bier zelfs goedkoper dan op het vasteland. Natuurlijk kun je het zelf zo duur maken als je wilt, maar voor budgetreizigers is Koh Rong een uitstekende keus.

Om enigszins een idee te krijgen van de prijzen (december 2015), vind je hieronder een overzicht:

  • Grote fles water: $ 0,75-1
  • Fruit shake: $ 1
  • Bier (blikje): $ 0,75-1
  • Ontbijt of avondmaaltijd: $ 3-4
  • Verse fruitsalade: $ 1
  • Dorm: $ 5-8
  • Tweepersoonskamer: $ 15-30
  • Bungalow: vanaf $ 30
  • Boottrip van halve dag: $ 8

De accomodaties zijn wat duurder dan in de rest van Cambodja en over het algemeen niet bepaald luxe, maar hey, je zit dan wel in een bungalow op het strand of in een kamer met uitzicht op zee.

Vooraf boeken kan bij de meeste plekken overigens niet, maar in de Lonely Planet Cambodia staat een uitgebreid overzicht van accomodaties.

Koh Rong Skybar
De Skybar geeft een schitterend uitzicht over de baai van Koh Rong.

3. Er is een kleinschalig nachtleven

Anders dan op de meeste Thaise eilanden is het nachtleven op Koh Rong redelijk gemoedelijk en kun je het zelf zo gek maken als je wilt. Verplicht mee zuipen zoals op Koh Phi Phi is er hier niet bij, en iets als een Full Moon Party op Koh Phangan ga je er ook niet vinden. Dat betekent dus ook: géén Britse of Australische flashpackers die alleen maar komen voor een week zuipen, maar in plaats daarvan een relax en gevarieerd publiek.

Tot middernacht staan de speakers van een aantal bars weliswaar op oorlogssterkte, maar met een tactisch uitgekozen slaapplek (dus niet in een dorm boven de bar) heb je daar eigenlijk geen last van.

4. Koh Rong is makkelijk te bereiken

Koh Rong en zijn kleine broertje Samloem liggen vlak voor de kust van Cambodja en zijn daardoor eenvoudig te bereiken vanaf Sihanoukville. De overtocht gaat het snelst met de speed ferry die er ongeveer een uur over doet. Een open return ticket kost $ 20 en deze boot vertrekt vanaf de pier bij Serendipity Beach.

Speed ferry Koh Rong
Met de speed ferry is Koh Rong snel en eenvoudig te bereiken vanaf Sihanoukville.

Houd wel rekening met de weersomstandigheden, want bij een beetje ruwe zee wordt de boel geannuleerd. Je terugreis moet je 24 uur van te voren op de pier van Koh Rong bevestigen, zodat je verzekerd bent van een plekje op de boot.

Interesse gewekt? Er zijn vanuit Nederland geen directe vluchten naar Cambodja, maar in plaats daarvan kun je naar Thailand vliegen en per bus verder reizen.