2 dagen in Hongkong: wat te doen?

Hongkong is voor veel reizigers de toegangspoort naar China, de rest van Azië of zelfs Australië en Nieuw-Zeeland. Deze wereldstad heeft echter veel meer te bieden dan alleen een groot en druk vliegveld. Dit is wat je zoal 2 dagen in Hongkong zou kunnen doen wanneer je hier op doorreis bent.

Uitzicht The Peak Hongkong

Zien in Hongkong

Hongkong heeft (net als Singapore) niet een heleboel bezienswaardigheden en het is dan ook vooral de stad zelf die indruk maakt. Dat er miljoenen mensen in zo’n klein stukje land leven, mag een wonder zijn – rondlopen in Hongkong is daarom al een ervaring op zich. Als je vanaf het vliegveld of de ferry naar Hongkong komt, springt er maar één ding in het oog: de waanzinnige skyline van Hongkong Island. Je kunt deze vanuit alle hoeken bewonderen, maar voor mij zijn er 2 favoriete plekken waar de wolkenkrabbers het beste tot hun recht komen.

Gedurende de dag raad ik je aan naar The Peak (Victoria Peak) te gaan, de heuvel achter Central, vanuit waar je op de hoogste gebouwen neerkijkt. Dit uitzichtpunt (zie foto boven) mág en kún je niet missen wanneer je in Hongkong bent. ’s Avonds is het chaotisch druk, maar vroeg in de ochtend rustig. Je kunt omhoog per tram (€ 3), bus (€ 1) of te voet (2 uur). Het betaalde Sky Terrace 428 zou ik overigens skippen; het gratis uitzicht, dat 100 meter vanaf het plein ligt, is namelijk net zo goed.

Veel mensen gaan ’s avonds naar The Peak, maar persoonlijk vind ik het uitzicht vanaf Victoria Harbour dan veel beter. Ga daarom naar Tsim Sha Tsui Promenade, gelegen naast de ferrypier aan de kant van Kowloon. Een geweldige plek om rond te slenteren en de skyline met open mond te aanschouwen.

Skyline Hongkong Victoria Harbour
De schitterende skyline van Hongkong, gezien vanaf Tsim Sha Tsui Promenade.

Doen in Hongkong

Misschien wel de leukste activiteit in Hongkong vindt helaas maar één keer per week plaats: de paardenrace in Happy Valley. Al ruim 100 jaar organiseert The Hong Kong Jockey Club midden in de stad een paardenrace, traditiegetrouw ook de plek om flink te wedden. Het leukste (en goedkoopste) voor backpackers en toeristen is de Beer Garden, waar je voor € 1 toegang direct aan de racebaan staat. Bier drinken is hier overigens net zo belangrijk als de halfuurlijkse races, en met 500 ml als kleinste biertje ben je gewaarschuwd… De paardenraces vinden vrijwel elke woensdagavond plaats in de Happy Valley Racecourse.

Paardenrace Happy Valley Hongkong
Elke woensdagavond vinden er midden in Hongkong paardenraces plaats.

Als je dan toch aan het bier zit, dan is het nachtleven van Hongkong ook een bezoekje waard. Lan Kwai Fong (afgekort: LKF) is dé plek voor een hapje, drankje en dansje. Ben je op een backpackersbudget, dan is het geen probleem om bier bij de 7-Eleven te kopen en schaamteloos op straat op te drinken; voor de minder schrale reizigers onder ons zijn er diverse bars en clubs open tot in de vroege uurtjes.

Tot slot is shoppen in Hongkong een serieuze bezigheid. Marktjes, winkels en vooral winkelcentra zie je nagenoeg overal in de stad, maar het meeste zit geconcentreerd in het gebied rondom Nathan Road. Je vindt hier bijvoorbeeld Temple Street Night Market (dagelijks vanaf 16:00 uur) voor het nodige Made in China-spul; ideaal ook om souvenirs te shoppen. Ben je op jacht naar goedkope elektronica, dan is Mong Kok je bestemming. Succes gegarandeerd, mede dankzij het ontbreken van btw op goederen.

Shoppen in Hongkong
Kleding, elektronica, spullen voor persoonlijke verzorging; in Hongkong vind je het allemaal spotgoedkoop.