3x zien en doen in Yangshuo

Het karstgebergte rondom Yangshuo is misschien wel één van de mooiste plekjes van China. De beboste bergtoppen, slingerende rivieren en knalgroene rijstvelden zorgen voor een sprookjesachtig stukje Chinese natuur. Wat is er zoal te doen in Yangshuo en de omgeving?

Yangshuo zonsondergang

1. Verken de oevers van de Yulong River

Wanneer je in Yangshuo arriveert kan één activiteit je niet ontgaan zijn: met een vlot (bamboo raft) de Yulong River afvaren. Omdat dit razend populair is onder vooral Chinese toeristen en je in een paar uur tijd effectief maar enkele kilometers ziet, is zelf een trip langs de oevers maken stiekem veel leuker. Huur een scooter (of fiets, al kun je dan minder ver) en verken in één ochtend of middag tientallen kilometers van het prachtige karstlandschap rondom Yangshuo. Een makkelijke, maar prachtige route loopt langs de Yulong River naar het noorden. Je passeert hierbij diverse bruggen en kunt helemaal doorrijden tot de historische Fuli Bridge.

Fuli Bridge Yangshuo
Als je de Yulong River naar het noorden blijft volgen kom je vanzelf bij de Fuli Bridge.

2. Bekijk zonsondergang vanaf een brug

Bij een bezoek aan Yangshuo hoort een fenomenale zonsondergang vanaf de rivier. De weerspiegeling in het water en gouden gloed over het gebergte en de rijstvelden zijn werkelijk magisch. Een zonsondergang is het beste te zien vanaf een brug, zoals Gongnong Bridge.

Dacht je hier in alle rust van te kunnen genieten? Forget it. De helft van de pret hier bestaat uit alle maffe Chinese toeristen met selfiesticks en telelezen. Vanuit het dakraam van een rijdende auto de zonsondergang fotograferen is hier dagelijkse aan de orde, evenals bijna-aanrijdingen door selfiesticks en smartphones die alle aandacht opslokken.

Yangshuo karstgebergte
Behalve zonsondergang kent Yangshuo nog een ander prachtig fotomoment: de vroege ochtend.

3. Beklim een uitzichtpunt

Voor het klassieke uitzicht van de uitgestrekte natuur, het karstgebergte en het kronkelende rivierlandschap zul je Yangshuo uit moeten. De beste plekken hiervoor liggen in Xingping, 30 kilometer verderop. Laozhai Hill is een goede optie, of wat verderop Xianggong Mountain (wel erg toeristisch).

Rondom de stad Yangshuo zijn echter ook gave uitzichtpunten te vinden. Een onder backpackers populaire route is de TV tower hike. Dit pad begint vlakbij Pantao Road en is volledig gemarkeerd op kaartenapp Maps.me. Reken voor deze steile klim een uur en doe het zeker niet op het heetst van de dag. Op de top betaal je 5 RMB of een blik bier aan de permanente bewoner om hem het hek te laten openen.

Yangshuo TV tower hike
Het typische mistige uitzicht over de stad Yangshuo vanaf de TV tower.