Van Guilin naar Zhangjiajie in één dag

Als je je oriënteert op een rondreis door China, is de kans groot dat zowel Guilin (vlakbij Yangshuo en Longsheng) als Zhangjiajie op je lijstje staan. Deze bezienswaardigheden liggen voor Chinese begrippen redelijk dicht bij elkaar, maar helaas zijn er geen directe verbindingen. Toch is het goed mogelijk om in één dag van Guilin naar Zhangjiajie te reizen; dit is hoe het werkt.

Hogesnelheidstrein G-train China

Stap #1 – Hogesnelheidstrein van Guilin naar Changsha

Het eerste deel van deze reis gaat het snelst en is veruit meest comfortabel. Vanaf het treinstation in Guilin (midden in het centrum) gaan dagelijks meer dan 10 hogesnelheidstreinen naar Changsha South. Deze rit duurt ruim 3 uur en de eerste trein vertrekt ’s ochtends om 08:07 uur.

Treintickets voor China zijn het eenvoudigst te boeken via Ctrip. Je betaalt dan alleen reserveringskosten en je kunt in China op elk station je treinkaartje(s) ophalen.

Stap #2 – Bus van Changsha naar Zhangjiajie

Aangekomen op Changsha South Railway Station heb je twee mogelijkheden: met de trein of met de bus naar Zhangjiajie. Omdat de trein langzamer is en van een ander station vertrekt dan waar de hogesnelheidstrein aankomt, adviseer ik om de bus te nemen. Volg hiervoor op Changsha South de bordjes naar long distance bus station. Kaartjes zijn ter plekke te koop op vertoon van je paspoort en reken voor de reis 5 tot 6 uur. De eindbesteming is het busstation van Zhangjiajie, direct naast het treinstation.

Busstation Changsha South
Het busstation van Changsha South.

Deze bussen rijden om de paar uur maar heb je desondanks geen goede aansluiting, dan is een bus naar Zhangjiajie vanaf Changsha West een goede optie.Vanaf dit busstation vertrekken namelijk meer bussen. Je bereikt dit station met de metro vanaf Changsha South.

Alternatief: nachttrein naar Zhangjiajie

Een redelijk populair maar vrij omslachtig alternatief is de nachttrein naar Zhangjiajie. Hiervoor dien je eerst met de trein van Guilin naar Liuzhou te reizen. Daar moet je van treinstation wisselen om vervolgens vanaf Liujiang de nachttrein naar Zhangjiajie te pakken. Deze vertrekt 3 keer per avond en doet er circa 11 uur over. Hiermee bespaar je weliswaar reistijd overdag én een overnachting, maar mede door het wisselen van stations is het geen ideale reis.

Bus Changsha Zhangjiajie
De bus van Changsha naar Zhangjiajie.