Holland Village in Shanghai: zo ziet Nederland in China eruit

Een windmolen, een vinex-wijk, de Bijenkorf op de Dam en Amsterdamse grachtenpaden, maar dan in China. Nee, dit is geen Hollands themagebied in een Chinees pretpark, maar een echte woonwijk in het noorden van Shanghai. Waarom bestaat Holland Village (Gaoqiao) en wat is er te doen?

Holland Village Shanghai windmolen

One City, Nine Towns

In 2001 kwam het gemeentebestuur van Shanghai met een bijzonder plan om de bevolkingsdruk in de stad te verlichten. Onder de noemer One City, Nine Towns werden 9 satellietsteden rondom Shanghai uit de grond gestampt. Elk bestaand stadsdeel van Shanghai kreeg een nieuw deel (dorp) toegewezen met het idee dat inwoners zich hier zouden gaan vestigen.

Tot zover niets spannends, maar de reden dat we One City, Nine Towns kennen, zijn de thema’s die aan de nieuwe steden zijn toegewezen. Zes steden zijn namelijk gemodelleerd naar Europese steden. Rondom Shanghai vind je dus een Engelse wijk genaamd Thames Town, een Spaans, Duits, Italiaans en Scandinavisch stadsdeel en – jawel – een heuse Holland Village (echte naam: Gaoqiao). Een bizar dagtripje voor wie even aan de drukte van Shanghai wil ontsnappen.

Holland Village Shanghai Amsterdam
Amsterdamse grachtenpanden in Shanghai.

Nederlandse architectuur in China

Het eerste dat in Holland Village opvalt is hoe rustig het er is. Door de hoge huizenprijzen en afstand tot het centrum van Shanghai wonen hier maar weinig mensen. Dat geldt ook voor de andere themasteden, waardoor het One City, Nine Towns-project door velen als een totale mislukking wordt gezien. De iconische gebouwen in Holland Village, ontworpen door Nederlandse architecten, doen nu vooral decor voor bruidsfotografie. Toen ik er rondliep werd er bovendien een film opgenomen; voor een Chinese filmproducent is deze plek ongetwijfeld veel goedkoper dan een trip naar Nederland.

Holland Village Shanghai kerk
Een kerk en de Bijenkorf op de Dam in Holland Village.

Heel veel is er in Holland Village niet te beleven. Het vermaak zit ‘m vooral in de herkenning van Nederlandse architectuur. Je loopt van het Scheepvaartmuseum naar de Bijenkorf op de Dam en van een kerk via Amsterdamse grachtenpanden naar een windmolen. Iets verderop ligt de cirkelvormige vinex-wijk Kattenbroek in Amersfoort. Leuk bedacht, maar wat heeft de gewone Chinees eraan?

Holland Village woonwijk Shanghai
Lokale ‘hangjeugd’ in Holland Village.

De weinige inwoners die je ziet, wekken niet de indruk dat ze enig idee hebben waar hun huizen en leefomgeving op zijn gebaseerd. Het is een sfeerloos geheel, de meeste straten roepen de associatie op van een spookstad en plekjes om te eten of drinken zijn er ook niet. Holland Village zou misschien nog beter dienst doen als pretpark, maar voor nu is en blijft het een echte woonwijk.

Holland Village Dam Amsterdam
Toeristen kom je in Holland Village niet tegen, bewoners evenmin.

Holland Village bezoeken

Wil je met eigen ogen een stukje Nederland in China zien en Holland Village bezoeken? De eenvoudigste manier om er te komen is met metrolijn 6 vanuit het centrum van Shanghai (ongeveer 45 minuten). Stap uit bij station Waigaoqiao Free Trade Zone North en neem uitgang 2 aan de westkant. Loop vervolgens richting het kanaal en blijf deze weg voor ongeveer 2 kilometer richting het westen volgen. Na een halfuur bereik je een grote vijver. Steek hier via de brug over en Holland Village ligt direct erna aan je rechterhand.

Holland Village Shanghai
Holland Village heeft veel weg van een spookstad, maar is desondanks een bezoek waard.