Waarom Hongkong mijn favoriete hoofdstad in Azië is

Van de laatste stop op mijn wereldreis had ik niet bijster veel verwachtingen. Ik zocht vooral iets dat ik nog niet kende, dat halverwege Oceanië en Europa lag en goede vliegverbindingen had. Het werd Hongkong en daar heb ik geen moment spijt van gehad: wat een fantastische stad! 3 redenen waarom ik zo’n fan ben van deze ongelooflijk drukke Aziatische metropool.

Hongkong favoriete stad

1. Hongkong is Aziatisch én westers

Hongkong is een westers Azië op een positieve manier. Je vindt hier de drukte en chaos van Azië, maar dan gecombineerd met westerse gemakken. Niet utopisch nep zoals in Singapore, noch saai zoals Kuala Lumpur. Hongkong heeft een eigen karakter dat de meeste toeristen zeer zal aanspreken.

Denk daarbij aan de rariteiten van Azië (honden in plaats van kinderen, paraplu’s tegen de zon en overal bebouwing – vooral winkels) en lekker eten dat een stuk meer omvat dan alleen de Chinese keuken, maar ook een geweldig openbaar vervoer, relatief weinig armoede en geen taalbarrière doordat iedereen goed Engels spreekt. Dit is Azië zoals je het nog niet kende.

2. Rijk, maar niet duur

Ondanks dat Hongkong één van de rijkste regio’s ter wereld is, hoef je geen vette portemonnee te hebben om hier een paar dagen te vertoeven. Zolang je niet het eerste beste restaurant of een club binnenloopt, is eten, drinken en nachtleven voor een backpacker goed te betalen. Ook om goedkoop te shoppen, en dan met name de Made in China-elektronica, staat Hongkong bekend. Al helemaal spotgoedkoop is overigens het openbaar vervoer: in welke andere wereldstad kun je voor € 0,30 met de ferry of tram reizen?

Hongkong rijk
Hongkong is zo’n beetje de rijkste regio ter wereld, maar dat betekent niet dat het ook duur is.

3. De ideale gateway

Hongkong is goed bereikbaar vanuit Europa en daarmee de perfecte toegangspoort naar Azië of nog wat verder, naar Australië of Nieuw-Zeeland. Combineer je overstap met enkele dagen in deze bruisende metropool en je hebt een perfecte start of einde van je reis.

Ook voor Chinagangers is Hongkong een interessante bestemming. Het regelen van een visum voor China in Nederland gaat gepaard met nogal wat papierwerk plus een ritje naar Den Haag. In Hongkong moeten ze niks weten van al deze rompslomp en kun je via verscheidene bureautjes je visum in enkele dagen geregeld hebben – ook nog eens een stuk goedkoper.

Skyline Hongkong
De skyline van de bruisende metropool die Hongkong heet.