The Great Firewall of China: geblokkeerde websites en apps

China is een prachtig land, maar staat in bepaalde opzichten lijnrecht tegenover het westen. De manier waarop wij democratie, vrijheid en privacy kennen, bestaat in China eigenlijk niet. Als reiziger merk je dat vooral in de geavanceerde internetcensuur die de Chinese overheid toepast.

Privacy China

Internetcensuur in China

The Great Firewall of China is onderdeel van een Chinees overheidsprogramma om het binnenlandse internetverkeer te reguleren. In de praktijk betekent dit dat er internetcensuur wordt toegepast en de Chinese overheid volledige controle heeft over welke apps, diensten en websites toegankelijk zijn. Bovendien wordt bepaalde content van buitenlandse websites gefilterd.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de protesten op Tiananmen Square in 1989. In de Chinese geschiedenisboeken hebben deze protesten nooit plaatsgevonden en een zoekopdracht via Bing in China levert onderstaande resultaten. Vergelijk dat maar eens met Google-zoekresultaten buiten China en trek zelf je conclusies…

The Great Firewall of China
De gefilterde zoekresultaten van Bing in China.

Welke websites en apps werken wél in China?*

 • Zoekmachine Bing.
 • Vrijwel alle Nederlandse nieuwswebsites, waaronder NOS, NU.nl, de Volkskrant en Topics.
 • Alle Apple (iCloud-)diensten, waaronder iCloud-fotobibliotheek, iCloud Drive, iMessage, FaceTime en Kaarten.
 • E-mail van Outlook, Windows Live en Hotmail.
 • Reis-apps zoals Maps.me (kaarten), Booking.com, TripAdvisor en Wikitravel.
 • Wikipedia, opmerkelijk genoeg ook de ‘China-kritische’ artikelen.
 • Bankieren-apps.
 • Skype en LinkedIn.

Welke websites en apps zijn in China geblokkeerd?*

 • Alles van Google, waaronder Google Maps, Gmail, Google Drive en YouTube. Vooraf offline opgeslagen content werkt echter wel, bijvoorbeeld offline kaarten en vertalingen.
 • Messaging-apps waaronder WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger. Het alternatief hiervoor is WeChat, dat door elke Chinees met een smartphone wordt gebruikt.
 • De meeste westerse social media zoals Instagram en Facebook.
 • Vrijwel alle cloudopslagdiensten, waaronder Dropbox.
 • Uber, het Chinese alternatief hiervoor is DiDi
 • Spotify, Soundcloud en Vimeo.

* Deze lijsten zijn uiteraard verre van compleet en gebaseerd op mijn eigen ervaring tijdens mijn reis door China in september 2018. Omdat de regels continu veranderen, kan het zijn dat op een ander moment bepaalde apps of websites juist wel of niet werken. Hongkong en Macau zijn uitgesloten van de censuur.

Help, wat nu?

Wekenlang zonder je favoriete Instabloggers en geen jaloersmakende foto’s naar vrienden en familie via WhatsApp kunnen sturen is voor sommigen reden tot paniek. Voor de meeste geblokkeerde apps zijn echter prima alternatieven te bedenken: laat je familie tijdelijk via WeChat communiceren of gebruik iMessage op een iPhone, installeer Maps.me voor kaarten en navigatie en sla Chinese vertalingen in Google Translate alvast offline op. Wat betreft social media ging ik zelf voor een full blown detox en dat kan ik iedereen aanraden. Waarom moeilijk gaan doen als een paar weekjes offline zo makkelijk kan?

Denk je écht niet zonder te kunnen en krijg je bij het idee al nachtmerries, dan kun je met een VPN the Great Firewall of China omzeilen. Het downloaden van VPN’s is in China uiteraard geblokkeerd, dus je zult er een moeten installeren vóórdat je het land in reist. Weet daarbij dat een goede VPN-dienst nooit gratis is en je tevens geen garantie hebt dat het werkt, omdat de Chinese overheid continu in gevecht is met VPN-services. Officieel zijn deze ook niet toegestaan, al lijkt dit niet gehandhaafd te worden.

De beste VPN hangt af van je apparaat en budget: kijk hiervoor in dit artikel of dit uitgebreide overzicht.