Van Hongkong naar China reizen via Shenzhen

Hongkong is een logische plek om je reis door China te beginnen (of eindigen). Deze geweldige stad biedt het beste van Azië gecombineerd met westerse invloeden en gemakken. Bovendien ligt het niet ver van prachtige plekken als Yangshuo en Longsheng. Maar hoe reis je van Hongkong naar China?

Shenzhen
© SSDPenguin

Grens China bij Hongkong

De eenvoudigste manier om de grens naar China over te steken is via de trein/metro (MTR) van Hongkong. Je reist daarmee in afzienbare tijd naar het centrum van de Chinese miljoenenstad Shenzhen (zie foto boven) en/of je kunt aansluitend een hogesnelheidstrein nemen vanaf Shenzhen North.

Let op: in september 2018 opent in Hongkong het nieuwe treinstation Kowloon West met directe verbindingen naar onder andere Shenzhen en Guangzhou. Omdat dit station op het moment van schrijven nog niet open was, laat ik deze verder buiten beschouwing in dit artikel. Voor meer informatie hierover zie de website van MTR – Express Rail Link.

Hongkong naar China via East Rail Line

De route die ik heb genomen is de East Rail Line met als eindstation de grensovergang bij Lok Ma Chau. Deze rit kost vanuit het centrum van Hongkong een kleine 50 HKD. De treinen op de East Rail Line rijden afwisselend naar Lok Ma Chau en Lo Wu; eerstgenoemde heeft de voorkeur om in Shenzhen gemakkelijk verder te kunnen reizen. Op het voorlaatste station Sheung Shui kun je eventueel nog overstappen.

East Rail Line Hongkong Shenzhen
De MTR rijdt vanuit centrum Hongkong naar Lok Ma Chau bij Shenzhen.

De East Rail Line is vanuit het centrum van Hongkong het beste te bereiken via de groene MTR-lijn (Kwun Tong). Overstappen kan dan in Mong Kok of Prince Edward.

Grensovergang bij Lok Ma Chau

Eenmaal aangekomen op het laatste station heb je bij de MTR-servicebalie nog de mogelijkheid om je Octopus-card in te leveren voor een refund. Vervolgens verlaat je Hongkong via een geautomatiseerde paspoortcontrole en steek je via een overdekte brug de rivier over naar Futian Checkpoint.

Grens Hongkong Shenzhen
De brug van Hongkong naar Futian Checkpoint.

Let in deze enorme hal goed op de borden boven de balies, want voor Foreigners (d.w.z. iedereen zonder Chinese of Hongkongse nationaliteit) is er een aparte rij. In mijn geval was dat helemaal links achteraan. Vul vóórdat je aan de beurt bent een arrival card voor China in; deze vind je op tafels aan het begin van de rij.

Aan de Chinese grens wordt uiteraard je visum voor China gecontroleerd en worden er vingerafdrukken afgenomen. Engels hoef je bij de grensbeambte niet te verwachten, maar daarvoor zijn grandioze Nederlandstalig gesproken (!) computerinstructies in het leven geroepen. Een voorproefje op de gekkigheid van China. Hierna zijn er nog enkele bagagecontroles, maar met een backpack kun je meestal gewoon doorlopen. Welkom in China!

Metro in Shenzhen

Ofja, je bent een paar honderd meter in China, maar je moet natuurlijk nog naar je bestemming. Goed nieuws: lijn 4 (rood) van de metro in Shenzhen start en eindigt bij Futian Checkpoint. Deze metro rijdt zowel door het centrum (met diverse overstapmogelijkheden) als naar Shenzhen North Railway Station.

Een pinautomaat voor Chinese yuans staat uiterst rechts in de aankomsthal van Futian Checkpoint. Een verdieping lager kun je een token kopen voor de metro op Engelstalige machines.

Shenzhen metro token
Tokens voor de metro in Shenzhen koop je bij de automaten in de aankomsthal van Futian Checkpoint.