Vanuit Beijing de Chinese Muur bij Jinshanling bezoeken

Ben je in Beijing, dan breng je uiteraard ook een bezoek aan de Chinese Muur. Maar waar begin je met 21.196 km aan muur, variërend van 1 tot 3 uur reizen vanuit Beijing? Ik bezocht de Chinese Muur bij Jinshanling; dit zijn mijn tips en ervaringen.

Chinese Muur bezoeken

Welk deel van de Chinese Muur bezoeken?

Het aanbod aan dagtrips naar de Chinese Muur is enorm. Het klinkt misschien aanlokkelijk om via je hostel, hotel of reisbureau een georganiseerde trip te boeken, maar wist je dat de meeste delen van de muur vrij eenvoudig te bereiken zijn met het openbaar vervoer? De populairste plek, Badaling, heeft zelfs een treinstation, maar gezien de overvloed aan Chinese toeristen kun je die plek beter overslaan. Andere goede redenen om op eigen initiatief naar de muur te gaan zijn de vrijheid en flexibiliteit die je hebt. Bovendien is het vele malen goedkoper.

Ik ging op eigen houtje naar de Chinese Muur bij Jinshanling en was positief verrast. Jinshanling ligt op acceptabele reisafstand van Beijing, heeft goede verbindingen, kent zowel gerestaureerde als ruige stukken van de muur en misschien wel het belangrijkste: er komen relatief weinig toeristen.

Chinese Muur wandelen steil
De Chinese Muur bij Jinshanling kent zowel gerestaureerde als ruige (en zeer steile) stukken.

Zodra je in Jinshanling aankomt valt het op dat de infrastructuur hier al helemaal ingericht is op de massa: grote parkeerplaatsen, shuttlebussen, een kabelbaan en diverse hotels in aanbouw. De drukte blijft echter vooralsnog uit in dit dorpje, en dat maakt het een perfecte plek om een indrukwekkend stuk van de Chinese Muur te zien.

Chinese Muur Jinshanling ingang
De infrastructuur bij Jinshanling is helemaal gereed, maar de grote massa blijft vooralsnog uit.

Bus Beijing naar Jinshanling

Vanuit Beijing kun je met het openbaar vervoer naar Jinshanling reizen. Ik nam de bus vanaf Dongzhimen; een route die pas begin 2018 is gestart. Dagelijks vertrekt deze bus om 07:40 uur (in de praktijk om 08:00 uur), om vervolgens om 16:00 weer terug te rijden naar Beijing. De rit duurt inclusief file 2,5 uur en kost 50 RMB (enkel). Ticket zijn alleen ter plekke in de bus te koop.

Bus Beijing Jinshanling
Dagelijks rijdt vanaf Dongzhimen (Beijing) een bus naar de Chinese Muur bij Jinshanling.

Het busstation vanwaar de bus naar Jinshanling vertrekt heet Dongzhimenwai en ligt nog geen kilometer ten noordoosten van metrostation Dongzhimen. Dit station is via lijn 2, lijn 13 of Airport Express te bereiken. Hieronder vind je een routebeschrijving vanaf Dongzhimen (locatie op Maps.me en Google Maps):

 1. Neem uitgang B van metrostation Dongzhimen en loop richting het oosten langs een (overdekt) busstation.
 2. Sla na 300 meter linksaf op de grote weg (Dongzhimenwaixiejie).
 3. Volg deze weg voor 500 meter, je passeert hierbij diverse andere bushaltes.
 4. Je vindt Dongzhimenwai, een groot onoverdekt busstation, aan je linkerhand.
 5. De bushalte naar Jinshanling Great Wall is direct vooraan.

Bussen naar Jinshanling vertrekken naar verluidt ook elk uur vanaf metrostation Wangjing West. Hier heb ik helaas geen ervaring mee, dus je kunt het beste bij je accommodatie of locals hiernaar informeren.

Prijzen Jinshanling

Jinshanling heeft een East, West en Main Gate die onderling verbonden zijn met een shuttlebus. Voor 10 RMB brengt de shuttlebus je van de busparkeerplaats naar de Main Gate.

Alle ingangen hebben een parkeerplaats, toiletten en klein supermarktje of café. De toegang voor Jinshanling bedraagt 65 RMB in het hoogseizoen en 55 RMB in het laagseizoen. De kabelbaan vanaf de Main Gate kost 40 RMB enkele trip. Dat geld is overigens makkelijk uit te sparen door gewoon omhoog te lopen (tenzij je echt slecht ter been bent).

Wandelroute Chinese Muur
Op de hogere uitzichtpunten loopt de Chinese Muur zover als je kunt kijken.

Wandelroute Chinese Muur bij Jinshanling

Om te voorkomen dat je twee keer hetzelfde stuk ziet, is het verstandig om van de ene naar de andere ingang te hiken. De route die ik deed, kan ik van harte aanbevelen omdat je hiermee de grote drukte mijdt en op de steilste stukken niet naar beneden hoeft te lopen. Reken voor deze route circa 4 uur.

 1. Volg vanaf de Main Gate het pad naar Taochunku (de westkant). Dit is een redelijk eenvoudige klim van circa 15-30 minuten, afhankelijk van je fitheid.
 2. Loop vanaf Taochunku richting het westen naar de Six-window Tower voor het uitzicht. Na dit punt is de muur afgesloten vanwege een militaire basis.
 3. Volg daarna de muur naar het oosten. Je passeert ongeveer 30 torens (3 km) en gaat heuvels op en af. Enige mate van fitheid is daarom vereist.
 4. Bij East Five-window Tower kun je in circa 20-30 minuten afdalen naar de East Gate, of nog wat verder lopen totdat de muur afgesloten is.

Het hele gebied is voor Chinese standaarden opvallend goed gemarkeerd waardoor verdwalen praktisch onmogelijk is. Bij de meeste torens vind je een kaart met de afdalingen naar de uitgangen. Afstanden zijn hierop niet aangeduid, dus houd die zelf in de gaten om weer op tijd beneden te zijn. Let ook op dat noord en zuid op deze kaart meestal omgedraaid is.

Chinese Muur torens
Tijdens bovenstaande wandelroute passeer je zo’n 30 torens van de Chinese Muur.

Tips

 • Mocht je niet zoveel tijd hebben of minder willen lopen, dan kun je halverwege de kabelbaan terug nemen of bij Houchuankou het pad naar de Main Gate volgen.
 • Sommige delen van de muur zijn extreem steil zijn en hebben geen treden. Zorg dus voor fatsoenlijke (wandel)schoenen met goede grip.
 • In een aantal torens zijn kraampjes te vinden met water, snacks en souvenirs. Dit uiteraard tegen woekerprijzen, dus als je op een budget reist kun je beter zoveel mogelijk meenemen vanuit de supermarkt bij de Main Gate.
 • De bus van Dongzhimen naar Beijing vertrekt om 15:40 bij de East Gate en wacht vervolgens tot 16:00 op de busparkeerplaats. Als je bij de East Gate eindigt, kun je dus hier opstappen en hoef je niet eerst terug naar de Main Gate.
Chinese Muur kraampjes
Tijdens bovenstaande wandelroute passeer je zo’n 30 torens van de Chinese Muur.