Visum China aanvragen: zo werkt het en dit heb je nodig

Ga je op reis naar China maar weet je bij het aanvragen van je toeristenvisum niet waar je moet beginnen? Je bent niet de enige, maar wees gerust, met de juiste documenten en stappen heb je je visum voor China zo in de pocket. In dit artikel heb ik alles op een rijtje gezet, inclusief de beruchte werkgeversverklaring en het kunnen overleggen van een gedetailleerd reisschema.

Visum China aanvragen

Benodigde documenten voor visum China

Allereerst: wat heb je nodig? In Nederland verloopt een visumaanvraag via het officiële Chinese Visa Application Service Center (CVASC) in Den Haag, en dus niet via de ambassade. Bij het CVASC verwachten ze voor een toeristenvisum de volgende documenten:

 • Een ingevuld visa application form (zie uitleg verderop).
 • Een toestemmingsverklaring voor het verwerken van persoonsgegevens (pdf).
 • Een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is en 2 vrije pagina’s heeft.
 • Een pasfoto van normaal formaat.
 • Een werkgeversverklaring (zie uitleg hieronder).
 • Bevestigingen van vluchten in en uit China en de accommodaties. Zorg ervoor dat je naam op deze bevestigingen is vermeld.

Voor een toeristenvisum heb je geen uitnodiging nodig.

Werkgeversverklaring: wat moet erop staan?

Sinds medio 2017 zijn de eisen aangescherpt en dien je een werkgeversverklaring te overleggen voor een toeristenvisum China. Hiermee bewijs je dat je voldoende financiële middelen hebt voor je verblijf. Daarvoor gelden de volgende eisen:

 • Engelstalig en afgedrukt op bedrijfspapier, bij voorkeur gestempeld.
 • Vermelding van contactgegevens van bedrijf/contactpersoon en getekend door leidinggevende.
 • Vermelding van je volledige naam, geboortedatum, geboorteplaats, reden van reizen (toerisme), functietitel, soort dienstverband (tijdelijk of vast), salaris en aanvang van dienstverband.

Onderstaande tekst heb ik voor de aanvraag van mijn visum China gebruikt:

[Bedrijfsgegevens]

[Datum]

[Plaats]

[Bedrijfsnaam] hereby confirms that [Naam], born [Geboortedatum] in [Geboorteplaats], is employed by our company and will be travelling to China for tourism. Please find further details of the employment as follows:

Job title: [Functietitel]

Type of contract: permanent / temporary contract

Salary: € [Salaris] per month

Start date of empoyment: [Datum]

Yours faithfully,

[Handtekening]

[Ondergetekende]

[Functietitel]

[Contactgegevens]

Ben je niet in loondienst maar werk je voor jezelf, dan dien je een KvK-uitreksel en je meest recente btw-aangifte te overleggen. Ben je niet werkzaam, dan wordt er een bankafschrift met voldoende saldo voor je reis verwacht.

Reisschema en boeken van accommodaties

Waarschijnlijk is dit hetgeen dat China-reizigers de meeste hoofdpijn bezorgt: het moeten overleggen van een gedetailleerd reisschema van je trip door China inclusief geboekte accommodaties. Want wat nou als je nog helemaal niets hebt uitgestippeld en dat ook nog niet wilt doen?

Goed nieuws: het reisschema is alleen nodig voor het aanvragen van een visum en het maakt niet uit of je daarna ook daadwerkelijk die route volgt. Je kunt dus je accommodaties boeken en na het verkrijgen van je visum weer annuleren. Let er uiteraard op dat je dan wel hotels boekt die ook gratis te annuleren zijn. Bovendien moet je bij de visumaanvraag geprinte bevestigingen kunnen overleggen met daarop de naam of namen van de aanvrager(s).

Voor de vliegtickets werkt het wat lastiger. Je moet kunnen aantonen dat je China in- en uitreist en volgens de logica van de Chinese visumverstrekker kan dat alleen met een vliegtuig. Over alternatieve vervoersmethoden (zoals de trein) bestaat veel onduidelijkheid, hiervoor kun je het beste contact opnemen met CVASC. Mocht je reis, net als die van mij, beginnen in Hongkong, dan is dat geen probleem. Een vlucht naar Hongkong wordt namelijk beschouwd als een vlucht naar China. Voor Hongkong en Macau heb je overigens geen apart visum nodig.

Visa application form / visumaanvraagformulier China

Het aanvraagformulier is gelukkig niet het meest ingewikkelde deel van het proces. Je kunt deze online invullen en vervolgens afdrukken en ondertekenen. Alle benodigde velden zijn voorzien van duidelijke uitleg en het is mogelijk om de aanvraag tussentijds op te slaan. Een paar tips:

 • Vraag 2.6: vul hier het reisschema in met de adressen van je geboekte accommodaties.
 • Vraag 2.8: dit is niet van toepassing omdat je als toerist niet uitgenodigd hoeft te worden.
 • Vraag 5.1 en verder: dit geldt alleen voor derden die namens jou het visumformulier invullen. Indien je door iemand anders jouw aanvraagformulier laat inleveren, hoef je deze vragen niet te beantwoorden.

Visum China aanvragen en ophalen in Den Haag

Als je alle documenten compleet hebt, kun je bij het Chinese Visa Application Service Center in Den Haag je visum aanvragen. Je kunt hiervoor langsgaan of alles per post opsturen. Een afspraak maken is niet verplicht, maar wel handig als je wilt voorkomen dat je lang moet wachten. Aanvragen kan van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 15:00 uur, ophalen van 09:00 tot 16:00 uur. Houd rekening met de (Chinese) feestdagen waarop dit bureau gesloten is.

Het bezoekadres van het China Visa Application Service Center is:

Rijkswijkseweg 60 (6e verdieping)
2516 EH Den Haag

Het postadres (controleer zelf of dit up-to-date is):

Postbus 170
2501 CD Den Haag

Wanneer aanvragen?

Tot slot: wanneer is het juiste moment om het visum aan te vragen? De instantie in Den Haag adviseert minimaal 1 maand van tevoren, maar maximaal 3 maanden van te voren. Aangezien de verwerking niet langer duurt dan een week, is 1 maand van tevoren vrijwel altijd op tijd. Doe het echter niet te vroeg: vanaf het moment dat het visum verstrekt wordt, geldt er een periode van 3 maanden dat je China in kunt reizen. Dus een issue date van 1 september geeft je tot 1 december de tijd om het land in te gaan.