Zhangjiajie bezoeken: de complete gids

Zhangjiajie is één van de populairste nationale parken van China. Vooral bekend van de zogenaamde Avatar Mountains, is deze plek geliefd onder zowel Chinese als buitenlandse toeristen. De grootte van het park en bereikbaarheid kunnen het echter lastig maken om je bezoek aan Zhangjiajie goed te plannen. Daarom beantwoord ik in dit artikel de meest voorkomende vragen.

Zhangjiajie bezoeken

1. Hoeveel kost Zhangjiajie National Park?

De toegang tot het nationale park bedraagt in het hoogseizoen 248 RMB (augustus 2018). Met je persoonlijke entreepas mag je 3 aaneengesloten dagen vrij het park in- en uitreizen en onbeperkt gebruikmaken van de gratis shuttlebussen die zeer frequent rijden op verschillende routes. De volgende attracties zijn echter niet inbegrepen in de ticketprijs:

 • 3 kabelbanen en de monorail in het park (52-76 RMB per rit).
 • De glazen Bailong Elevator (72 RMB).
 • Kabelbaan naar Tianmen Mountain vanuit Zhangjiajie City (258 RMB).
 • Grand Canyon Glass Bridge (256 RMB).
Zhangjiajie kabelbaan
De kabelbanen in Zhangjiajie zijn niet inbegrepen in de toegangsprijs.

2. Wat is het verschil tussen Zhangjiajie, Wulingyuan, Tianzi, Tianmen, ….?

De officiële naam van het park is Wulingyuan Scenic & Historic Interest Area, maar op een paar bordjes na zul je die naam verder nergens tegengekomen. De meestgebruikte benaming is simpelweg Zhangjiajie. Omdat er ook een stad en dorp zijn met dezelfde naam kan dat wat verwarring oproepen. In deze regio vind je de volgende plaatsen:

 • Zhangjiajie: de gebruikelijke naam voor het gehele nationale park.
 • Zhangjiajie City: de stad, 30 km ten zuiden van het park. Hier vind je accommodaties, een treinstation, busstation en vliegveld (Hehua Airport, DYG). Ook start hier de kabelbaan naar Tianmen Mountain.
 • Zhangjiajie Village: het dorpje bij de zuidingang van het park, ook wel Forest Park Entrance genoemd.
 • Wulingyuan: het stadje bij de oostingang van het park. Hier vind je een heleboel accommodaties en een busstation.
 • Tianzi Shan: het dorpje bij de noordingang van het park. Dit is tevens de naam van het noordelijke deel van het park en de kabelbaan naar Tianzi Mountain.
 • Yangjiajie: de westelijke ingang van het park. Het naastgelegen dorpje (met diverse accommodaties) heet Zhonghu.
 • Tianmen Mountain: de hoogste berg in het gebied (1519 meter) met een kabelbaan vanuit Zhangjiajie City. Op de top staat een tempel en kun je een natuurlijke brug bezoeken.

Let op dat de meeste accommodaties Wulingyuan in hun adres vermelden, maar dat dit niet per definitie betekent dat het ook in Wulingyuan is!

3. Ik ben een arme backpacker, hoe bezoek ik het park zo goedkoop mogelijk?

Aan de entreeprijs ga je niet ontkomen, maar als je die omrekent naar 3 dagen is dat ook helemaal niet zo duur. Wel kun je besparen op de kabelbanen. Simpel gezegd bestaat Zhangjiajie uit een hoog- en laagplateau en de kabelbanen zijn de eenvoudigste en snelste manier om van beneden naar boven (of andersom) te komen. De beste uitzichtpunten van Zhangjiajie vind je natuurlijk op het hoogplateau.

Zhangjiajie Hallelujah Mountain
Eén van de populairste uitzichtpunten vanaf het hoogplateau: Hallelujah Mountain.

Omdat de bussen én je benenwagen gratis zijn, zijn er een aantal alternatieve routes om de kabelbanen te mijden. Regel voordat je het park ingaat in ieder geval een Engelstalige plattegrond, want anders gaat navigeren heel erg lastig worden.

Alternatief 1: Shuttlebus vanaf Tianzi Shan

De noordelijke ingang van het park heeft een gratis shuttlebus die in één ruk naar het hoogplateau rijdt. Vanaf hier kun je overstappen op een bus naar het oosten (Helong Park) of westen (Yangjiajie Cableway). Shuttlebussen die vanaf andere ingangen vertrekken blijven in het dal.

De ingang bij Tianzi Shan heeft echter ook een nadeel en dat is de bereikbaarheid. Als je hier niet verblijft ligt eigenlijk alleen Zhonghu (de westingang) op een acceptabele reistafstand. Tussen Zhonghu en Tianzi Shan pendelt een lokale bus (30 min, 5 RMB).

Zhangjiajie shuttlebus
Vanaf de noordingang bij Tianzi Shan rijden shuttlebussen naar het hoogplateau van Zhangjiajie.

Alternatief 2: Omhoog klimmen vanaf Golden Whip Stream

Fitte avonturiers kunnen vanaf de rivier in het dal de 2500 treden naar het hoogplateau trotseren. Reken hiervoor een uur en bereid je voor op een steile en vooral zweterige klim. Een naam heeft dit pad niet, maar het is een van de weinige aftakkingen van Golden Whip Stream, een populair en niet te missen wandelpad. Je vindt de start van de klim bij het deel tussen Bailong Elevator en de kraampjes/toiletten bij Zicao Pool.

Alternatief 3: Omhoog klimmen bij Yangjiajie Cableway

Met deze route heb ik geen ervaring, maar als alternatief voor de Yangjiajie Cableway kun je hier ook omhoog of omlaag lopen. De route start in de buurt bij het dalstation – raadpleeg een kaart of de plattegronden in het park. Reken op een klim van enkele uren.

Zhangjiajie National Park
Avatar Mountains in Zhangjiajie National Park.

4. Waar moet ik verblijven?

Het aanbod aan accommodaties rondom Zhangjiajie is groot en op deze vraag is eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven. Elke plek heeft eigen voor- en nadelen en door de omvang van het park, ben je in alle gevallen tijd en geld kwijt om van A naar B te komen. Een en ander hangt natuurlijk ook af van je budget. Om je een beetje op weg te helpen heb ik per plek benoemd wat in mijn beleving de voor- en nadelen zijn:

Zhangjiajie City (zuid)

+ Gemakkelijk bereikbaar via bus, trein of vliegtuig; veel restaurants, winkels en hotels; direct naast Tianmen Mountain.
– Park ligt 30 km verderop; drukke hoofdingang; geen gratis vervoer.

Wulingyuan (oost)

+ Dicht bij de oostingang; ruim aanbod aan hotels.
– Ver van Zhangjiajie City; vanaf de parkingang moet je met betaald vervoer (kabelbaan of lift) verder tenzij je in het dal blijft.

Yangjiajie/Zhonghu (west)

+ Rustige ingang; mogelijkheid om lokale bus naar Tianzi Shan te nemen.
– Uur rijden vanaf Zhangjiajie City; slaperig dorpje waar ’s avonds niets te doen is.

Tianzi Shan (noord)

+ Rustige ingang; gratis vervoer naar het hoogplateau.
– Lastig bereikbaar; ver gelegen van Wulingyuan en Zhangjiajie City.

5. Hoeveel dagen heb ik nodig?

In mijn ervaring is 2 dagen genoeg om alle hoogtepunten in Zhangjiajie National Park te zien. Gezien het onvoorspelbare weer in deze regio, kan het verstandig zijn om een extra dag in te plannen voor het geval je te maken hebt met slecht weer. Wil je ook naar Tianmen Mountain en/of de Grand Canyon Glass Bridge, reken hiervoor dan een extra dag per attractie.

Zhangjiajie weer
Een veelvoorkomend uitzicht in Zhangjiajie.

6. Hoe kom ik in Zhangjiajie?

Zhangjiajie is vrij ver gelegen van andere grote steden en bezienswaardigheden en de verbindingen zijn niet ideaal. Zo stoppen er geen hogesnelheidstreinen in Zhangjiajie City en ben je gauw een halve dag kwijt om er met de bus te komen vanaf Changsha. Grofweg zijn er 3 mogelijkheden om naar Zhangjiajie te reizen:

 1. Bus: vanuit Changsha rijden elk uur bussen naar Wulingyuan en Zhangjiajie City. De reistijd bedraagt 4-6 uur en ze vertrekken vanaf de grote busstations. De miljoenenstad Changsha heeft zelf niet zoveel te bieden, maar wel erg goede trein- en vliegverbindingen met de rest van China.
 2. Vliegen: Zhangjiajie Hehua Airport (DYG) heeft vluchten van/naar vrijwel alle grote steden, waaronder Beijing, Shanghai, Hongkong en Chengdu. De meeste vluchten zijn ’s avonds, dus houd hier rekening mee in je reisschema.
 3. Trein: er zijn geen hogesnelheidstreinen naar Zhangjiajie. De enige acceptabele optie om met de trein te reizen is de nachttrein vanuit Liuzhou/Liujiang.

Lees ook mijn artikel over het reizen van Guilin naar Zhangjiajie.

Bus Changsha Zhangjiajie
De bus van Changsha naar Zhangjiajie.