Zo kom je Berghain niét binnen

Techno-tempel Berghain staat bekend als een van de beste clubs ter wereld en is zonder twijfel de meest exclusieve plek van Berlijn. Niet omdat het duur of chic is, maar om het volstrekt willekeurige deurbeleid. Op internet vind je allerlei theorieën over hoe je binnen zou kunnen komen. Wat daarvan klopt weet niemand, maar na mijn eigen poging kan ik alleen maar concluderen hoe het in ieder geval niét moet.

Berghain
© Nicor

1. Je ziet eruit als een toerist

Dit is de grootste valkuil voor mensen over de hele wereld die het wel leuk leek een bezoekje aan ‘die hippe club’ te brengen omdat ze er wat over hebben gehoord. Sven Marquardt, de portier die minstens zo imposant is als de club zelf, heeft als doel om de authentieke sfeer in Berghain te behouden. Daarin ziet hij geen plek voor een breder publiek dan de mensen die écht komen voor de underground scene, techno en darkrooms. Ben je overduidelijk gekleed als of gedraag je je als een toerist, dan kun je het sowieso schudden.

Sven Marquardt
Sven Marquardt. Deze man slaat je niet in elkaar, maar bepaalt het lot van jouw avond.

2. Je bent te netjes gekleed

Berghain staat synoniem voor seks, drugs en… underground techno. Daarin passen overhemden, mooie sierraden of pumps echt niet. Het publiek van Berghain is ontzettend divers, maar qua kledingstijl komt het grofweg neer op alternatief, punk, gothic, zwart en industrieel. Dat geldt overigens niet alleen voor deze techno-tempel; in vrijwel alle Berlijnse clubs kom je het beste weg met een alternatieve dresscode.

3. Je bent met een grote groep

Van groepen zijn ze in de Berlijnse clubwereld sowieso geen fan en Berghain vormt daar geen uitzondering op. Wat hier precies achter zit weet eigenlijk niemand, maar volgens de Berlijnse logica kan je met een groep blijkbaar geen echte technoliefhebber zijn. Met meer dan 3-4 man binnen proberen te komen is daarom nooit een succes. (Tip: splits op in duo’s of kleine groepjes).

4. Je bent te laat gegaan

Over het ideale tijdstip om te gaan valt te twisten, maar feit is dat de lengte van de rij exponentieel toeneemt naarmate de nacht vordert. Sta je rond middernacht met geluk een halfuurtje in de rij, richting in de ochtend is dat al gauw 2-3 uur. De selectie van Sven Marquardt en de zijnen is altijd onnavolgbaar, maar in een vreselijk lange rij (en dus met veel mensen binnen) maak je simpelweg minder kans. Een ander voordeel van een korte rij is dat als het niet lukt, je er ook minder tijd aan hebt verspild.

Berghain rij
Licht (en een afwijzing) aan het einde van de donkere tunnel.

5. Je hebt je klep opengetrokken

De rij wachtenden voor Berghain is eigenlijk een heel interessant sociaal experiment. Omdat niemand weet hoe die zich moet gedragen, resulteert dat veelal in een opmerkelijke stilte – best gek voor als je op het punt staat de beste club ter wereld te betreden. Het geroezemoes ebt al helemaal weg naarmate je dichter bij de ingang komt, dus die ene Amerikaan die dan overenthousiast “HEY MAN HOW ARE YOU?” gilt kan net zo goed meteen uit de rij stappen en naar huis gaan. Ook van andere talen dan Duits schijnen de portiers niet zo’n fan te zijn, dus let op je woorden.