De mooiste kerken van Lalibela (foto’s)

De uit rots gehouwen kerken van Lalibela zijn een echte must-see tijdens je reis door Ethiopië. Deze 11 kerken zijn in de 12e en 13e eeuw gebouwd door koning Lalibela, volgens lokale legendes met de hulp van engelen. Hij wilde hiermee een alternatief bedevaartsoord bieden voor Ethiopiërs die niet naar Jeruzalem konden reizen. Hoewel de meeste kerken vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn, is het vooral de architectuur die zoveel indruk maakt. Want in Lalibela val je van de ene verbazing in de andere. Dit zijn mijn favoriete kerken.

Kerken van Lalibela

Bet Amanuel

Niet Lalibela’s bekendste, maar wel de kerk met de mooiste gevel. Bet Amanuel is volledig vrijstaand en heeft in het verleden mogelijk dienst gedaan als koninklijk onderkomen. Het is al haast niet voor te stellen dat deze kerk werkelijk van boven naar onder is uitgehouwen, tot je naar binnenstapt en beseft dat een vergelijkbare klus is geklaard met het interieur… waanzinnig!

Bet Amanuel Lalibela
Bet Amanuel Lalibela

Bet Medhane Alem

Volgens Ethiopiërs is dit de grootste rotskerk ter wereld en je kunt hem ook moeilijk missen wanneer je Lalibela bezoekt. Bet Medhane Alem heeft enkele aardbevingen moeten doorstaan waardoor niet alle 34 zuilen nog origineel zijn. Bijzonder is om te zien hoeveel religieuze activiteiten zich hier nog afspelen: op de zondagochtend dat ik er was (aanrader!) werd de vroege kerkdienst gevolgd door 3 gelijktijdige bruiloften terwijl in een andere hoek tientallen kinderen werden gedoopt.

Bet Medhane Alem Lalibela
Bet Medhane Alem Lalibela

Bet Giyorgis

De bekendste, de meest esthetische, de best bewaarde en ja, misschien ook wel de meest indrukwekkende kerk van Lalibela. Bet Giyorgis bezorgt je zo’n typisch “wow”-momentje wanneer je hem voor het eerst ziet liggen – net ver genoeg van de andere kerken zodat alle aandacht erop gevestigd wordt. De symmetrische vorm van het Griekse kruis valt natuurlijk het meeste op, maar ook het aanzicht van onder en het interieur zijn verbluffend.

Bet Giyorgis Lalibela
Bet Giyorgis Lalibela