Rondreizen in Ethiopië: hotels, vervoer, eten en prijzen

Staat Ethiopië bovenaan jouw verlanglijstje voor een volgende reis? Dit prachtige land heeft veel te bieden en lijkt nog niet ontdekt te zijn door het massatoerisme. Dat heeft natuurlijk vele voordelen, maar betekent ook dat rondreizen in Ethiopië soms even behelpen is als het gaat om accommodatie, vervoer en restaurants. Dit moet je erover weten.

Rondreizen in Ethiopië

Accommodatie

In het noorden van Ethiopië hebben de meeste steden een redelijk aanbod van hotels, van budget tot soms ook luxe resorts. De kwaliteit ervan hangt nogal af van hoe toeristisch de stad is: in Bahir Dar en Lalibela vind je meer dan genoeg prima hotels, terwijl het in Mekele even zoeken is omdat de stad van zichzelf nauwelijks iets te bieden heeft – toeristen komen hier nagenoeg alleen op doorreis naar de Danakil Depressie. Hostels in Ethiopië zijn schaars, maar hier en daar wel aanwezig.

Besef dat de standaard van luxe in Ethiopië nogal anders is van wat we in Europa gewend zijn. Je betaalt in Ethiopië gerust 50 euro voor een kamer die rechtstreeks uit een jaren ’60 film lijkt te komen, met een beschimmelde badkamer en als je geluk hebt warm water. Met name de kolossale zakenhotels in minder toeristische steden lijken hier last van te hebben. Qua prijs kun je grofweg hierop rekenen voor een tweepersoonskamer per nacht: € 20 in een budgethotel, €40-50 voor prima comfort en € 70 of hoger voor echte luxe. Accommodatie vormt daarmee één van de grotere kostenposten tijdens je reis door Ethiopië.

Hotel Lalibela Ethiopië
In Lalibela vind je veel goede hotels met prachtig uitzichten over de vallei vanuit je kamer.

Een belangrijke tip: neem oordoppen mee, want je twee grootste vijanden ’s nachts zijn clubs en – jawel – kerken. Dat behoeft uitleg. Ethiopiërs houden nogal van een feestje en regels rondom geluidsoverlast schijnen hier niet te bestaan. Daarnaast lijkt zo’n beetje elk hotel pal naast een nachtclub te zijn gebouwd. Is het niet de muziek die je wakker houdt, dan is het wel het gejengel van een kerk. Nee, geen kerkklok maar een gebed dat soms om half 3 ’s nachts (!) al begint en doorgaat tot in de ochtend. Check dus vooraf altijd even de reviews van een hotel of deze niet toevallig naast de belangrijkste kathedraal van het land staat (ik spreek uit ervaring).

Eten: injera, burgers, pasta en pizza

De meeste mensen die wel eens bij een Ethiopisch restaurant zijn gaan eten, komen blij verrast terug. Zo ook ik, ware het niet dat eenmaal in Ethiopië je verlangen naar injera snel omslaat in afkeer. Ja, het is best lekker, maar niet als je het elke dag, of erger nog, meerdere keren per dag moet eten. Bovendien zit er nogal een groot verschil in de kwaliteit van injera. Zelfs in toeristische restaurants kan die soms enorm tegenvallen. Eten in Ethiopië is gelukkig wel erg goedkoop: reken op 2 tot 5 euro voor een hoofdgerecht.

Injera Ethiopië
Je kunt het je haast niet voorstellen, maar op den duur zal dit je tegen gaan staan.

Je zult dan ook blij verrast zijn om te zien dat je in veel restaurants je injera-dieet kan afwisselen met andere maaltijden. Meestal staan er namelijk ook burgers, pasta en pizza op de kaart. Helaas is dit vaak niet wat het lijkt. De burgers zijn nog wel een veilige optie op de taaie broodjes na, maar de pasta en pizza kun je beter links laten liggen. Die zijn echt niet te vreten op enkele uitzonderingen in het land na, zoals Gheralta Lodge in Hawzen voor pasta en Karibu Kitchen in Mekele voor steenoven pizza’s.

Vervoer: (mini)bus of vliegen

Ethiopië is een waanzinnig groot land en met een gemiddelde snelheid van 50 km/u gaat het vervoer over de weg niet bijster snel. Tussen grote (en toeristische) steden rijden bussen van Selam Bus, Sky Bus en nog enkele andere vervoerders. Vanuit veiligheidsoverwegingen rijden deze bussen alleen met daglicht, wat betekent dat ze vaak maar één keer per dag vertrekken in de vroege ochtend. Bustickets koop je ter plekke, of vraag je hotel om even te bellen.

Als je bedenkt dat op veel routes een busrit van 12 uur gelijkstaat aan 1 uur vliegen, dan wordt een binnenlandse vlucht (Ethiopian Airlines) toch wel heel snel een interessant alternatief. Het is altijd duurder, maar wel veel sneller, comfortabel en absoluut veilig. Tip: is je internationale vlucht ook met Ethiopian, dan krijg je een korting van 50% op je binnenlandse vlucht(en). Ook zonder deze internationale vlucht is het trouwens via Skyscanner mogelijk om met een flinke korting tickets te boeken. Ga voor een binnenlandse vlucht uit van ongeveer € 50 tot € 100 per enkele vlucht inclusief bagage.

Binnenlandse vlucht Ethiopië
De meeste binnenlandse vluchten in Ethiopië worden uitgevoerd met kleine turboprops.

Op kortere afstanden zijn minibussen een goede manier om van A naar B te komen. Als je in elke stad overstapt op een nieuwe minibus dan kun je op deze manier ook het hele land doorreizen, maar gezien het extreme gebrek aan comfort zou ik dat niet aanraden. Minibussen in Ethiopië zijn namelijk helaas vergelijkbaar met vele andere (backpack)landen: vol is nooit vol en er is altijd nog wel plek voor een extra passagier, kip of geit. Een minibus regelen is vrij eenvoudig: ga naar een busstation, vind de chauffeur (en niet een of ander random mannetje dat vervolgens commissie opstrijkt!), zeg waar je heen wilt en onderhandel goed over de prijs. Voor een rit van 3 uur betaal je ongeveer 4 euro per persoon.

Minibus Ethiopië
Minibussen in Ethiopië: vol is nooit vol.

Internet en wifi

Wat betreft internet is het in Ethiopië vrij dramatisch gesteld. In vrijwel elk hotel en vaak ook toeristische restaurants is wifi gratis beschikbaar, maar dat is dan ook het enige goede nieuws. Met de snelheid die je vervolgens krijgt, kun je namelijk nagenoeg niks. Berichten via WhatsApp sturen lukt nog wel, maar een foto uploaden, een boeking raadplegen of mail binnenhalen is vaak een uitdaging.

Het snelste internet vond ik in hoofdstad Addis Ababa, steden met universiteiten (zoals Aksum en Mekele) en op sommige vliegvelden. Het langzaamste internet kom je – om begrijpelijke redenen – tegen in dorpen en andere afgelegen plekken, zoals Lalibela. Ook goed om te weten is dat het bij mij onmogelijk bleek om buiten Addis Ababa op wifi foto’s via WhatsApp te sturen. Het is niet duidelijk waarom dit niet werkte (fake nieuws zou een mogelijke verklaring kunnen zijn) en of dit permanent is – in mijn geval ging het om februari 2020. Foto’s sturen via andere apps, zoals Facebook Messenger, gaf geen problemen.

Pinnen, geld wisselen en creditcards

Pinnen en betalen in Ethiopië levert weinig tot geen problemen op. Om de een of andere reden heeft dit land enorm veel pinautomaten, wat betekent dat je zo’n beetje op elke straathoek wel geld kunt trekken. Bij de meeste banken wordt zowel MasterCard (Maestro) en VISA (V-Pay) ondersteund. Banken in Ethiopië rekenen geen extra transactiekosten, maar je eigen bank doet dat wel. Let erop dat dit snel kan oplopen omdat de meeste pinautomaten een limiet hebben van 4000 ETB (€ 110) per transactie. Daarnaast is mijn advies om ‘losse’ pinautomaten op straat, dus niet in een bank, te vermijden. Deze zijn namelijk aangesloten op het mobiele telefoonnetwerk, wat betekent dat bij een storing de pinautomaat vastloopt en je je pinpas kwijt bent (been there, done that).

Pinnen in Ethiopië
In Ethiopië vind je zo’n beetje op elke straathoek wel een pinautomaat.

Als je je comfortabel voelt met het meenemen van contant geld, dan kun je zowel bij officiële wisselkantoren als minder officiële mannetjes op straat euro’s en dollars wisselen. Vooral de dollars zijn op de zwarte markt erg gewild. Het verschil met de officiële wisselkoers kan oplopen tot meer dan 10%. Betaal je bijvoorbeeld een georganiseerde tour naar de Simien Mountains of Danakil Depressie contant met dollars, dan kun je daarmee tientallen dollars besparen. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat het kopen van dollars in Nederland ook niet gratis is.

Tot slot: betalen met creditcard in Ethiopië is mogelijk, maar ga er zeker niet blind vanuit dat het overal kan. In de luxere hotels en toeristische restaurants worden creditcards vaak wel geaccepteerd. Of het ook werkt, is daarbij altijd de vraag door uitermate onstabiele 3G- en wifinetwerken Werkt het niet, vraag dan of je het op een ander moment (bijvoorbeeld in de ochtend) opnieuw kunt proberen.