3 tips voor een boottrip op Lake Tana vanuit Bahir Dar

Locals noemen het graag de “Ethiopische Rivièra” en de gemiddelde taxichauffeur die er nooit is geweest, zal wegzwijmelen bij het horen van deze plaatsnaam. Bahir Dar, gelegen in het noordwesten van Ethiopië, doet dankzij de palmbomen en het uitgestrekte Lake Tana inderdaad een beetje mediterraans aan. Een boottrip op het grootste meer van Ethiopië om de kloosters te bezoeken is hier dé attractie, maar hoe organiseer je dat?

Boottrip Lake Tana Bahir Dar

1. Een halve dag is voldoende

De omvang van Lake Tana geeft al gauw de indruk dat je aardig wat tijd nodig hebt om alle kloosters en schiereilanden te ontdekken. Maar de grootte van dit meer is ook meteen de beperking: de boten die hier varen zijn namelijk langzaam, heel langzaam. De meeste tijd van je trip breng je dus door óp het water – leuk voor even, maar op een gegeven moment wel een beetje eentonig. Tenzij je een enorme kloosterfanaat bent zul je daarom voldoende hebben aan een halve dagtrip.

Tijdens zo’n halve dagtrip kun je prima 2 of 3 kloosters bezoeken en nijlpaarden spotten op de plek waar de Blauwe Nijl ontspringt. Omdat dit niet zo heel ver is van de haven van Bahir Dar, wordt de Blue Nile outlet meestal aan het begin of einde van de trip aangedaan (zie tip 3). De meest populaire kloosters zijn Ura Kidane Mehret en Azwa Mariam dankzij hun ligging en goed behouden schilderijen.

Azwa Mariam Lake Tana Bahir Dar
Het interieur van Azwa Mariam, één van de kloosters rondom Lake Tana.

2. Onderhandel zo hard als je kunt

Dit advies is essentieel voor zo’n beetje elke dag in Ethiopië, maar Lake Tana is typisch zo’n plek waar toeristen veel te veel betalen voor wat ze kijgen. Bereid je daarom voor op een stormvloed aan onzin over waarom de “officiële prijs” hoger is geworden – dat is vaak “sinds Kerstmis”, al kan niemand uitleggen waarom. Bovendien is er helemaal geen officiële prijs (of misschien wel en dan zal die een fractie van de vraagprijs zijn), noch zijn er “gidsen van de overheid”.

Doe vooraf research, bedenk wat je wil betalen, houd voet bij stuk, blijf lachen maar loop ook gerust weg. Om je een beetje op weg te helpen: een halve dag met een groep (circa 15 man) moet niet meer dan 300 ETB kosten, exclusief gids en toegang tot de kloosters (februari 2020).

3. Iedereen vertelt je wat anders

Als Bahir Dar je eerste ervaring is met gidsen en tourorganisators in Ethiopië dan zul je er snel achterkomen dat ze kunnen lullen als Brugman. Iedereen, en dan ook echt iedereen, weet wel een verhaal op te hangen dat er uiteindelijk toe leidt dat alleen hun boottrip de beste is. Een greep uit de tegenstellingen die ik zoal heb gehoord:

“We varen ’s ochtends naar de nijlpaarden, want dan zijn ze actiever.”
“We gaan er ’s middags heen, want dan is het licht beter.”

“Het water staat ’s ochtends hoger.”
“In de middag wordt de dam geopend dus je kunt dan beter gaan.”

“Nee, nu waait het te hard om op een boot te stappen.”
“Oh, wil je vanmiddag nog gaan? Geen probleem, kan prima!”

En de waarheid, die ligt ergens in het midden. Maar maakt het uit? Niet echt, maar het loont wel om bij deze mannen (want dat zijn het meestal) goed door te vragen: wat is er inbegrepen, wat niet, hoeveel tijd heb je per klooster, is er een gids en hoeveel mensen zitten er op de boot?

Boottrip Lake Tana Bahir Dar
Gidsen en tourorganisators in Ethiopië kunnen lullen als Brugman.

Bonustip: Blue Nile Falls wel of niet bezoeken?

Hoewel deze waterval vaak in één adem met Lake Tana wordt genoemd, ligt de Blue Nile Falls best wel een eindje verderop en kun je het beter als een losse bezienswaardigheid zien. Elke tourorganisator zal je hierheen willen sturen voor of na de boottrip, maar is het wel echt de moeite waard?

Allereerst: zet de indrukwekkende plaatjes die je op Google vindt maar uit je hoofd. Sinds de bouw van een nieuwe dam is de 400 meter brede waterval gekrompen tot enkele losse stromen. Het regenseizoen (juni-september) is daarom het ideale moment om de Blue Nile Falls te bezoeken, het watervolume ligt dan immers beduidend hoger dan in het droge seizoen (oktober-mei). Of deze waterval ook in het droge seizoen de moeite waard is, zal per persoon verschillen.