Dit moet je weten over backpacken in Fiji

Waar denk je aan bij Fiji? Ja, eilandhoppen, stranden, snorkelen en resorts, maar wat dacht je van ontzettend vriendelijke mensen en typische dingen als bula, Fiji time en kava drinken? Dit allemaal maakt backpacken in Fiji tot een vrij unieke ervaring die nogal afwijkt van wat je in de meeste andere landen tegenkomt.

Backpacken in Fiji

Fiji is erg gemakkelijk om te reizen

Mede dankzij de Britse kolonisatie is Fiji uitgegroeid tot een land dat bijzonder gemakkelijk te bereizen is. Er wordt Engels gesproken, het vervoer is goed verzorgd, de standaard voor accommodatie ligt vrij hoog, de mensen zijn vriendelijk en gastvrij, je hebt geen visum of vaccinaties nodig, je vindt op de meeste plekken pinautomaten en ook creditcards worden geaccepteerd. Dat maakt het wat minder avontuurlijk dan bijvoorbeeld Azië, maar zeker niet minder leuk of mooi.

Dorm resort Fiji
De standaard voor accommodatie in Fiji ligt vrij hoog, zelfs als je in dorms verblijft.

Het hoofdeiland is goedkoop, de rest niet

Kom je van Australië of Nieuw-Zeeland, dan zul je op het hoofdeiland Viti Levu aangenaam verrast worden door de prijzen. In Nadi kun je met gemak een bed vinden voor onder de € 10 per nacht en ook eten kan hier en daar zo goedkoop zijn als in Zuidoost-Azië.

Voor de meeste reizigers is deze vreugde echter van korte duur: in de resorts op de eilanden betaal je voor een dorm namelijk al gauw het dubbele en voor een eigen bungalow nog veel meer. De meal packages, die je verplicht moet afnemen, verschillen per eiland en lopen uiteen van € 30 tot € 50 voor 3 maaltijden per dag. Ook de meest simpele activiteiten als snorkelen kosten geld, dus wees gewaarschuwd wanneer je gaat eilandhoppen: dit is waar Fiji echt duur wordt.

Yasawa Flyer bootje resort
Eilandhoppen in Fiji is fantastisch mooi, maar gaat je reis wel erg duur maken.

Bula is het enige woord dat je moet kennen

Engels is de tweede officiële taal in Fiji en hiermee kom je als toerist prima weg. Het woord dat je echter het meeste zult horen is bula, een groet die je zo’n beetje in iedere situatie kunt gebruiken. Het werkt voor alles, zeker als je het combineert met een grote grijns. Want zoals Fijianen zelf zeggen: “We’re the happiest people in the world and always smiling”.

Bula dance Fiji
Bula song, bula dance, bula krans… bula werkt voor alles in bula nation.

Alles gaat op Fiji time

Naast bula is Fiji time een ander belangrijk begrip. In dit land gaat alles op z’n dooie gemak, want waarom stressen als je in een paradijs op aarde bent? Vaar je naar een snorkelspot en zou dat 5 minuten moeten duren, dan is het 10-15 minuten Fiji time. Heb je een strandhanddoek gevraagd, dan kan dat eventjes duren, want Fiji time. De ferry en eettijden in resorts lijken de enige uitzondering, want dat is meestal netjes op tijd.

Kava drinken met locals is een ervaring op zich

Geheel volgens het idee van Fiji time kennen locals een heel relaxte traditie, waarbij ze in een kring op de grond gezamenlijk kava drinken en verhalen uitwisselen. Kava is een plant die alleen in die regio groeit en waar je vooral slaperig van wordt en een verdoofde tong aan overhoudt. Erg lekker zou ik het niet willen noemen, maar het is zeker leuk om dit een keer mee te maken tijdens een zogenaamde kava night.

Kava night
Kava drinken is één van de bekendste tradities in Fiji (© Fiji Guide).