Eilandhoppen in Fiji: hoe werkt dat?

Bula! De 330 eilanden in de Stille Oceaan die samen Fiji vormen, zijn stuk voor stuk paradijsjes en fantastisch om al rondreizend te verkennen. Eilandhoppen in Fiji is een must-do in deze uithoek van de wereld en dit is hoe het werkt.

Eilandhoppen in Fiji

Yasawa- en Mamanuca-eilanden

Je aankomst in Fiji is hoogstwaarschijnlijk in Nadi, gelegen op het hoofdeiland Viti Levu waar je ook de hoofdstad Suva vindt. Dit eiland en buureiland Taveuni hebben qua natuur best wel wat moois te bieden, maar in dit artikel focus ik op de pareltjes van Fiji: de Yasawa- en Mamanuca-eilanden, ten westen van Nadi gelegen.

Een populaire en gemakkelijke manier om in deze regio van eiland naar eiland te komen is met de Yasawa Flyer, een snelle ferry van Awesome Adventures Fiji. Deze boot vaart dagelijks langs meer dan 20 resorts volgens een hop on/hop off-principe. ’s Ochtends is dat heen (noordwaarts) en ’s middags is dat terug (zuidwaarts), zodat je iedere dag van de ene naar de andere plek kunt reizen. Alle resorts zijn binnen enkele uren te bereiken, de verste is vanaf de haven (Denarau) 5 uur reizen.

Yasawa Flyer hop on hop off
De Yasawa Flyer vaart langs 20+ resorts volgens een hop on/hop off-principe.

De Yasawa Flyer is van een aantal gemakken voorzien, zoals een winkeltje met eten en drinken (uiteraard duurder dan op het hoofdeiland), gratis wifi en een reisbureau om je accommodatie te boeken als je dat nog niet gedaan hebt.

Eilandhoppen in Fiji

Om te eilandhoppen met de Yasawa Flyer heb je verschillende mogelijkheden. Plan je alles vooraf of boek je een pakket via een reisagent, bijvoorbeeld in Nadi, Australië/Nieuw-Zeeland of online, dan worden de ferrytrips en accommodaties op de juiste dagen ingeboekt. Een alternatief is de Bula Pass, die geldig is voor een x aantal dagen. Hiermee kun je al reizende bepalen naar welke eilanden je gaat. Je blijft dan flexibel, maar let er wel op dat dit afhankelijk van je reisduur behoorlijk prijzig kan worden. Een 7-daagse Bula Pass kost al ruim € 200.

Zit je heel krap in je tijd en wil je direct naar de eilanden, dan is het verstandig om alles vooraf te boeken, maar in alle andere gevallen raad ik je aan om in Nadi een reisplan te maken. Want los van hoe je precies gaat eilandhoppen, is Fiji een prima land om heen te vliegen en bij aankomst te bepalen wat je gaat doen. Dat kan op het vliegveld, in Nadi zelf of zoals ik heb gedaan bij Bamboo Backpackers, een relaxt hostel met een reisbureautje.

Bamboo Backpackers Nadi Fiji
Bamboo Backpackers bij Nadi is het perfecte startpunt voor eilandhoppen in Fiji.

Welke eilanden in Fiji?

Daarmee kom ik bij wellicht wel de belangrijkste vraag: naar welke eilanden en resorts moet je gaan en hoelang verblijf je er? Dit is lastig te beantwoorden, omdat het volledig afhangt van je budget en wat je in Fiji wilt doen. De eilanden variëren nogal in grootte en ieder resort biedt weer andere activiteiten.

Wil je bijvoorbeeld met enorme roggen zwemmen, dan moet je naar Barefoot Manta; wil je wat ‘nachtleven’, dan is Beachcomber dé plek; wil je hiken, probeer dan Nanuya en wil je traditionele dorpjes zien, dan kan dat goed op Wayalailai. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, voor precieze activiteiten raad ik je aan om het overzicht van de 24 resorts te bekijken. Bedenk wel dat ieder resort een pareltje op zich is – je komt hoe dan ook op de meest schitterende plekken ter wereld.

Blue Lagoon Beach Resort
Elk resort in Fiji heeft iets unieks: Blue Lagoon Beach Resort is bijvoorbeeld bij uitstek geschikt om te snorkelen.

Een en ander hangt natuurlijk ook van je beschikbare budget af, want eilandhoppen in Fiji is behoorlijk duur. In principe zijn de resorts (waar je verplicht maaltijden moet kopen) de enige plekken waar je kunt verblijven, met uitzondering van enkele homestays. Onafhankelijk reizen is er hier dus niet echt bij. Een paar nachten in resorts loopt – inclusief de ferry – al gauw in de honderden euro’s. Dit zal dus ook mede je keuze voor de eilanden bepalen, want de prijzen kunnen nog wel eens variëren.

Tips voor eilandhoppen in Fiji

  • Neem zoveel mogelijk drinkwater mee vanaf het hoofdeiland. Sommige resorts bieden gratis water, maar in andere moet je ervoor betalen.
  • Hetzelfde geldt voor spullen als zonnebrandcrème, muggenspray, shampoo, douchegel etc. Toiletartikelen zijn in de resorts schreeuwend duur.
  • Wifi is op de Yasawa Flyer gratis, maar in de meeste resorts betaald. Op de meeste plekken is wel mobiel bereik, mocht je een simkaart van Vodafone FJ hebben.
  • Neem cash mee om hoge creditcardtoeslagen te mijden. Pinautomaten zijn er niet op de eilandjes, maar wel in Nadi en Denarau Marina.
Yasawa Flyer bootje resort
Bij alle resorts word je met kleine bootjes van en naar de Yasawa Flyer gebracht.