2-daagse scootertrip op Bohol: route en tips

Het Filipijnse eiland Bohol staat bekend om zijn schitterende stranden, natuur en goede duik- en snorkelspots. Het binnenland van dit eiland leent zich bovendien uitstekend om per scooter te ontdekken en de toeristenstroom te ontvluchten. Deze 2-daagse scootertrip op Bohol brengt je naar authentieke dorpjes, rijstvelden, spookdiertjes, de Chocolate Hills en één van de mooiste stranden van Bohol.

Scooter rijden op Bohol

Scooter rijden op Bohol

Het rondje dat ik gedaan heb start in Alona Beach (Panglao), aangezien dat de plek is waar je waarschijnlijk zult verblijven. Informeer bij je accommodatie aldaar of je je backpack kunt achterlaten voor twee dagen. In Alona Beach kun je scooters huren voor circa € 10 per dag; benzine voor de hele rit kost hooguit € 4. Omdat deze route door Tagbilaran leidt, kun je natuurlijk ook in deze stad beginnen en daar scooters huren.

De hoofdwegen op Bohol zijn geasfalteerd en erg goed onderhouden. Onderstaande route leidt over dit soort wegen en alleen in enkele dorpjes zul je een stukje over een onverharde weg moeten rijden; meestal niet meer dan 100 meter.

Dag 1: Tarsier Sanctuary, Loboc en Chocolate Hills

Vanuit Tagbilaran rijd je in noordoostelijke richting de stad uit naar de Tarsier Sanctuary, waar je onder begeleiding van een gids spookdiertjes kunt zien. Het is soms even goed kijken, want deze even schattige als rare primaten zijn zo klein dat ze makkelijk in je hand passen.

Spookdiertjes Tarsier Sanctuary
Spookdiertjes (tarsiers) behoren tot de kleinste primaten ter wereld.

Klaar met aapjes kijken? Ga dan verder op een kronkelende bergweggetje naar Loboc, een toeristisch dorpje met een kerk die door de aardbeving van 2013 bijna verwoest is. Je kunt er eventueel een riviercruise doen, maar houd er rekening mee dat alle georganiseerde tours hier ook hun stop maken. Mocht je krap zitten qua tijd, dan is Loboc ook op dag 2 te bezoeken.

Na Loboc rijd je door het dichtbegroeide Man-Made Forest in noordelijke richting naar Carmen. Op weg hiernaartoe zul je het landschap zien veranderen in groene, ronde heuvels: de Chocolate Hills. Op de hoogste heuvel is een viewpoint gebouwd (parkeren kan halverwege) vanwaar je goed zicht hebt over deze merkwaardige knobbels, 1268 in totaal.

Vanaf de Chocolate Hills kun je na Carmen een hoofdweg nemen richting de havenplaats Jagna (via Sierra Bullones). Deze weg voert door schitterende rijstvelden, heuvels en dorpjes waar je enthousiast begroet wordt door locals en vooral kinderen. Aan alles in deze streek is te merken dat hier hooguit enkele toeristen per dag doorheen komen en dat maakt het ontzettend leuk. Ook de afdaling vanuit de bergen richting Jagna is bijzonder mooi.

Binnenland Bohol Filipijnen
Het binnenland van Bohol: bergweggetjes, rijstvelden en het lokale Filipijnse leven.

Eenmaal in Jagna aangekomen is het nog een klein uur rijden langs de kust naar Anda, waar naast resorts ook enkele budgetaccomodaties beschikbaar zijn zoals Little Miami Beach en 1Peace Beach Resort. Probeer vooraf te boeken om een lange zoektocht en teleurstellingen te voorkomen.

Dag 2: Anda Beach en de zuidkust van Bohol

De tweede dag heb je in Anda ruim voldoende gelegenheid om één van de mooiste stranden van Bohol (en misschien ook wel de Filipijnen) te bezoeken. Het zand kan haast niet witter, het water niet helderder, het strand is gratis, drankjes zijn er niet duur en je komt er nauwelijks toeristen tegen, wat wil je nog meer?

Anda Beach Bohol Filipijnen
Wit zand, palmbomen en nauwelijks toeristen, welkom op Anda Beach.

Na Anda kun je via Jagna terugrijden naar Tagbilaran en de zuidkust van Bohol verkennen. De weg is veel van hetzelfde maar de uitzichten blijven indrukwekkend. Mocht je Loboc op de eerste dag nog niet bezocht hebben, dan kan dat ook prima vanaf deze kustweg (5 kilometer landinwaarts).

Afstanden op Bohol

 • Alona Beach – Tagbilaran: 20 km
 • Tagbilaran – Tarsier Sanctuary: 15 km
 • Tarsier Sanctuary – Loboc: 15 km
 • Loboc – Chocolate Hills: 30 km
 • Chocolate Hills – Jagna: 55 km
 • Jagna – Anda: 35 km
 • Jagna – Tagbilaran: 65 km

Tips voor scooter rijden op de Filipijnen

 • Hoe goed je ook kunt rijden en hoe warm het ook is, ik blijf erbij dat je altijd een helm en schoenen (in plaats van teenslippers) zou moeten dragen. Het laatste wat je in deze landen wil, is in het ziekenhuis belanden.
 • Met een halfautomatische scooter kun je een hoop benzine sparen, zeker op de bergweggetjes. Dit rijdt ietsje lastiger dan een automaat, maar went hartstikke snel.
 • Zorg ervoor dat je een offline kaart hebt opgeslagen op je telefoon, zoals Maps.me. Zie mijn lijstje met handige apps voor op reis.
 • Buiten de steden is het op eilanden als Bohol erg rustig op de weg. In het binnenland kom je niet veel anders tegen dan locals op scooters. Wees bij bussen en vrachtwagen wel waakzaam, deze rijden vaak hard en hebben bij het inhalen nog wel eens de neiging je van de weg te drukken.

Vliegen naar Bohol

Bohol is te bereiken met een binnenlandse vlucht naar Tagbilaran of het nabijgelegen Dumaguete (en vervolgens met de ferry). In sommige gevallen kan het goedkoper zijn om naar Cebu City te vliegen en vanaf daar een ferry naar Tagbilaran te nemen.