De andere kant van de Filipijnen: True Manila

Associeer je de Filipijnen met zon, zee, strand en natuur? Je bent niet de enige, want de meeste toeristen mijden hoofdstad Manila als de pest. Armoede, ongelijkheid en relatief veel criminaliteit domineren deze metropool van 12 miljoen inwoners (!) en hoewel dit inderdaad niet erg aantrekkelijk klinkt, is dit juist wat het zo interessant maakt. True Manila laat je op zeer indrukwekkende wijze de andere kant van de Filipijnen zien.

True Manila Filipijnen

True Manila

True Manila is een paar jaar geleden opgericht door Edwin Nombre, zelf afkomstig uit een kansarme wijk van Manila. Zijn levensverhaal is eigenlijk sowieso al een documentaire waard en toevallig of niet is Edwin (naast zijn 6 andere banen) ook acteur en documentairemaker. Eén van zijn dromen is dan ook om True Manila vast te leggen en een indruk te kunnen geven van wat voor miljoenen Filipino’s dagelijks aan de orde is: armoede.

Binnen True Manila lopen een aantal projecten die gefocust zijn op het creëren van een betere leefomgeving voor straatkinderen en families van een zeer hechte community. Daarbij moet je denken aan voedselvoorziening en onderwijs, maar ook in gesprek gaan met bedelende kinderen bij de lokale 7-Eleven; iets waarmee ik direct werd geconfronteerd op het moment dat ik de wijk binnenstapte.

San Andres Bukid Manila
De community van True Manila, tevens de plek waar oprichter Edwin Nombre is opgegroeid.

Sloppenwijken

Reizigers die een handje willen helpen zijn bij True Manila van harte welkom, en dat maakt dit project nou echt interessant. Zonder er een toeristische attractie van te maken, neemt Edwin namelijk toeristen mee naar de wijk waar hij is opgegroeid (Onyx Street in San Andres Bukid). Je komt thuis bij lokale families, ontmoet kinderen van de straat en ziet hun erbarmelijke leefomstandigheden.

Vergis je niet, dat is behoorlijk heftig. In de wijk zelf wonen 20-koppige families in een krot dat qua formaat in Nederland voor een eerstejaars studentenkamer door zou gaan. Maar daar houdt het niet op. Edwin bracht ons naar een begraafplaats waar families op en tussen grafstenen ‘wonen’. De meest schrijnende aanblik echter was een tunnel van 1,5 meter hoog onder een snelweg door met daarin kleine hokjes langs het riool, het onderkomen voor tientallen families. Bijzonder genoeg blijven mensen lachen; van een onveilig gevoel was hier dan ook totaal geen sprake.

Sloppenwijken Manila tour
Het onderkomen van miljoenen Filipino’s in krottenwijken.

Bijdragen aan True Manila

Hoe je een steentje wilt bijdragen, mag je zelf bepalen. Gedurende de tour vertelt Edwin gepassioneerd over het ontstaan van True Manila en de projecten die nu lopen. In overleg kun je dan zelf iets uitkiezen, zoals een zak rijst kopen om 50 families te voeden (€ 35) of planten (€ 5-10) om de wijk groener te maken.

Wat het ook wordt, in de meeste gevallen maak je er direct werk van. Zo deelden wij rijst uit aan de families waar we langs gingen en hebben we de planten direct een plekje gegeven. Je weet dan zeker dat er iets met je geld gedaan wordt en minstens zo belangrijk, de mensen uit de wijk zien hoe er wordt bijgedragen aan hun leefomgeving en wat daarvoor nodig is. Edwin vraagt op die momenten dan ook de actieve deelname van kinderen op straat – de meest kwetsbare groep.

Straatkinderen Manila
Straatkinderen worden door Edwin (blauw shirt) actief betrokken bij de verbetering van hun wijk.

Wil je deelnemen aan True Manila? Contacteer Edwin Nombre dan via zijn Facebook-pagina, hij kan je dan precies uitleggen wanneer en hoe je deze bijzondere kant van de Filipijnen kunt ervaren.