Goedkoop reizen van Siquijor naar Cebu City

Om van het eiland Siquijor naar Cebu City (Filipijnen) te komen is de directe ferry van OceanJet het meest voor de hand liggend. Deze is met ruim € 30 echter behoorlijk prijzig en van 6 uur op dezelfde schommelboot zitten word je niet vrolijk. Ik ging op zoek naar een alternatief en reisde met de ferry en bus via Dumaguete. Wat blijkt? Dit duurt niet veel langer, is comfortabeler en véél goedkoper.

Van Siquijor naar Cebu City

Stap #1 – Ferry van Siquijor naar Dumaguete

Deze trip begint in de haven van Siquijor Town, waar je dagelijks om 10:00 uur met Montenegro Lines naar Dumaguete kunt varen. De oversteek duurt 1,5 uur en tickets kun je een uur van tevoren ter plekke kopen. Als alternatief zijn er rond het middaguur nog andere lijnferry’s van Siquijor naar Dumaguete, informeer vooraf naar de precieze tijden.

Stap #2 – Ferry van Sibulan naar Liloan

Vanuit de haven van Dumaguete neem je een tricycle naar een andere haven ten noorden van de stad, genaamd Sibulan. Hier vertrekt dagelijks tussen 05:00 en 20:00 uur ieder uur een fastcraft naar Liloan op het eiland Cebu (30 minuten). Tickets zijn te koop in het havengebouw en om de hoek zitten lunchtentjes en bakkerijen.

Stap #3 – Bus van Liloan (Santander) naar Cebu City

Tot slot ben je aangewezen op de gele bussen van vervoerder Ceres die je vanaf Liloan naar de South Bus Terminal van Cebu City brengen. Deze bus (met airco) vertrekt vanaf de pier en sluit aan op de ferry. De ritduur is circa 4,5 uur, afhankelijk van het verkeer.

Bus Liloan naar Cebu City
De Ceres-bus van de pier in Liloan naar Cebu City.

Prijzen (februari 2016)

  • Ferry Siquijor – Dumaguete: 130 PHP + 14 terminal fee
  • Tricycle Dumaguete: 75 PHP
  • Ferry Sibulan – Liloan: 52 PHP + 10 PHP terminal fee
  • Bus Liloan – Cebu City: 185 PHP
  • Totaal: 466 PHP (€ 9)

OceanJet Siquijor – Cebu

Ter vergelijking: de OceanJet-ferry van Siquijor naar Cebu City kost 1524 PHP, inclusief bagage en terminal fee. Voor dit bedrag krijg je een stoel in de tourist class met weinig beenruimte en tussendoor van de boot af gaan is er niet bij.

De fastboat van OceanJet vertrekt dagelijks om 13:50 uur, stopt in Dumaguete en Tagbilaran en komt rond 19:30 uur in Cebu City aan.