De leukste plekken op Siquijor (Filipijnen)

Siquijor staat onder Filipino’s bekend om hekserij en magic healers die zich in bergdorpjes bezighouden met kwakzalverij. Voor toeristen echter is dit compacte eiland, te bereiken vanaf Cebu, Bohol en Dumaguete, fantastisch om te relaxen en het binnenland te ontdekken. Een overzicht van de beste plekken op Siquijor voor zonsondergang, dagtripjes, eten en slapen.

Zonsondergang Siquijor Filipijnen

Zonsondergang: Solangon Beach

Een bezoek aan een eiland is niet compleet zonder vanaf het strand een zonsondergang te zien. Op Siquijor vind je op het haast verlaten Solangon Beach (zie ook ‘Slapen’) hangmatten, bankjes en ligstoelen; ideaal om eind van de middag neer te strijken en het kleurenschouwspel te bewonderen.

Dagtrip: Apo Island

Het kleine Apo Island is een populaire bestemming vanuit buureiland Negros, maar ook met een dagtrip vanuit Siquijor te bereiken. Je kunt hier onder andere snorkelen met zeeschildpadden, die tijdens vloed algen komen eten aan de kust. Een georganiseerde (en zeer goed verzorgde) boottrip vanaf Siquijor wordt momenteel alleen aangeboden door Coco Grove Beach Resort en kost circa € 30, inclusief lunch en entreegelden.

Zeeschildpadden Apo Island
In de Turtle Sanctuary van Apo Island kun je snorkelen met zeeschildpadden.

Binnenland: Cambugahay Falls en Mount Bandilaan

Net als op Bohol is het binnenland van Siquijor minstens zo de moeite waard als de kust. Pak je scooter en rijd naar Cambugahay Falls (2 kilometer van Lazi), een schitterende waterval waar je vanaf de rotsen of met een slingertouw het water in kunt springen.

Cambugahay Falls waterval Siquijor
Blij als een kind: de rope swing bij Cambugahay Falls.

Uitgespeeld? Rijd verder landinwaarts richting Mount Bandilaan en beklim de uitzichttoren om een goed idee te krijgen van de geografie van dit eiland. Zonder route rondrijden door het binnenland van Siquijor is eigenlijk het leukst; het eiland is niet bijster groot, dus de weg terug naar huis is nooit ver weg.

Eten: Treasure Island

Als je er langsrijdt zou je het niet meteen zeggen, maar bij Treasure Island kun je ontzettend lekker eten voor een schappelijke prijs (€ 3-4 voor een hoofdgerecht). De curry’s doen Thais aan en de pizza lijkt afkomstig van Italiaanse hand. Treasure Island vind je bij Solangan Beach, 2 kilometer ten oosten van San Juan.

Slapen: rondom San Juan

Aan ditzelfde strand, gelegen aan de zuidkant van Siquijor, vind je tevens een groot aantal accomodaties langs de hoofdweg. Met name ten oosten van San Juan zijn diverse dorms (€ 6), kamers (€ 16) en hutjes op het strand (€ 20) te vinden, zoals bij The Bruce / The Sylvia, JJ’s Backpackers Village en Charisma Beach Resort. Probeer wel vooraf te boeken, want dit eiland heeft echt een beperkte capaciteit wat betreft bedden.