5 vragen over zwemmen met walvishaaien in Oslob

Eind 2011 was het kleine dorpje Oslob op het eiland Cebu (Filipijnen) ineens wereldnieuws: je kon er zwemmen, snorkelen en duiken met de grootste vis ter wereld, de walvishaai. Sindsdien is dit even populair als controversieel gebleken maar hoe je het ook wendt of keert, zwemmen met walvishaaien van 10 meter lang is een ongelooflijk gave ervaring. Antwoorden op vragen over de nummer 1 attractie in Oslob.

Zwemmen met walvishaaien in Oslob

1. Is het verantwoord om te zwemmen met walvishaaien?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, op de ladder van ecotoerisme bungelt deze activiteit ergens onderaan. De walvishaaien worden dagelijks gevoederd door vissers en komen daarom naar de kust; ze zijn dus niet echt in hun natuurlijke habitat en hun migratiepatroon verandert sterk. Bovendien kan de huid van een walvishaai aangetast worden door (onbedoeld) contact met mensen en boten.

Dat gezegd hebbende zit de hele organisatie in Oslob behoorlijk professioneel in elkaar en wordt er veel waarde gehecht aan het welzijn van de vissen – voor zover dat mogelijk is natuurlijk. Het is echt een bijzondere ervaring en persoonlijk vind ik het té gaaf om het niet te doen, maar ik kan me goed voorstellen dat mensen daar anders over denken.

Walvishaaien Oslob Filipijnen
Zoek de persoon in deze foto…

2. Zijn walvishaaien gevaarlijk voor mensen?

Nee, mensen lopen geen gevaar in de buurt van walvishaaien. Bij de instructies vooraf wordt je verzocht om op minimaal 4 meter afstand te blijven zodat deze giganten niet teveel gestoord worden.

In de praktijk is dat nagenoeg onmogelijk omdat een walvishaai gewoon zwemt waar ie wil, of jij daar nou dobbert of niet. Kijk dus niet raar op wanneer je in het voorbijgaan geraakt wordt door een vin, al is zelf actief aanraken ten strengste verboden.

Let er wel op dat door de drukte in het water (een combinatie van bootjes, toeristen, duikers en de walvishaaien zelf) je het overzicht kunt verliezen, zeewater binnen kunt krijgen of misselijk wordt van de golven. Blijf in dat geval dicht bij je eigen boot en houd je daar eventueel aan vast.

Boot Tan-awan Oslob
Met alle bootjes en mensen in het water kan het nog wel eens druk worden.

3. Hoe werkt het duiken of snorkelen met walvishaaien?

De walvishaaien bij Oslob worden dagelijks tussen 06:00 en 12:30 uur gevoederd en in die tijd kun je duiken (1500 PHP, € 30), snorkelen (1000 PHP, € 20) of vanuit een bootje toekijken (500 PHP, € 10). Na de (veiligheid)instructies is er gelegenheid om je om te kleden, ook zijn er op locatie kluisjes te huur.

In een klein roeibootje word je vervolgens zo’n 100 meter uit de kust gevaren waar je het water in kunt. Aan boord is een soort gids die je helpt, uitleg geeft en jou in de gaten houdt, maar ook al te graag foto’s of filmpjes maakt. De zwemtijd is 30 minuten, wat ruim genoeg is voor meerdere whale shark encounters en de nodige kiekjes.

Snorkelen walvishaaien Oslob Filipijnen
In een halfuur tijd kun je de walvishaaien van alle kanten bewonderen.

Heb je de illusie dat je met slechts enkele andere toeristen tussen de walvishaaien kunt zwemmen, dan kom je bedrogen uit. Ieder moment zijn er zeker zo’n 10 bootjes op zee, maar door de grootte van het voedergebied wordt het nooit écht te gek. Zoals voor iedere toeristische attractie geldt ook hier: vroeger (lees: vóór 07:00 uur) is altijd beter.

4. Wat moet ik meenemen?

Niet veel, want het grootste deel van de tijd lig je in het water. Waardevolle spullen die niet nat mogen worden kun je dus beter achterlaten in je accommodatie of in een kluisje; neem deze zeker niet mee de boot op! Een mini-pakklijst:

  • Zwemkleding
  • Handdoek
  • Teenslippers (vanwege kiezelstrand)
  • Geld
  • Waterdichte camera zoals een GoPro

Snorkelspullen en een zwemvest (verplicht in de boot, mag uit in het water) zijn in de prijs inbegrepen.

5. Hoe bereik ik Oslob op de Filipijnen?

De plek waar je met walvishaaien kunt zwemmen heet Tanawan en ligt zo’n 10 kilometer ten zuiden van het dorpje Oslob op het eiland Cebu. Zowel in Tanawan als Oslob zijn (budget)accomodaties te vinden en beide plekken zijn makkelijk bereikbaar met de gele Ceres-bus die tussen Bato (San Sebastian) en Cebu City pendelt. Deze lokale bussen vertrekken ieder halfuur en zijn spotgoedkoop.

Verblijf je in Oslob, dan kun je met de bus, een motortaxi of jeepney naar Tanawan. Iedere chauffeur snapt je als je “whale sharks” zegt. Kom je vanaf Moalboal, dan moet je eerst met de bus naar Bato en daar overstappen op de bus naar Cebu City, die via de oostkust langs Oslob rijdt. Kom je vanaf Bohol, dan kun je met de ferry naar Cebu City of, een stuk dichter bij Oslob gelegen, naar Taloot (boven Argao).

Cebu City is het gemakkelijk te bereiken met een binnenlandse vlucht vanaf Manila of vanaf sommige luchthavens in Zuidoost-Azië.