Cursus afdingen in India voor iedereen die niet van afdingen houdt

Iedereen die afreist naar India zal eraan moeten geloven: afdingen. Of het nou is voor souvenirs, een tuktuk, de excursie die je wilt doen of een basisbehoefte als toiletpapier – er wordt hoe dan ook van je verwacht dat je je onderhandelingsskills gaat inzetten. Sommigen vinden het een geweldig spel, anderen kijken er al tegenop nog voor de vakantie is begonnen. Ik behoor tot die laatste groep en help gelijkgestemden daarom graag op weg met deze tips.

Tuktuk India onderhandelen

Tip #1 – Ja, je kunt op alles afdingen (nouja, bijna alles)

De prijs voor veel dingen ligt inderdaad niet vast, maar overdrijf het niet; voor sommige zaken kun je beter gewoon de aangegeven prijs betalen. Als je je afvraagt waarvoor je wel of juist niet kunt afdingen, biedt onderstaand lijstje enige houvast:

Wel afdingen:

  • Taxi’s en tuktuks – Een werkende meter zal nooit worden aangezet, dus spreek voordat je ergens instapt een prijs af.
  • Souvenirs – Van een saree tot een sjaal en van een beeldje tot een meubelstuk; de werkelijke prijs ligt altijd een stuk lager dan de initiële vraagprijs.
  • Accommodatie die je ter plekke bezichtigt – Ja, ook over de prijs voor een bed en dak boven je hoofd is te onderhandelen.
  • Excursies – Zo hebben wij stevig onderhandeld over de prijs voor een kamelensafari in Jaisalmer.

Niet afdingen:

  • Eten – Of het nu is in een restaurant, de supermarkt, of het stalletje op straat; bespaar jezelf de moeite. Tip: op al het verpakte eten staat een maximum retail price (MRP). Betaal in ieder geval niet meer dan dat.
  • Toeristische bezienswaardigheden – Als niet-Indiër betaal je vaak meer dan het tienvoudige in vergelijking met Indiërs, zoals bij de Taj Mahal, maar daar zul je je bij neer moeten leggen.
  • Accommodatie die je van tevoren geboekt hebt – Wanneer je bijvoorbeeld via Booking.com (€ 15 korting via deze link) hebt geboekt ligt de prijs gewoon vast.
Souvenirs India markt
Markten in India zijn bij uitstek geschikt om te onderhandelen over de prijs van souvenirs en kleding.

Tip #2 – Is het de energie waard?

Nee, je hoeft je niet neer te leggen bij de eerste prijs die aan je wordt gevraagd, zelfs als deze prijs je al vrij laag in de oren klinkt. Vaak kun je inzetten op de helft van de initiële vraagprijs. Dat kost wat energie, maar hoort bij het spel van onderhandelen.

Maar ga ook niet te ver als het afdingen je echt tegenstaat. Is die € 0,50 het echt waard om nog 10 minuten over te staan onderhandelen? Als jij tevreden bent met de prijs, ga er dan mee akkoord. Ook al betaal je dan misschien net wat meer.

Tip #3 – Doe vooraf research

Als toerist in een onbekend land heb je vaak geen idee wat een goede of eerlijke prijs is. Doe daarom van tevoren online wat onderzoek naar een reële prijs om te betalen voor een ritje van een paar kilometer of voor een souvenir dat je op het oog hebt. Als je in een taxi of tuktuk stapt doe je er goed aan vooraf op te zoeken hoeveel kilometer het is naar je bestemming.

Tip #4: Geloof niet alles wat er wordt gezegd

Indiërs beheersen het spel van onderhandelen goed en kunnen daarom een heel arsenaal aan trucs inzetten om jou ervan te overtuigen dat de prijs die ze aan jou vragen écht “the best price, just for you” is. Word je verteld dat je bestemming echt heel ver rijden is, dat de benzine echt heel duur is, of dat de beste Indiër zijn familie niet kan onderhouden als hij je een lagere prijs aanbiedt? Neem dat dan met een flinke korrel zout en houd vol.

Afstand Agra Fort Taj Mahal
Taxichauffeurs in Agra zullen je wijs proberen te maken dat dit ritje minimaal 6 kilometer is omdat ze deze route niet mogen rijden (wat ze wel mogen en ook gewoon doen).

Tip #5 – Kies een plek met veel concurrentie

Wanneer je moet onderhandelen voor bijvoorbeeld een tuktuk is het handig om dat op een plek te doen waar er meerdere staan; op die manier kun je weglopen wanneer de prijs je nog niet bevalt en het bij een andere chauffeur proberen. Met wat geluk komt de eerste chauffeur dan achter je aan met een beter aanbod. Pas op: Indische tuktuk-chauffers kunnen veranderen in behoorlijke driftkikkers wanneer hun conculega’s met een veel lagere prijs op de proppen komen.

Tip #6 – Relativeer en lach erom

Onderhandelen kan vermoeiend zijn, maar uiteindelijk is het beste wat je af en toe kunt doen je schouders ophalen en er de humor van inzien wanneer vijf chauffeurs in je gezicht hun “best price, just for you” staan te schreeuwen. En ben je het onderhandelen echt helemaal beu? In de grotere steden kun je tegenwoordig ook Uber gebruiken; makkelijk en erg goedkoop. Bespaart je in ieder geval een hoop discussies met taxichauffeurs.