Dit moet je weten over de camel safari in Jaisalmer

Als er één activiteit in het oosten van het Indiase Rajasthan is die iedere reiziger kent, dan is het een kamelentocht door de woestijn. In de woestijnstad Jaisalmer ontkom je er haast niet aan en wordt de camel safari op iedere straathoek aangeboden. Maar voordat je een kameel beklimt, moet je een aantal dingen weten om verrassingen én teleurstellingen te voorkomen.

Camel safari in Jaisalmer

1. Er zijn geen zandduinen zoals in de Sahara

De droge omgeving van Jaisalmer mag met recht een woestijn genoemd worden, maar dat betekent geen oases en uitgestrekte zandduinen tot aan de horizon. Je vindt er wel een aantal (kleine) zandduinen, maar zodra je naar links of rechts kijkt is het vooral vegetatie (struikgewas en cactussen) en – ik verzin het niet – windmolens die je ziet. Dat maakt het niet per se minder leuk, maar als je een kamelenrit door een Sahara-achtige omgeving in je hoofd hebt, zul je je verwachtingen flink bij moeten stellen. Marokko is daarvoor een geschiktere plek en een stuk dichter bij huis.

Zandduinen Thar Desert India
Zandduinen rondom Jaisalmer zijn er wel, maar wie de Sahara verwacht, komt bedrogen uit.

2. Langer dan 1 uur op een kameel is echt geen pretje

Uren door de woestijn sloffen op een imposant beest dat dagen zonder water kan, wie wil dat nou niet? Op een kameel rijden is inderdaad gaaf, maar niet te lang. Doordat het dier nogal schommelt moet je je best goed vasthouden en van je zithouding krijg je hoe dan ook kramp. Een paar dagen later kon ik het nog steeds in mijn bovenbenen voelen. Sommige camel safari’s in Jaisalmer bieden een urenlange kamelenrit aan. Klinkt op papier wellicht als een fantastisch plan, maar mijn advies is om het tot 1 of 1,5 uur te beperken.

Camel safari Rajasthan India
Hoe leuk het er ook uitziet, na 1,5 uur op een kameel ben je blij als je weer met beide benen op de grond staat.

3. Flexibele en beschermende kleding maakt je leven makkelijker

Om je kamelenrit alsnog zo comfortabel mogelijk te maken, is je kledingkeuze van belang. Allereerst is een lange broek handig om te voorkomen dat de touwen van het zadel in je benen snijden. Bovendien voorkom je hiermee dat je jezelf verwondt wanneer jouw kameel besluit om dwars door het struikgewas te lopen in plaats van eromheen – iets wat vaker voorkomt dan zou moeten. Om diezelfde reden zijn dichte schoenen aan te raden. Daarnaast kent de zon in de woestijn geen genade en schaduw vind je er al helemaal niet. Behalve insmeren met zonnebrand is het dus ook handig je armen, nek en voorhoofd te bedekken met kleding.

4. Slapen onder de sterren mag je niet missen

Afhankelijk van de gids waarmee je op pad gaat, slaap je in de Thar Desert in een hutje, tent of buiten onder de sterrenhemel. Het klinkt cheesy, maar dat laatste is echt een must-do. De heldere nachten en de afwezigheid van lichtvervuiling zorgen ervoor dat je meer sterren kunt zien dan je waarschijnlijk ooit hebt kunnen doen. En op een ligbedje in de woestijn de nacht doorbrengen is natuurlijk al een ervaring op zich. Zo kwam er bij ons een slang onder het kampvuur vandaan gekropen…

Camel safari Thar woestijn India
Onze kampeerplek voor de nacht – de windmolens aan de horizon zul je weg moeten denken.

5. Afdingen kan altijd, wat men ook beweert

Bijna alles wat je in India koopt is onderhandelbaar en dat is voor een camel safari in Jaisalmer niet anders. Tours vind je hier in alle soorten en maten, d.w.z. van luxe tot basic, van één middag tot meerdere dagen en van heel professioneel tot super amateuristisch. Wat je ook kiest, onderhandel altijd over de prijs – ook al is dat volgens de verkoper onmogelijk. Omdat ik geen idee heb of ik een goede prijs heb betaald en geen verkeerde indicaties wil wil afgeven, noem ik in dit artikel geen prijzen. Maar met rondshoppen, navragen bij andere reizigers en simpelweg flink afdingen moet je een heel eind komen. Succes!