Stappenplan voor online treintickets India boeken

Reizen per trein in India is goedkoop, makkelijk en veilig. Het spoorwegennet in India is enorm en (voor Indiase begrippen) efficiënt, wat ervoor zorgt dat je altijd wel in relatief korte tijd van A naar B kunt komen. Wanneer je ervoor kiest om met de trein in India te reizen zul je wel tickets moeten reserveren, want veel treinen verkopen weken van tevoren uit. Door online te reserveren heb je keus uit verschillende tijden en treinklassenOnline treintickets voor India boeken is niet moeilijk, maar als je er nog onbekend mee bent, vergt het wat zoek- en speurwerk. Dit stappenplan helpt je daarbij.

Online treintickets India

Stap #1 – Aanmaken van een IRCTC-account

Het boeken van treintickets en het aanmaken van een account gaat via IRCTC: de officiële website van de Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC).

Een account aanmaken doe je door op de homepage op Sign up te klikken in het login-venster. Je belandt dan bij een formulier waar je een user ID kunt kiezen en al je gegevens kunt invullen, waarvan het meeste voor zich zal spreken. Bij Mobile kun je je eigen telefoonnummer invullen waarbij je de 0 vervangt door een 9 (al zal dit nummer in de praktijk niet werken omdat er automatisch een Indiaas landnummer is ingevuld). De Pin code roept wellicht ook vragen op, maar hiermee wordt gewoon je postcode bedoeld. Als het niet lukt om je Nederlandse postcode in te voeren, typ dan 123456.

Na het versturen van het formulier krijg je de melding dat je je account is aangemaakt, maar dat je deze nog moet activeren.

Stap #2 – Activeren van een IRCTC-account

Dit is – hoe gek het ook klinkt – de lastigste stap, omdat het nogal wat moeite kan kosten om als niet-Indiër een IRCTC-account te activeren. Pas wanneer je account geactiveerd is, kun je treintickets zoeken en boeken. Wanneer je nu inlogt zul je dan ook een scherm te zien krijgen waarin je je e-mail en telefoonnummer kunt verifiëren. De verificatie via e-mail zal wel lukken, maar aangezien je (heel waarschijnlijk) geen Indiaas nummer hebt zal de verificatie via je telefoonnummer niet succesvol zijn.

Daarom moet de IRCTC jouw account handmatig gaan verifiëren. Dit kun je doen door een e-mail te sturen naar de klantenservice van de IRCTC: care@irctc.co.in. In deze e-mail vermeld je je user ID (let op: hoofdlettergevoelig), voeg je een scan van je paspoort toe (niet groter dan 1 MB) en vraag je of ze je account kunnen activeren. Op deze e-mail krijg je direct een automatisch antwoord.

Als je geluk hebt krijg je binnen enkele dagen een tweede e-mail waarin staat dat je account geactiveerd is. Als je minder geluk hebt (zoals wij), moet je een aantal weken wachten en meerdere herinneringsmails sturen. Uiteindelijk is het ons gelukt door een tweet te sturen naar @IRCTC_Ltd. Toen we dit deden werd onze account plotseling heel snel geactiveerd. Anderen hebben de IRCTC gebeld (+91 11 393 40000) via bijvoorbeeld Skype.

Stap #3 – Online boeken van een treinticket

Na je accountverificatie kan het échte boeken beginnen. Wanneer je bent ingelogd zie je onderstaand scherm.

Online treintickets India
De online omgeving van IRCTC.

Vanuit dit scherm kun je beschikbare treinen gaan zoeken en de voor jou meest geschikte treinreis uitkiezen. Je treinreis kies je door jezelf de volgende vragen te stellen:

Waar ga je heen?

In het venster Plan My Journey kun je, samen met de reisdatum, je gewenste vertrekstation en aankomststation aangeven. Bij Ticket Type geef je E-ticket op. Als voorbeeld boeken we een trein van Jaisalmer naar Jodhpur. Elk treinstation heeft een afkorting; zo heeft het station van Jaisalmer de afkorting JSM en is die van Jodhpur JU.

Let op: veel Indiase treinstations beschikken over meerdere treinstations. Zorg ervoor dat je weet van en naar welk station je trein gaat. Soms kan het waardevol zijn om te kijken of er gunstigere opties zijn wanneer je voor een ander treinstation in dezelfde stad kiest. Een voorbeeld hiervan is Agra Fort en Agra Cantonment, die op verschillende treinroutes zijn aangesloten.

Wanneer wil je reizen?

Nadat je op Submit hebt gedrukt verschijnt een scherm met alle mogelijke treinen voor jouw gekozen dag en traject, inclusief vertrektijden en verwachte aankomsttijden.

Trein online boeken India
Mogelijke reisopties voor het ingevulde traject en datum.

Voor elke dag van de week staat met een vinkje of kruisje aangegeven of een trein op deze dag beschikbaar is. Afhankelijk van het type trein waarvoor je kiest kan de ene optie wat langer duren dan de andere. Ook kan de ene trein ’s nachts en de andere trein overdag reizen. In een trein slapen is – afhankelijk van de klasse die je kiest – best goed te doen.

India zou India echter niet zijn wanneer de treinen niet regelmatig met flink wat vertraging rijden. Die vertraging kan oplopen tot enkele uren. Het goede nieuws is echter dat je die vertraging tot op zekere hoogte kunt omzeilen door voor de juiste trein te kiezen. Je kunt er namelijk vanuit dat hoe langer het traject is, hoe groter de kans op vertraging is.

Ook kun je de gemiddelde vertraging online opzoeken. In bovenstaand overzicht vind je onder Train No. en Train Name de gegevens van het type trein waarmee je kunt reizen. In het National Train Enquiry System kun je met deze gegevens opzoeken met hoeveel vertraging de betreffende trein op eerdere dagen is aangekomen om een inschatting te krijgen van hoe punctueel deze is.

Voor welke klasse ga je?

Bij Class staan voor elke trein de beschikbare klassen aangegeven. Zoals je ziet zijn niet alle klassen aanwezig op elke trein. Heb je geen idee welke klasse je moet kiezen? Lees dan het artikel over de verschillende treinklassen in India.

Zijn er nog plaatsen beschikbaar?

Wanneer je je keuze hebt gemaakt klik je op de klasse die staat bij de trein van jouw keuze. Er verschijnt dan een overzicht met het aantal zitplaatsen dat nog beschikbaar is in deze klasse, met daaronder de prijzen in INR.

Treinklassen India
De beschikbare zitplaatsen en prijzen.

In plaats van AVAILABLE gevolgd door het aantal nog beschikbare zitplaatsen kan het zijn dat je de codes RAC of WL ziet:

  • RAC staat voor Reservation Against Cancellation en houdt in dat je met een dergelijk ticket de trein op kunt, maar dat je geen aangewezen stoel- of bednummer zult hebben.
  • WL staat voor Waitlisted en als je dit boekt heb je geen gegarandeerde plek op de trein, tenzij je voor vertrek bericht krijgt dat je bent geupgrade naar RAC of naar een aangewezen stoel- of bednummer.

Stap #4 – Gegevens invullen en betalen

Wanneer je op Book now klikt zul je in het volgende scherm de passagiersgegevens moeten invullen, inclusief nationaliteit en paspoortnummer. Selecteer de optie Consider for Auto Upgradation en kies – wanneer je met meerderen reist en de garantie wil hebben dat je niet in verschillende treinstellen zit – voor Book, only if all berths are allotted in same coach.

Vervolgens kun je hierna met je creditcard de betaling afronden. Wanneer dit gelukt is, ontvang je meteen je e-ticket met hierop alle reisgegevens, je treinstel en je zitplaatsen. Zorg ervoor dat je deze print en meeneemt op je reis, samen met het paspoort waarvan je de gegevens hebt ingevuld. Sta je op de wachtlijst voor een trein, dan kun je via de website van IRCTC de actuele status van je boeking opvragen.