Online visum India aanvragen: voorwaarden en tips

India stond nou niet bepaald bekend om zijn warmhartige visumbeleid voor toeristen. Met de komst van het e-Tourist Visa is het gelukkig ietsje eenvoudiger geworden (al is de overheid nog steeds benieuwd of je oma uit Pakistan komt) en kun je een toeristenvisum voor 60 dagen gewoon online aanvragen en betalen. Hier moet je op letten bij het invullen.

Online visum India aanvragen

e-Tourist Visa India: voor wie?

Sinds 2014 is het voor inwoners van onder andere Nederland en België mogelijk om een zogenaamd e-Tourist Visa India aan te vragen. Of dit voor jou geschikt is, hangt af van je manier van reizen en reisduur. De voorwaarden van dit online visum zijn namelijk als volgt:

 • Sinds 1 april 2017 is de geldigheid 60 dagen en doubly entry. Verlenging is niet mogelijk en het visum kan maximaal 2 keer per kalenderjaar aangevraagd worden.
 • Aankomst in India kan alleen via één van deze 24 vliegvelden en 3 havens: Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Chandigarh, Chennai, Cochin (haven), Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Goa (haven), Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kochi, Kolkata, Kozhikode, Lucknow, Mangalore (haven), Mangaluru, Mumbai, Nagpur, Pune, Thiruvananthapuram, Tiruchirappalli en Varanasi. India verlaten mag echter via iedere grensovergang.
 • Het online visum moet minimaal 4 en maximaal 120 dagen vóór aankomst aangevraagd worden.
 • Je moet een een digitale pasfoto en scan van je paspoort uploaden. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
 • Betalen kan alleen via creditcard.

Dit klinkt allemaal vrij heftig, maar de meeste ‘normale toeristen’ zullen aan deze eisen voldoen. Aanvragen van het online visum kan op de website van Indian e-Tourist Visa (zie hieronder voor meer uitleg over het aanvraagformulier).

Wil je langer in India blijven, steek je over land de grens over of voldoe je op een andere manier niet aan bovenstaande voorwaarden, dan zul je een regulier visum moeten aanvragen. Alle informatie daarover vind je op Indian Visa Online.

Kosten online visum India

Een elektronisch visum voor India kost op dit moment $ 50 plus administratiekosten. Met de kwakkelende euro op het moment van schrijven en de creditcardtoeslag van je bank komt dat neer op een kleine € 50. Je kunt zowel met Visa als MasterCard betalen. Houd er rekening mee dat het vanwege technische redenen (lees: brakke ICT) een paar uur kan duren voordat je betaling verwerkt is.

Een visumaanvraag op deze manier is overigens non-refundable, dus je krijgt je geld niet terug als je aanvraag wordt afgewezen. Om dat te voorkomen, kun je het beste mijn lijstje met tips hieronder opvolgen.

Online visum India aanvragen

Zoals aangegeven dien je je visumaanvraag te doen op Indian e-Tourist Visa. Een nieuwe aanvraag start je via de knop e-Tourist Visa Application. Indien nodig kun je op deze website tevens een bestaande aanvraag voltooien aan de hand van de Application ID, een openstaande betaling uitvoeren, je aanvraag printen, de status opvragen en documenten opnieuw uploaden.

Na het insturen van je aanvraag, een geslaagde betaling en goedkeuring van je aanvraag krijg je je elektronische visum per e-mail toegestuurd. Dit gebeurt binnen een paar dagen, bij mij was het binnen 24 uur. Print dit document uit, neem het mee voor aan de grens en houd zowel een fysiek als digitaal exemplaar bij je gedurende je verblijf in India.

Tips voor formulier visum India

Zo gezegd, zo gedaan toch? Nou, niet helemaal. Indiase ambtenaren hebben hun best gedaan om er een vrij lang aanvraagformulier van te maken dat ongetwijfeld wat vraagtekens gaat oproepen. Het is ook weer niet extreem moeilijk en de meeste velden worden toegelicht, maar onderstaande tips en vragen helpen je waarschijnlijk een heleboel.

 • Algemene tip vooraf: het bespaart een hoop moeite door je te beperken tot de vragen die verplicht zijn (rood sterretje).
 • Citizenship/National Id No. > Er is niet echt uitsluitsel over wat je hier als Nederlander zou moeten invullen, maar in de praktijk is gebleken dat zowel NA (not applicable) als je BSN-nummer leidt tot een goedgekeurde visumaanvraag. Omdat het BSN iets is tussen burger en de Nederlandse overheid, heb ik NA ingevuld.
 • Religion > Kies je Others, dan moet je dit specificeren. Atheist en NONE worden gewoon geaccepteerd.
 • Visible identification marks > Wellicht de vreemdste vraag uit dit formulier, maar NONE is altijd prima, tenzij je heel graag je tatoeages wilt vermelden.
 • Have you lived for at least two years in the country where you are applying visa? > Een ontzettend ambigue vraag, maar bedoeld wordt het land vanuit waar je nu je visum aanvraagt. In de meeste gevallen dus Yes, al gaf No bij mij ook geen problemen.
 • Phone No. en Mobile No. > Geen sterretje, maar één van deze velden moet wel ingevuld worden.
 • Present Occupation > Het wordt sterk afgeraden hier iets in te vullen dat met journalistiek te maken heeft. Let ook op beroepgroepen als Media. Hiervoor zijn namelijk aparte visa benodigd.
 • Places likely to be visited > Hierbij volstaat de plaats, adressen zijn niet nodig.
 • Expected Date of journey > Als je dit niet zeker weet is het geen ramp; de aankomstperiode die op je visum staat is ruim een maand vanaf de datum waarop je visum wordt toegekend.
 • Countries Visited in Last 10 years > Ja, heb je even? Bespaar je de moeite om alles op te gaan zoeken, want je kunt niet eens meer dan 100 tekens in dit veld kwijt. Vul daarom de laatst bezochte landen in tot het niet meer past. Ikzelf heb gebruikgemaakt van afkortingen.
 • Reference > De welbekende rotvraag op visumformulieren. Heb je geen naam beschikbaar, vul dan de gegevens in van je eerste accommodatie.
 • Pasfoto en scan van paspoort: let goed op de eisen die hieraan worden gesteld en in het formulier worden vermeld. Het zou zonde zijn als je aanvraag hierom geweigerd wordt.

Dubbelcheck tot slot je gegevens in het overzicht en dan rest alleen nog de betaling. Klaar? Je eerste stap richting India is gezet!