Ontvlucht de chaos van India in Pushkar

Vraag een willekeurige backpacker naar de meest relaxte plek in Rajasthan en het antwoord is ongetwijfeld Pushkar. Dit heilige stadje vlakbij Ajmer is dé plek voor rust, yoga en meditatie, maar trekt daarmee ook horden ‘spirituele reizigers’ die op zoek zijn naar zichzelf. Het paradoxale resultaat: een winkelstraat die doet denken aan een Spaanse badplaats, een overkill aan westers eten en zogenaamde priests die zegeningen verkopen.

Pushkar India

De rust van Pushkar

Eerlijk is eerlijk: Pushkar is inderdaad een heerlijke plek om aan de chaos van India te ontsnappen door het super relaxte sfeertje dat er hangt. Het heilige meer (schoenen uit!) is dé plek om te ontspannen met een altijd boeiend schouwspel van badende locals, gelovigen en heilige koeien. Had je in India yoga, meditatie, reflexologie of traditionele dans op de agenda staan, dan is Pushkar de aangewezen plek. Lessen worden veelal bovenop de daken gegeven met schitterend uitzicht over het stadje.

Op de vrij unieke Brahma-tempel na is er in Pushkar verder niet heel veel te zien, maar dat lijkt juist de reden dat sommige reizigers hier weken blijven hangen. Het beklimmen van de 200-meter hoge Savitri tempelheuvel is overigens wel een leuk uitstapje. Bovenop word je beloond met panoramisch uitzicht, vooral tijdens zonsondergang of zonsopkomst. Zijn de 870 treden wat teveel, dan kun je voor 90 INR op en neer met de kabelbaan. De voet van de heuvel is met ongeveer 20 minuten lopen prima te bereiken vanaf het centrum.

Savitri Temple Pushkar
Het uitzicht over Pushkar vanaf de Savitri tempelheuvel.

Falafel, scammers en spirituele reizigers

Ondanks de relaxte sfeer voelt Pushkar paradoxaal aan. De populariteit onder met name spiritueel gezinde en Israëlische reizigers heeft ervoor gezorgd dat het hoofdstraatje uitpuilt van toeristenshops, opdringerige verkopers, hummus en falafel. Bij Pushkar Lake zijn scammers actief die jou en je familie blessings geven, maar je vervolgens confronteren met een rekening waar je dagen van kunt reizen. Alcohol en vlees zijn in Pushkar ten strengste verboden, maar aan een biertje of wiet komen kost nauwelijks moeite. Toch vreemd voor een plek waar heiligheid en spiritualiteit zo hoog in het vaandel staan.

Winkelstraat Pushkar
Van spiritualiteit en rust is weinig te merken in de drukke winkelstraat van Pushkar.

Moet je daarom Pushkar vermijden? Nee, want het is echt wel een bijzondere plek en een welkome afwisseling van de drukte en chaos op je reisroute. Als je echter net zo’n nuchtere reiziger bent als ik, wordt er wel een beroep gedaan op je relativeringsvermogen wanneer je telkens omringd wordt door extreem zweverige backpackerfamilies met kleine kinderen (!) en Indiase hippiegewaden.

De gemiddelde olifantenbroekreiziger hoeft zich overigens niet aangesproken te voelen, ik heb het over de extreemste in hun soort: het type dat “I’m on a spiritual journey” antwoordt op de vraag waar hij of zij vandaan komt. Doe jij dat ook, dan is Pushkar een walhalla voor jou. Ben je wat nuchterder ingesteld, dan is Pushkar evengoed interessant voor een paar dagen.

Tip: Radhika Palace Hotel in Pushkar

Als je echt wilt ontsnappen aan de chaos van India, kun je in Pushkar het beste wegblijven van de (stiekem toch wel) drukke hoofdstraat. Ik verbleef aan de zuidkant van Pushkar Lake in Radhika Palace Hotel en kan deze plek van harte aanbevelen. Met uitzicht op het meer en op 5 minuten loopafstand van het centrum vind je hier een oase van rust, een zwembad, mooie en ruime kamers en voor geïnteresseerden diverse mogelijkheden voor yoga, meditatie en dans. Klinkt hemels, is het ook.

Radhika Palace Hotel Pushkar
Radhika Hotel in Pushkar is dé plek om te ontsnappen aan de chaos van India.

Ook het bijhorende restaurant is een fijne plek. Direct gelegen aan het meer kun je in de tuin met gemak een halve dag wegdommelen. De gevarieerde menukaart is lekker en bovendien schappelijk geprijsd. Zowel in het hotel als restaurant wordt je welkom geheten door enorm vriendelijk en behulpzaam personeel, dat niet alleen gevat maar ook behoorlijk nuchter is. En dat kan op een plek als Pushkar toch wel een welkome afwisseling zijn. Neem voor meer informatie of boekingen contact op via radhikahotel500@gmail.com.

Restaurant Radhika Palace Hotel
Het restaurant van Radhika Palace Hotel is direct gelegen aan Pushkar Lake.

Hoe kom je in Pushkar?

Pushkar ligt op de reisroute Jodhpur-Jaipur en is daarmee een ideale tussenstop. Reis je met de trein, dan kun je vanaf Ajmer Junction een (auto)taxi nemen die je in 30 minuten naar je hotel of guesthouse in Pushkar brengt. De startprijs is 500 INR, maar chauffeurs gaan zo laag als 250 INR. Reis je op een extreem budget, dan pendelt er voor een paar cent ook regelmatig een bus tussen Ajmer en Pushkar. Een alternatief voor de trein is een directe bus naar Pushkar; informeer hiervoor bij de lokale reisbureaus.