6 vragen over de Taj Mahal bezoeken

Ga je naar India, dan bezoek je de Taj Mahal. Ja, het is met 7-8 miljoen bezoekers per jaar de meest toeristische plek van het land, maar net als dat je in Parijs de Eiffeltoren en in Rome het Colosseum niet overslaat, doe je dat ook niet met de Taj Mahal. Van je bezoek zul je overigens zeker geen spijt krijgen. Maar naast zijn schoonheid blinkt de Taj Mahal vooral uit in karige bezoekinformatie. In dit artikel vind je daarom antwoorden op de belangrijkste vragen.

Taj Mahal bezoeken

1. Hoeveel kost de Taj Mahal en waar koop ik kaartjes?

Toegang tot de Taj Mahal voor buitenlandse toeristen kost op het moment van schrijven 1000 INR. Wat mij betreft een schandalig hoge prijs voor de ervaring die je ervoor terugkrijgt (ellenlange rijen, onvriendelijke medewerkers en een gebrek aan achtergrondinformatie), maar dat ben je snel vergeten als je eenmaal binnen bent. Kinderen onder de 15 jaar mogen gratis naar binnen. In de toegangsprijs is een flesje water en schoenovertrek (verplicht in het mausoleum) inbegrepen die je bij een aparte balie kunt afhalen. Word je hier niet op gewezen (zoals ik), dan kun je de schoenovertrek alsnog links van de ingang van het mausoleum verkrijgen op vertoon van je kaartje.

De Taj Mahal bezoeken kan alleen met een ticket van een officieel verkooppunt: de kassa’s bij één van de 3 ingangen, een e-ticket online of op een World Heritage Site in India. Alle andere plekken en verkopers zijn niet officieel en worden daarom afgeraden.

2. Welke ingang is het minst druk?

De Taj Mahal heeft 3 ingangen: Western Gate, Southern Gate en Eastern Gate. De Western en Eastern Gate zijn van zonsopgang tot zonsondergang geopend, de Southern Gate van 8:00 tot 17:00 uur. Voor een bezoek tijdens zonsopgang, wat ik wel aanraad, moet je de zuidelijke ingang dus niet nemen.

De Eastern Gate zou in theorie het minst druk moeten zijn, maar heeft het nadeel dat de ticketbalie 1 kilometer verderop ligt (bij Shilpgram). Tussen dit verkooppunt en de toegangspoort pendelen gratis elektrische busjes en golfkarretjes, of als je niet wilt wachten kun je een riksja scoren. Bij de Western Gate zit de kassa wel pal naast de ingang, maar daar zijn de rijen vaak ook langer. Mocht je een geprint e-ticket hebben, dan ben je waarschijnlijke het snelste binnen bij de Eastern Gate. Voor toegang overdag is de Southern Gate veelal de snelste optie.

Kijk daarnaast goed of de speciale toeristenrij (High Value Ticket Holder) beschikbaar is. De kans is groot dat deze een stuk sneller is dan de normale rij, tenzij je er op een dag bent dat er meer toeristen dan locals op de been zijn.

Tickets Eastern Gate Taj Mahal
De ticketverkoop voor de Eastern Gate, 1 km vanaf de ingang en nauwelijks aangegeven.

3. Wat mag ik mee naar binnen nemen?

Je kunt beter vragen: wat niet? Bij de Taj Mahal zijn strenge veiligheidsmaatregelen van kracht en dat betekent dat het volgende sowieso verboden is:

  • Eten en ander drinken dan water
  • Rugzak (vrouwen mogen wel een handtasje meenemen)
  • Sigaretten, aanstekers en lucifers
  • Tripods, ook de kleine varianten voor mobiele telefoons
  • Mobiele opladers, batterijen en andere elektronische apparatuur, waaronder mp3-spelers, koptelefoons en zaklampen
  • Wapens, messen en ammunitie (goh)

Je bespaart dus enorm veel tijd en gedoe door je spullen te beperken tot het minimum: een portemonnee, mobiele telefoon, camera en water. Officieel moet je voor een videocamera een apart ticket kopen en mag je niet filmen voorbij de Great Gate, maar de praktijk leert dat dit nauwelijks gecontroleerd wordt – zeker zolang je niet filmt met opzichtige professionele apparatuur.

4. Wat is het beste moment om de Taj Mahal te bezoeken?

In ieder geval niet op vrijdag, want dan is ie gesloten. Op deze dag is het ook opvallend rustig in het altijd hectische Agra – ideaal om een bezoek te brengen aan het evengoed indrukwekkende Agra Fort. De weekenden zijn de drukste dagen voor de Taj Mahal omdat veel Indiërs dan voor toerist in eigen land spelen.

Eastern Gate Taj Mahal
De rij bij de Eastern Gate om 07:15 uur op zaterdagochtend.

Dacht je de rest van de toeristenmassa slim af te zijn door vroeg op te staan en nog ruim voor zonsopgang in de rij aan te sluiten, dan kom je enigszins bedrogen uit. Het kostte mij ruim een uur om van de kassa (06:00 uur in de rij) via de Eastern Gate (06:45 uur) binnen te komen (07:15 uur). De kassa’s openen overigens pas 15-30 minuten voor zonsopgang, dus nog veel vroeger daar gaan staan heeft ook weinig zin. Zie je dit allemaal niet zo zitten, dan kun je in de loop van de ochtend en ’s middags vrijwel overal doorlopen zonder in de rij te hoeven staan.

Toch is er een goede reden om wel voor zonsopgang te gaan: de kleuren komen dan dankzij het zachte licht het allerbeste uit. Naarmate de zon feller gaat schijnen wordt de Taj Mahal witter: imposant, maar lang niet zo mooi als de gouden gloed in de ochtend. Tegen de avond krijg je hetzelfde schouwspel, maar door de immense luchtvervuiling in Agra is er dan een aanzienlijk risico op uitsluitend grijze lucht. Het verbod op gemotoriseerde voertuigen rondom de Taj Mahal lijkt hier ook weinig aan te veranderen: het is en blijft vaak heiig in Agra.

Zonsopgang Taj Mahal
Zonsopgang is het drukste moment om de Taj Mahal te bezoeken, maar levert ook de mooiste kleuren op.

5. Hoe zit het met die gidsen?

Als je in de rij staat bij de Taj Mahal, wordt je gegarandeerd aangesproken door officieuze gidsen ‘van de overheid’. Hun aanbod klinkt aantrekkelijk: zij kunnen de rij overslaan om de kaartjes te kopen, wat jou tijd bespaart. Het misselijke hiervan is dat de kassamedewerker inderdaad keer op keer gidsen voor laat gaan, ten nadele van toeristen die al een halfuur staan te wachten. Ook bij de veiligheidscontroles proberen gidsen voor te dringen, wat schijnbaar een geaccepteerde bezigheid is. Mocht je ervoor kiezen om met een gids de Taj Mahal te bezoeken, onderhandel dan in ieder geval flink over de prijs, zoals overal in India.

6. Hoe bereik ik de Taj Mahal in Agra?

De Taj Mahal is gelegen in de stad Agra en met een hoogte van 73 meter onmiskenbaar als je in de buurt bent. Agra ligt circa 180 km ten zuiden van Delhi en is goed per (snel)trein, bus of vliegtuig te bereiken. Dagjesmensen die niet in Agra verblijven en per trein arriveren, kunnen een riksja of taxi vanaf het station Agra Fort of Cantonment nemen. Aan toeristen wordt uiteraard de hoofdprijs gevraagd, dus onderhandel flink voordat je instapt of maak gebruik van de prepaid booth. Geef daarbij aan bij welke ingang je je wilt laten afzetten.

In de directe omgeving van de Taj Mahal stikt het van de (budget)hotels met hevige prijsconcurrentie, dus als je in Agra overnacht is er eigenlijk geen enkele reden om elders in de stad te verblijven. Ook Agra Fort is vanaf de Taj Mahal eenvoudig te bereiken met een riksja (maximaal 50 INR).

Agra Fort
Als je toch in Agra bent, mag een bezoek aan Agra Fort niet ontbreken.

Agra ligt op een paar uur reizen van Delhi. Internationaal is deze hoofdstad goed te bereiken is via diverse vliegverbindingen met Europa.