Vervoer in New Delhi: taxi, riksja, metro of te voet?

In New Delhi, dat meer inwoners heeft dan Nederland, gaat het je al snel duizelen van de grootte, drukte en chaos. Voor veel reizigers is dat een reden om de hoofdstad van India zo snel mogelijk te verlaten, maar toch heeft New Delhi een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zoals Red Fort, India Gate, Qutab Minar, Jama Masjid en diverse tempels. Maar hoe kom je daar? De mogelijkheden voor vervoer in New Delhi op een rij gezet.

Vervoer in New Delhi

Taxi en riksja

Taxi’s en riksja’s zijn in India veruit het populairste vervoersmiddel om op korte afstanden van A naar B te komen. Als je al door India hebt gereisd, zal het je verbazen hoe ruim en relatief rustig de wegen In New Delhi zijn. Tevens zijn ze een stuk beter onderhouden dan elders in het land. Dat zorgt ervoor dat taxi’s en riksja’s hier een vrij efficiënt vervoersmiddel zijn – voor Indiase begrippen tenminste. Dat wil zeggen: de stad is nog steeds vreselijk druk en verstopt, maar zolang je geen haast hebt, is een taxi best prima te doen.

Hoewel de regels anders voorschrijven, kun je er vergif op innemen dat taxi’s in New Delhi niet op meter rijden. Dat betekent dus dat je flink moet onderhandelen om er een goede prijs uit te slepen (zie tips voor afdingen in India). Een klein lichtpuntje: bij belangrijke transporthubs zoals treinstations en het vliegveld vind je zogenaamde prepaid taxi booths van de lokale politie. Hier worden vaste prijzen voor verschillende wijken in de stad gehanteerd. Je betaalt weliswaar een kleine servicebijdrage, maar je weet dan wel zeker dat je voor de juiste prijs op de plaats van bestemming wordt afgeleverd. Betaling geschiedt namelijk vooraf en op de bestemming hoef je alleen een coupon aan de chauffeur te overhandigen.

Wegen in New Delhi
Brede en relatief rustige wegen: ongekend in India, volop aanwezig in New Delhi.

Uber en Ola

De onbetrouwbaarheid van taxi’s in India heeft ervoor gezorgd dat app-gebaseerde taxidiensten zoals Uber bijzonder populair zijn. Als je Uber in New Delhi wilt gebruiken, kun je dus rekenen op voldoende aanbod, prima tarieven, betrouwbare chauffeurs en veilige ritjes. Een vergelijkbare dienst, maar dan alleen te gebruiken in India, is Ola. Voor de meeste westerse reizigers zal dit echter geen interessante optie zijn als je Uber reeds gebruikt.

Voor zowel Uber als Ola heb je een internetverbinding nodig om de app te gebruiken en dat is gelijk het enige nadeel. Als je voor je hotel staat kun je vaak nog gebruikmaken van wifi, maar elders in de stad ben je aangewezen op mobiele data en daarvoor heb je toch echt een Indiase simkaart nodig.

Metro in New Delhi

In een wereldstad kunnen moderne vervoersmiddelen haast niet ontbreken en gelukkig beschikt New Delhi dan ook over een uitgebreid en goed doordacht metronetwerk. Voor langere afstanden is dit de beste manier om ergens te komen, mede doordat de 6 verschillende lijnen een groot deel van de stad dekken. Het eerste treinstel van de metro is overigens gereserveerd voor vrouwen om de treurige reden dat seksuele intimidatie in India helaas nog steeds aan de orde van de dag is.

Metro in New Delhi
New Delhi beschikt over een vrij modern metronetwerk.

Geheel onverklaarbaar voor mij hebben Indiërs er een hobby van gemaakt om in de rij te staan voor de token machines (losse kaartjes). Omdat de wachttijd hier kan oplopen tot meer dan een uur (!), doe je er verstandig aan bij de balie een Travel Card te kopen, een soort OV-chipkaart. Dat bespaart je een hoop tijd en voor de prijs (150 INR, inclusief 100 INR reistegoed) hoef je het ook niet te laten.

Geheel volgens de filosofie van Aziatische wereldsteden is de metro in New Delhi aangesloten op het vliegveld door middel van een Airport Express. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat pendelt deze luxe uitgeruste metro in 25 minuten tussen Indira Gandhi International Airport en New Delhi Station. Reizigers die met Air India of Jet Airways vliegen, kunnen bovendien op New Delhi Station alvast voor hun vlucht inchecken. De bagage wordt dan apart naar het vliegveld getransporteerd en ik kan uit ervaring vertellen dat deze service bijzonder goed werkt.

Te voet

Tot slot de optie voor mensen die van wandelen houden of budgetreizigers die toch al op de zolen van hun afgetrapte teenslippers liepen. Zonder gein: te voet door New Delhi gaat op sommige plekken best aardig (India Gate, Connaught Place en Paharganj bijvoorbeeld), maar je moet wel bedenken dat de straatjes druk zijn, wegen oversteken een uitdaging is en alom aanwezige verkopers continu iets van je willen. Om te gaan shoppen of een restaurantje te zoeken is dat natuurlijk prima, maar als je op de sightseeing-tour gaat, ben je waarschijnlijk beter af met één van bovenstaande vervoersmiddelen.