2-3 weken backpacken in Iran: route en tips

Backpacken in Iran is een prima optie voor reizigers die graag op een flexibele en goedkope manier dit schitterende land willen verkennen. Ik heb een kleine 3 weken in Iran rondgereisd met mijn backpack; dit was mijn route en dit moet je weten.

Disclaimer: onderstaande tips zijn gebaseerd op mijn ervaringen in september 2015. Door de snel toenemende populariteit van Iran als toeristische bestemming, kun je voorstellen dat zaken als vervoer en prijzen aan verandering onderhevig zijn.

Backpacken in Iran

Accomodaties

Het aanbod aan goedkope hostels / hotels / guesthouses in Iran groeit snel, maar de kwaliteit ervan blijft nog wat achter. Er zijn weliswaar dorms, maar verwacht geen Europese of Aziatische standaarden: schone (en voldoende) badkamers zijn haast een uitzondering en kluisjes vind je vrijwel nergens. Dat neemt niet weg dat de meeste accomodaties in Iran sfeervol zijn, behulpzaam personeel hebben en uitermate geschikt zijn om andere reizigers te ontmoeten. Voor een dorm betaalde ik tussen de 8 en 12 euro per nacht.

Hostel accomodatie Iran
Het sfeervolle Noghli House in Kashan.

Online reserveren kan meestal alleen bij de duurdere hotels. Desondanks is het wel verstandig om een dag vooruit te boeken. Dit gaat het gemakkelijkste via de accomodatie waar je op dat moment verblijft; het personeel belt dan graag voor je om een reservering te maken voor je volgende bestemming.

Tijdens mijn reis verbleef ik in de volgende accomodaties:

 • Teheran: Seven Hostel – geweldige host, zeer geschikt om andere backpackers te ontmoeten
 • Kashan: Noghli House – prachtige ligging, mooie kamers en dorm
 • Esfahan: Amir Kabir – goedkoop, maar niet bepaald hygiënisch en karig ontbijt
 • Shiraz: Golshan Traditional House – sfeervol, fijne dorm
 • Yazd: Orient Hotel – centraal gelegen en ruim opgezet
 • Kerman: Amin Hotel – erg ouderwets, ruime kamers (geen dorm!) en behulpzame eigenaar

Vervoer in Iran

Rondreizen in Iran is ontzettend eenvoudig dankzij een kwalitatief hoogwaardig vervoersnetwerk. Als backpacker zul je vooral gebruikmaken van de bussen. Deze zijn modern en hartstikke veilig. Boek daar waar het kan een VIP-bus; dit is iets duurder maar biedt veel meer (been)ruimte en extra gratis snacks en drinken. In die bussen staan de stoelen in een 2-1-opstelling, zodat alleenreizende vrouwen niet naast een vreemde man hoeven te zitten.

Luxe bussen Iran
Ondanks de luxe zijn VIP-bussen nog steeds hartstikke goedkoop. 

Het kopen van bustickets kan bij de busterminal, maar op populaire routes (zoals Esfahan – Yazd) en rondom het weekend (dat op donderdag en vrijdag valt) is het verstandig de bus een dag van te voren te boeken via je accomodatie.

De prijzen voor bustickets op mijn route waren in september 2015 als volgt:

 • Teheran – Kashan: € 5,50 (VIP, 3-4 uur)
 • Esfahan – Shiraz: € 8,50 (VIP, 7-8 uur)
 • Shiraz – Yazd: € 5,20 (6-7 uur, ’s nachts 5 uur)
 • Yazd – Kerman: € 4,20 (4-5 uur)
 • Kerman – Bandar Abbas: € 8,10 (VIP, 8-9 uur, ’s nachts 7 uur)
Reizen in Iran bus
Met de bus reizen Iran is goedkoop, snel en veilig. 

Het is ook mogelijk om met de trein tussen steden te reizen, maar die moet je wel ruim van te voren boeken en de frequentie ervan is een stuk lager dan de bus. Let er bovendien op dat veel treinstations (ver) buiten het centrum gelegen zijn.

Geld in Iran

De valuta in Iran is de rial (IRR) en door de enorme inflatie heb je al gauw miljoenen rials op zak (zie actuele wisselkoers, al is de werkelijke koers bij het omwisselen van geld veel gunstiger). Mocht je het nog niet weten: je pinpas en creditcard zijn onbruikbaar in Iran omdat de sancties het westerse banken onmogelijk maakt zaken te doen in dit land. Een handjevol winkeliers accepteert wel creditcards, maar dan alleen met een hoge commissie (en slechte wisselkoers).

Zolang de sancties nog niet opgeheven zijn, moet je dus voldoende euro’s of dollars mee het land in te nemen. Je kunt deze omwisselen bij wisselkantoren op straat of op het vliegveld. Voor een backpacker moet € 300 per week voldoende zijn, waarbij je een ruime buffer hebt voor noodgevallen. Ikzelf kon mijn dagbudget met gemak onder de € 30 houden.

iran-geld-rial-toman
Een paar tientjes is omgerekend miljoenen rials.

Ondanks dat de rial de officiële munteenheid is, bestaat deze bijna alleen op papier. Nagenoeg alle prijzen die je ziet en hoort zijn namelijk in toman, wat gelijkstaat aan 10 rial. Moet je voor een broodje falafel dus “3.000” betalen, dan is dat 30.000 rial (80 eurocent). Dat zorgt (zeker in het begin) voor wat verwarring, maar winkeliers helpen je hier graag bij. Mocht je je vergissen, dan kun je bovendien alleen te weinig betalen en nooit te veel.

Om het nog wat ingewikkelder te maken, laten Iraniërs graag wat nullen weg. Een taxichauffeur die 5 vingers in de lucht steekt bedoelt 5.000 toman, oftewel 50.000 rial (€ 1,30). Geen nood: ook dit went en je kunt altijd vragen om een bevestiging door het bijvoorbeeld uit te typen op je telefoon.

Internet (wifi) in Iran

In de meeste accomodaties kun je gratis gebruikmaken van wifi, evenals in de meer toeristische restaurants en cafés. Over het algemeen is dit vrij stabiel en snel, al is het natuurlijk niet te vergelijken met je internetverbinding thuis.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat een groot aantal websites en diensten in Iran geblokkeerd zijn. Onder andere Facebook, Twitter, iCloud, een aantal Google-diensten en vele andere websites werken daarom niet. Instagram, WhatsApp, Telegram, iMessage en – jawel – Tinder werken wel.

Je kunt deze blokkade omzeilen via browsers als Open Door (iPhone/iPad) en Private Browser (iPhone/iPad) of het opzetten van een VPN. Een VPN (bijvoorbeeld VPN Unlimited) kun je het beste thuis al regelen en testen, want toegang tot VPN-websites of -apps in Iran is veelal ook geblokkeerd. Houd er rekening mee dat ook een VPN geen garantie biedt voor succes; in mijn ervaring werkten de VPN’s de helft van de tijd niet.

Gepaste kleding

Nee, als vrouw in Iran hoef je je niet in een burka te hijsen, maar het is wel zaak om even aandacht te besteden aan de juiste kleding. Voor vrouwen is een hoofddoek (hijab) verplicht. Officieel moet deze ál het hoofdhaar bedekken, maar op sommige plekken (zoals noord-Teheran en Esfahan) heb ik de hoofddoeken ter hoogte van de haarknot achterop gezien. Mijn suggestie is om de manier van dragen aan te passen naar de omgeving. De Iraanse ‘modepolitie’ laat toeristen over het algemeen gewoon met rust, maar gepaste kleding is mijn inziens ook een teken van respect.

Behalve een hoofddoek dien je als vrouw je armen, benen en vrouwelijke vormen te bedekken en verhullen. Veel Iraanse vrouwen lossen dit elegant op met een manteau die tot over de heupen valt. Daaronder skinny jeans of een ondoorzichtige panty dragen is geen probleem. Een chador dragen is echt too much; mocht je een heiligdom bezoeken waar dit vereist is, dan kun je deze bij de ingang lenen.

Kleding vrouwen hijab chador Iran
Bij heiligdommen kunnen vrouwen gratis een (kleurige) chador lenen.

Mannen hebben het wat eenvoudiger: zolang je geen korte broek draagt of blote schouders hebt, is vrijwel alles prima. Onder Iraanse mannen blijken vooral polo’s en overhemden populair. Met warm weer kan een blouse met korte mouwen fijn zijn. Voor zowel mannen als vrouwen zijn teenslippers gewoon geaccepteerd.

Nachtleven

In je dromen.

Farsi (Perzisch)

Leer wat Farsi! Het volgende is fonetisch gespeld; de klemtoon is schuingedrukt:

 • Sa-laam > hallo
 • Goh-daa-haa-fez > tot ziens
 • Merci > dankje (Frans)
 • Baa-lee > ja
 • Na > nee
 • Bee-riem > laten we gaan
 • Baank > bank
 • Ba-zaar > markt
 • Resto-raan > restaurant
 • Oo-too-boos > bus

Verder helpt het een heleboel om de Perzische cijfers uit je hoofd te leren voor prijzen, tijden en busnummers. Kijk bovendien ook eens naar de Perzische kalender zodat ook data geen abracadabra zijn.

Route door Iran

Voor de meeste mensen zal een reis door Iran in Teheran starten en eindigen in het zuiden. Vanuit daar kun je met de bus, trein of een binnenlandse vlucht terug naar Teheran, of zoals ik heb gedaan met de ferry naar Dubai. Ter inspiratie heb ik hier onder mijn reis door Iran uitgestippeld.

Teheran

Veel reizigers willen zo snel mogelijk weg uit deze hectische stinkstad en dat is ergens wel te begrijpen, maar toch is het de moeite waard om in ieder geval één dag de hoofdstad van Iran te ervaren. Koop een kaart voor het openbaar vervoer (30.000 IRR inclusief tegoed) en bezoek met de metro het volgende:

 • Grand Bazaar
 • Golestan Palace (alleen entree en hoofdhallen)
 • Azadi Tower
 • Voormalige Amerikaanse ambassade
 • Eventueel Tajrish en omgeving

Mocht je in de gelegenheid zijn om naar de Alborz Mountains ten noorden van Teheran te gaan, dan is dat absoluut de moeite waard en een welkome afwisseling voor de chaos van Teheran.

Kashan

Op de weg naar Esfahan ligt het relatief rustige Kashan. In dit stadje vind je een aantal historische huizen en een leuke bazaar. Kashan is bovendien een prima uitvalsbasis voor dagtrips naar de woestijn inclusief overnachting in een carvanserai (doen!) en het bergdorpje Abyaneh (mwah).

Maranjab woestijn Iran
De Maranjab-woestijn bij Kashan.

Esfahan

De stad Esfahan (Isfahan) is dé toeristische trekpleister van Iran en dat is op straat zeker te merken. Laat je echter niet wegjagen door de vele handelaren in tapijten en souvenirs; ook deze Iraniërs blijven bescheiden en zijn vooral oprecht geïnteresseerd in jouw reis naar Iran. Trek voor alle bezienswaardigheden van Esfahan minimaal 2 volle dagen uit om je volledig onder te laten dompelen in de magie van deze stad.

Shiraz

Shiraz staat vooral bekend om de opgravingen van Persepolis en de Perzische dichter Hafez. Persepolis is goed te bezoeken met een georganiseerde dagtour en een absolute must-see, ook als je niet zo gecharmeerd bent van archeologische toestanden. Wat Hafez betreft is het vooral de Iraanse trots die leeft, maar zijn graf in Shiraz is een bijzondere plek om langs te gaan.

Yazd

Enigszins vergelijkbaar met Kashan is ook Yazd in de woestijn gelegen, maar wel een stuk groter. Yazd geldt als een van de oudste steden van Iran en biedt een goede uitvalsbasis voor dagtrips in de omgeving. Houd er wel rekening mee dat het hier in de zomer extreem warm kan worden.

Yazd Iran
Yazd, ook wel desert city genoemd.

Kerman

Voor de meeste reizigers ligt Kerman niet echt op de route, tenzij je naar de Perzische Golf of Pakistan doorreist. De stad en zeker zijn omgeving (Bam, Mahan, Rayen) zijn desondanks zeker de moeite waard. Houd er wel rekening mee dat Kerman geen echte budgetaccomodaties kent; een eenpersoonskamer kost zo’n € 25.