7 must-see’s in Iran

Iran blinkt uit in een enorm gastvrije cultuur en schitterende bezienswaardigheden. Het land is waanzinnig groot en om alles te zien heb je maanden nodig, maar een aantal hoogtepunten mag je zeker niet missen op je reis. Dit waren mijn persoonlijke must-see’s in Iran.

Nasir al Molkmoskee Shiraz Iran

1. Nasir al Molkmoskee

De Nasir al Molkmoskee in Shiraz is zonder twijfel de meest fotogenieke moskee van Iran en als je de foto hierboven ziet (geen filter gebruikt!), begrijp je wel waarom. Dankzij het glas in lood verandert deze ruimte iedere ochtend in een waar kleurenspektakel. Officieel gaat de moskee om 08:00 uur open, maar vaak kun je vanaf 07:00 uur al terecht. Bovendien zijn er dan minder toeristen. De toegang bedraagt 100.000 IRR.

2. Voormalige Amerikaanse ambassade

Tijdens de Iraanse revolutie in 1979 werd de Amerikaanse ambassade in Teheran bestormd en werden de medewerkers 444 dagen gegijzeld (filmtip: Argo). Tegenwoordig is de voormalige ambassade omgedoopt tot US Den of Espionage en zijn de muren beklad met anti-Amerikaanse leuzen en tekeningen. Hiermee is de ambassade een indrukwekkende herinnering aan de recente historie van Iran en hoewel je er alleen langs kunt lopen, zeker een bezoekje waard (metrostation: Taleqani).

3. Alborz-gebergte

Wil je de chaos en smog van Teheran ontvluchten, ga dan daar waar (rijke) Iraniërs hun vakantietijd doorbrengen: het Alborz-gebergte. Op 1,5 uur rijden van Teheran vind je onder andere de skiresorts Shemshak en Dizin, waar je tijdens de winter heel prima kunt skiën en in de zomer fantastisch kunt wandelen. Ideaal voor een dagtripje vanuit Teheran. Probeer dit met een local te regelen zodat je een prijzige taxi kunt vermijden.

Alborz gebergte Iran
Skiresort Dizin in het Alborz-gebergte.

4. Bij Iraniërs thuiskomen

Perzen staan bekend om hun gastvrijheid en op reis door Iran is de kans groot dat je wordt uitgenodigd voor een kopje thee, lunch, diner of zelfs een overnachting bij Iraniërs thuis. Zeg ja! Thuiskomen bij locals is een ontzettend leuke en leerzame ervaring, ook al kun je elkaar nauwelijks verstaan door de taalbarrière. Iraniërs beschouwen gasten als een geschenk uit de hemel en zullen er alles aan doen om je verblijf aangenaam te maken. Bezwaard voelen is niet nodig; de gastvrijheid is onderdeel van de Perzische cultuur.

5. Persepolis

Persepolis (een uur rijden vanaf Shiraz) omvat de belangrijkste archeologische opgravingen in Iran en kan zich makkelijk meten met wereldberoemde plekken als Forum Romanum. Persepolis is zo’n 2.500 jaar oud en zelfs als je normaal gesproken niet zo gecharmeerd bent van opgravingen (zoals ik), absoluut de moeite waard. Ter plekke kun je een gids regelen voor 15-20 euro per groepje en dat is aan te raden, want hiermee wordt je bezoek een stuk leuker en interessanter.

Persepolis Iran
De opgravingen van Persepolis dateren van 515 voor Christus.

6. Woestijn (Maranjab)

Iran kent verschillende woestijnen en de meeste daarvan zijn goed te bezoeken met een dagtrip vanuit steden als Kashan, Yazd en Kerman. Ikzelf bezocht de Maranjab-woestijn bij Kashan inclusief overnachting, waarbij je buiten kunt slapen onder de meest schitterende sterrenhemel die je ooit gaat zien. Informeer naar de mogelijkheden in de stad waar je verblijft; vanuit Kashan is Maranjab zeker een aanrader.

7. Magisch Esfahan

Esfahan (Isfahan) omvat alles waar je waarschijnlijk bij Perzië aan denkt: schitterende architectuur, blauwgekleurde koepels en minaretten, veel groen en een levendige bazaar waarin gehandeld wordt in tapijten en koperwaar. De stad doet bijna magisch aan en ondanks dat het hier bomvol zit met (Iraanse) toeristen, is dit een absoluut hoogtepunt van je reis door Iran.

Esfahan Iran
Het sprookje dat Esfahan heet.

Heb je tips of inspiratie nodig voor een reis door Iran, lees dan ook mijn artikel over backpacken in Iran.