Met het vliegtuig naar Iran: tips & tricks

Wanneer je weet hoe je je visum voor Iran moet regelen (of dat al gedaan hebt), is het tijd voor het volgende obstakel: hoe ga je in het land komen? Over land met de auto of motor is alleen interessant voor roadtrippers die van een avontuurtje houden; vliegen is natuurlijk veel sneller en goedkoper. Daarom een aantal tips voor reizigers die met het vliegtuig naar Iran willen.

Teheran, Iran
© Hansueli Krapf

Directe vlucht Amsterdam – Teheran

Als je zoekt naar vliegtickets naar Iran, zal het je al snel opvallen dat er nauwelijks directe vluchten zijn. In het verleden was dat wel anders. Toen vlogen KLM en Air France meerdere malen per week naar Teheran, maar die vluchten zijn om commerciële redenen geschrapt.

Daar gaat met het opheffen van de sancties wellicht verandering in komen, maar op dit moment kun je voor een directe vlucht vanaf Amsterdam alleen terecht bij IranAir op donderdag en zaterdag. Een dergelijke dienstregeling biedt echter weinig flexibiliteit en IranAir is bovendien ook niet erg goedkoop. Reden genoeg om eens verder te kijken.

Update januari 2017: Sinds eind 2016 vliegt KLM weer 4 keer per week naar Teheran.

Goedkope vliegtickets naar Iran

Een behoorlijk aantal Europese luchtvaartmaatschappijen vliegt met een tussenstop naar de luchthaven Teheran Imam Khomeini (IKA) – het ideale startpunt voor een reis door Iran. Dat zijn bijvoorbeeld Austrian Airlines via Wenen, Alitalia via Rome en Turkish Airlines via Istanbul. Ook de Gulf carriers Emirates (via Dubai) en Qatar Airways (via Doha) bieden diverse mogelijkheden om naar Teheran te vliegen.

Genoeg opties dus die je allemaal eenvoudig via een prijsvergelijker kunt terugvinden. Nog meer goed nieuws is dat er ook twee Turkse prijsvechters actief zijn op deze route: Pegasus Airlines en AtlasGlobal. Beide maatschappijen vliegen dagelijks vanaf Amsterdam naar Istanbul, om vanuit daar over te stappen op een vlucht naar Teheran. Pegasus Airlines is bovendien ook actief op de route Brussel – Istanbul; AtlasGlobal op de route Düsseldorf – Istanbul. Interessante opties voor als je in het grensgebied woont.

Pegasus Airlines
Prijsvechter Pegasus Airlines vliegt dagelijks vanaf Amsterdam.

Vliegen naar Teheran met Pegasus Airlines of AtlasGlobal kan erg goedkoop uitpakken, maar let er wel op dat deze maatschappijen lowbudget-carriers zijn. Bij Pegasus Airlines uit zich dat in verschillende tariefpakketten voor de hoeveelheid bagage, stoelkeuze en maaltijd. AtlasGlobal werkt niet met dit soort geintjes, maar is over het algemeen ook iets duurder.