Visum voor Iran aanvragen: zo werkt het

Je bent op het bijzondere idee gekomen om in Iran te gaan reizen of backpacken? Fantastisch! Iran zal je in ieder opzicht verrassen, maar er zijn wel wat obstakels die je eerst moet overbruggen. Een daarvan is het (vooraf!) aanvragen van een visum voor Iran, maar gelukkig is dat allemaal minder moeilijk dan het lijkt.

Update september 2015: Van medereizigers in Iran heb ik vernomen dat een visa on arrival vrijwel altijd lukt. Neem wel pasfoto’s en het pasje van je zorg- en reisverzekering mee. Het visum kost 70-80 dollar (betalen kan ook in euro’s) en is maximaal 15 dagen geldig. Begin 2016 is de duur van het visa on arrival uitgebreid naar 30 dagen.

Update februari 2017: Per 1 januari 2017 is de visumprocedure compleet veranderd. Er wordt nu gewerkt met een e-visum dat je kunt aanvragen via eVisa IR-IRAN. De ambassade schrijft zelf  op haar website dat het alleen nog mogelijk is om op deze manier vooraf een visum aan te vragen. Een visa on arrival op het vliegveld blijft ook nog steeds mogelijk.

Meer weten over reizen in dit land, lees dan mijn artikel over backpacken in Iran.

LET OP: Onderstaande uitleg is dus niet meer van toepassing.

Visum Iran

Visum Iran: wel of geen uitnodiging nodig?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: nee, je hebt géén uitnodiging nodig wanneer je op de ambassade van Iran in Den Haag een toeristenvisum aanvraagt. In tegenstelling tot wat je in de Lonely Planet Iran leest en wat visumbureaus je graag doen geloven, kun je met de Nederlandse nationaliteit een visum voor Iran krijgen zonder een uitnodiging of ‘autorisatiecode’.

In het verleden was een uitnodiging wel vereist. Dat verklaart ook het bestaansrecht van visumbureaus die voor jou een visum voor Iran kunnen regelen. Leuk en aardig, maar het is niet nodig, tenzij je niet zelf naar de ambassade in Den Haag kunt of wilt. Daarvoor betaal je dan natuurlijk wel een (flinke) meerprijs.

Benodigdheden visum Iran

Een uitnodiging is dus niet nodig, maar een aantal andere zaken wel:

  • Een ingevuld aanvraagformulier dat je kunt downloaden op de website van de Iraanse ambassade. Neem voor de zekerheid twee ingevulde exemplaren mee.
  • Een pasfoto en eentje extra.
  • Je paspoort (minimaal 6 maanden geldig) én een kopie ervan.
  • Je zorgverzekeringpas én een kopie ervan.
  • Niet verplicht maar wel handig: je vluchtgegevens, zodat de precieze reisdata bekend zijn.

Na de aanvraag laat je je paspoort op de ambassade achter. No worries, deze wordt aangetekend opgestuurd naar je huisadres, tenzij je hem zelf wilt ophalen.

Aanvraagformulier

LET OP: Deze uitleg is niet meer van toepassing en het aanvraag formulier bestaat niet meer. Zie updates bovenaan dit artikel.

Het is belangrijk dat je het aanvraagformulier (pdf) volledig invult, dus ook een verblijfsadres – bijvoorbeeld een hotel in Teheran. Waar ze op de ambassade vooral geïnteresseerd in zijn is het type visum, je reisduur (maximaal 30 dagen), de landen waar je geweest bent (geen Israël!) en – opgelet – je beroep.

Vul NIET in dat je een journalist, cameraman of iets in die richting bent, want dan kun je fluiten naar je toeristenvisum. Ter illustratie: de VPRO heeft 4 jaar nodig gehad om toestemming te krijgen voor opnames van de documentaire ‘Onze Man in Teheran’. Bedenk dus goed wat je invult, maar ga ook niet de boel belazeren.

Moment van aanvragen

Een ander aandachtspunt is het moment van aanvragen. Vanaf de datum dat een visum wordt toegekend, is dit maximaal 3 maanden geldig. Dat betekent dus dat je binnen die 3 maanden in Iran moet zijn geweest én het land weer verlaten moet hebben. Vraag daarom niet langer dan 3 maanden vóórdat je Iran verlaat je visum aan, want dan is ie op het einde niet meer geldig.

Een voorbeeld: vertrek je naar Iran op 1 september en verlaat je op 21 september het land, dan moet je ná 21 juni je visum aanvragen.

De verwerkingssnelheid verschilt, maar het is goed mogelijk dat enkele dagen na de aanvraag je visum al wordt toegekend. Die datum komt er dan ook op te staan. Ik vroeg op donderdag mijn visum aan en deze was op maandag, de eerstvolgende werkdag i.v.m. Suikerfeest, al verwerkt.

Wacht ook weer niet te lang met aanvragen, want dan loop je het risico dat je hem niet op tijd binnen hebt. Vraag minimaal één maand voor je vertrek het visum aan.

Ambassade van Iran in Den Haag

Je visumaanvraag doe je op de ambassade van Iran en dit is mogelijk op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 14:00 en 16:00 uur. Houd er rekening mee dat de ambassade op Nederlandse én Iraanse feestdagen gesloten is.

Ambassade Iran Den Haag
De ambassade van Iran in Den Haag.

Om een eventuele rij te vermijden kun je het beste vóór 14:00 uur bij de poort gaan staan en zo snel mogelijk binnen een nummertje trekken. Het adres is:

Embassy of the Islamic Republic of Iran – The Hague
Duinweg 20
2585 JX Den Haag
+31 70 338 4000

Bezoek je als vrouw de ambassade dan is een hijab niet veprlicht, maar het wordt wel gewaardeerd. Een simpele sjaal is een kleine moeite en zal erg op prijs worden gesteld.

Kosten visum Iran

De kosten voor een toeristenvisum bedragen € 50. Voor € 10 wordt je paspoort inclusief visum aangetekend naar je huisadres opgestuurd. Op de Iraanse ambassade kun je alleen met pin betalen.

Visa on arrival (luchthaven Teheran)

Over de mogelijkheid om een visa on arrival te krijgen bestond veel onduidelijkheid. Toen ik in 2015 naar Iran ging, zou het in theorie mogelijk zijn op bij aankomst op een internationale luchthaven in Iran een visum voor 15 dagen te krijgen. Dat werd echter niet gegarandeerd.

Inmiddels zijn de sancties opgeheven en is Iran een behoorlijk populaire reisbestemming geworden. Visa on arrivals, geldig voor 30 dagen, zijn daarom een prima optie voor reizigers die niet vooraf hun visum willen of kunnen aanvragen. Zie voor meer informatie de updates bovenaan dit artikel.