Waarom ik naar Iran op reis ga

“Iran?! Daar is toch oorlog, zit IS en ben je als westerling je leven niet zeker?” Een van de standaardreacties wanneer ik mensen vertel dat ik naar Iran op reis ga. Noem het naïviteit of de schuld van de media, feit is dat de meesten bar weinig weten over Iran als reisbestemming. Ik ga het met eigen ogen zien en deze 5 redenen gaven voor mij de doorslag om mijn aankomende wereldreis in Iran te beginnen

Waarom op reis naar Iran?
© Amos Chapple

1. Onontdekt

Wat weet je nu eigenlijk over Iran? Waarschijnlijk niet veel en dat kan niemand kwalijk worden genomen. Maar weinig toeristen bezoeken het voormalige Perzië en dat is eigenlijk best logisch als je kijkt naar de geslotenheid van het land, de ontwikkelingen in de afgelopen decennia en berichtgeving in de media.

Onbekend maakt onbemind, maar dat maakt mij alleen maar ontzettend nieuwsgierig. Bovendien is het eens wat anders dan de plekken die barsten van het toerisme en door vrijwel iedere backpacker bezocht zijn (want ook daar kom ik nog wel langs).

Azadi Tower Teheran Iran
Azadi Tower (‘vrijheid’) in Teheran.

2. Interessante recente geschiedenis

Sinds het begin van de revolutie in 1978 heeft Iran een heleboel meegemaakt. Het afzetten van de sjah, de machtsgreep door een geestelijke (de ayatollah), een acht jaar durende oorlog met Irak, de start van een nucleair atoomprogramma en de daaropvolgende sancties en zeer recent het historische akkoord met het Westen. In mijn ogen allemaal zeer interessante ontwikkelingen die sowieso al lastig te begrijpen zijn voor ons, laat staan vanaf de bank voor de televisie. Zoiets wil ik met eigen ogen zien en ervaren, en dat kan volgens mij alleen in het land zelf.

3. Gastvrijheid

In vrijwel alles wat ik zie en lees over Iran wordt wel iets gezegd over de de vriendelijkheid, gastvrijheid en behulpzaamheid van Iraniërs. Ook de Lonely Planet Iran heeft Meet the people op 1 staan in het lijstje van Top experiences en als ik hoor hoe makkelijk je door mensen wordt uitgenodigd voor een gratis maaltijd of zelfs een overnachting, kan dat geen probleem zijn. Vergeet het land van de glimlach (Thailand) en de gastvrijheid van Myanmar; de Perzen laten je maar al te graag zien hoe hun land écht is.

Gastvrijheid Iran
Voor je het weet zit je als reiziger bij Iraniërs thuis (© ninara).

4. Bakermat van de beschaving

Iran kent een van de oudste beschavingen ter wereld en dat is goed terug te zien in de talloze archeologische monumenten en historische bouwwerken uit het voormalige Perzië. De invloed van de Iraanse/Perzische cultuur reikt van Azië tot in Europa en naast archeologische opgravingen staat Iran ook bekend om zijn Perzische tapijten, architectuur, kunst en literatuur. Tulpen en windmolens oer-Hollands? Ook deze vonden waarschijnlijk hun oorsprong in het vroegere Perzië.

Nasir al Molkmoskee Shiraz Iran
De Nasir al Molkmoskee in Shiraz (foto zonder filter…!).

5. Het is er veilig

Nee, Iran heeft niets te maken met wat er gaande is in Irak, Syrië of Afghanistan en is voor zowel solo- als groepsreizen veilig. Uitzondering hierop zijn de grensgebieden met Afghanistan en Pakistan, waar reizen wordt afgeraden. Natuurlijk moet je je gezond verstand gebruiken en op je hoede zijn, maar dat ben je (hopelijk) altijd, ongeacht waar je op vakantie bent. Reizigers die Iran bezocht hebben, geven aan zich veiliger te hebben gevoeld dan in de gemiddelde Europese hoofdstad. Als dat niks zegt…

Reizen naar Iran

Is je interesse gewekt en heb ik je nieuwsgierig gemaakt naar een reis naar Iran? Lees dan ook mijn stappenplan voor het aanvragen van een visum voor Iran en tips voor het vinden van vliegtickets naar Teheran.