Is de Gibbon Experience het geld waard?

Ziplinen door de jungle, overnachten in een boomhut op 40 meter hoogte en de kans om gibbons in het wild te zien en te horen. De Gibbon Experience is een van de gaafste dingen die je in Laos kunt doen, maar er hangt wel een flink prijskaartje aan. Waarom is de Gibbon Experience zo duur en is deze meerdaagse trekking het geld waard?

Gibbon Experience Laos

Ziplinen en boomhutten in Laos

Om meteen antwoord te geven op die laatste vraag: ja, het is het geld waard. Met circa € 175 voor 2-dagen-1-nacht en € 275 voor 3-dagen-2-nachten kun je in plaats van de Gibbon Experience met gemak weken in Laos rondreizen, maar vrijwel iedereen die het gedaan heeft is het erover eens dat ze het niet hadden willen missen.

Want hoe je het ook wendt of keert, met 50 km/u over boomtoppen, valleien en rivieren scheren met de meest waanzinnige uitzichten én slapen in een volledig uitgeruste boomhut is een ontzettend gave en unieke ervaring. En daarvoor hoef je echt geen adrenalinejunkie of natuurliefhebber te zijn: de Gibbon Experience draait niet uitsluitend om ziplining of aapjes kijken, het is de totaalbeleving en met een groep door de jungle trekken wat het zo leuk maakt.

Nationaal Park Gibbon Experience
Sommige ziplines zijn meer dan 500 meter lang.

Prijs Gibbon Experience

Maar waarom is de Gibbon Experience zoveel duurder dan ziplinen elders of reguliere meerdaagse tochten door de jungle? Anders dan de meeste activiteiten in deze regio is de Gibbon Experience opgezet om het natuurreservaat (Nam Kan National Park) te beschermen en lokale communities verder te helpen. Je betaalt dus niet alleen voor je eigen vermaak, maar je draagt bij aan de natuur, de leefomgeving en scholing en ontwikkeling van Laotianen.

Zo wordt er bijvoorbeeld gebruikgemaakt van lokale gidsen uit omliggende dorpen. Gids is overigens een groot woord: ze begeleiden je en vertellen soms een en ander over wat je ziet, maar de meeste tijd ben je qua vermaak, tijdsbesteding en veiligheid op jezelf aangewezen. Met een leuke groep is dat echter nooit een probleem, en juist dat sociale aspect maakt je trip nóg leuker.

Boomhut Gibbon Experience
Overnachten in een boomhut is een unieke ervaring.

Bovendien moet je beseffen dat de boomhutten uitsluitend te voet en per zipline bevoorraad kunnen worden met voedsel en beddengoed. Dat is een stuk arbeidsintensiever dan met een jeep even wat spulletjes afleveren, en omdat de organisatie zijn werknemers relatief goed betaalt, ook een stuk prijziger. Daarnaast heeft de bouw van deze boomhutten jaren geduurd en dat is natuurlijk andere koek dan een hutje op de hei.

Ziplining Gibbon Experience
Met 50 km/u scheer je over boomtoppen, rivieren en weilanden.

Al met al valt de Gibbon Experience nauwelijks te vergelijken met andere toeristisch attracties of trekkings, zowel qua ervaring als het kostenplaatje. Ben je van plan Laos te bezoeken, twijfel dan niet langer en ga voor de Gibbons; je zult er geen spijt van krijgen.

Wil je Laos bezoeken, dan kun je het beste naar Bangkok vliegen en vanuit daar per bus of trein verder reizen.