Tubing in Vang Vieng: dit is er nog van over

Het dorpje Vang Vieng in Laos stond een paar jaar geleden onder backpackers bekend om 3 dingen: tubing, alcohol en drugs. Toen dat in 2011 resulteerde in maar liefst 27 doden tijdens feesten langs de rivier, was voor de Laotiaanse overheid de maat vol en werden de illegale bars gesloten. Tegenwoordig heeft het dorp echter weer verdacht veel weg van een hedonistisch zuipoord. Dit is wat tubing in Vang Vieng anno 2015 inhoudt.

Tubing in Vang Vieng

Tubing in Vang Vieng

Vooropgesteld: het ingrijpen van de overheid was natuurlijk onvermijdelijk en heeft wel degelijk effect gehad. De bars en het tuben zelf zijn nu gereguleerd, er wordt niet meer publiekelijk drugs op straat verkocht en er zijn recentelijk geen reizigers geweest die zijn verdronken of hun nek hebben gebroken na een sprong in de Nam Song.

Bovendien heeft het minidorpje tegenwoordig veel meer te bieden dan alleen dronken in een band over de rivier drijven: je kunt er kajakken, rotsklimmen, grotten bezoeken, trekkings doen en de schitterende omgeving verkennen met de fiets of motor. Langzamerhand weet dan ook een ander publiek dan alleen (jonge) backpackers Vang Vieng te vinden en verrijzen er zelfs hotels en semi-luxe resorts.

Tubing rave Vang Vieng 2011
Aan de illegale feesten en bars is een einde gemaakt, maar dat maakt tuben er niet minder leuk op (© Boaz Arad).

Nachtleven

Dat gezegd hebbende is tubing en schaamteloos dronken worden nog steeds redelijk prominent aanwezig voor wie daarnaar op zoek is. Dat wordt ook behoorlijk in de hand gewerkt door happy hours met gratis (!) whiskey en “Drink triple, see double, act single”-shirts in de inmiddels beruchte Sakura Bar.

Het nachtleven is heftig, maar minder ordinair dan zuipoorden als Koh Phi Phi, Phuket of Kuta Beach. Dat is ook enigszins te danken aan de relatief weinig ‘foute’ Amerikanen en Britten die er komen; blijkbaar zijn zij in de veronderstelling dat Vang Vieng niets meer voorstelt na het ingrijpen van de overheid in 2012. In plaats daarvan bevind je je vooral tussen Nederlanders, Duitsers, Koreanen en Israëli’s en dat is eigenlijk hartstikke leuk.

Weinig tuben, veel drinken

Eerlijk is eerlijk: het tuben zelf heeft eigenlijk geen moer te maken met op een luie manier de rivier verkennen, maar draait voor de meesten vooral om zuipen en feesten. Natuurlijk kun je de bars skippen en in circa 1,5 tot 2 uur terug naar Vang Vieng drijven, maar dat is duidelijk niet de insteek van de organisators.

Iedere dag zijn er 3 van de 12 bars langs de rivier open zodat na 4 dagen de roulatie rond is. Elke bar is net wat anders: de een heeft het meest weg van een junglefeestje, bij de ander kun je basketballen en tafeltennis spelen en bij weer een ander wordt de stoelendans in een modderpoel gespeeld. Wat alle bars gemeen hebben is dat er keiharde dansmuziek opstaat en er redelijk wat afgezopen wordt, maar ook als je niet zo’n feestbeest bent, is er bij de bars gelegenheid om in de zon te relaxen en van de omgeving te genieten.

Bars tubing Vang Vieng
Bij alle bars is er wel iets qua entertainment.

Bars langs de rivier

De meeste tubers (soms wel 200) arriveren tussen 12:00 en 14:00 bij de eerste bar om na die tijd door te dobberen. Hier zit echter een adder onder het gras: alle bars zitten vrij dicht op elkaar aan het begin van de route, wat betekent dat je bij de 3e en laatste bar hooguit 15 minuten werkelijk in de rivier hebt gelegen. Tel daarbij op dat de bars pas in de middag op gang komen en je kunt wel raden dat 90% van de deelnemers de eindstreep in Vang Vieng niet eens haalt omdat het dan al donker is.

Geen nood: hierop wordt uiteraard handig op ingespeeld door tuktuks bij zowel de laatste bar als ongeveer 30-40 minuten stroomafwaarts die jou en je tube terugbrengen naar Vang Vieng. Kosten: iets meer dan 1 euro.

Al met al heb je met tuben gegarandeerd een leuke dag. Ja, de alcohol vloeit rijkelijk en is voor sommigen echt too much, maar iedereen zal plezier beleven aan in de rivier luiwammesen (als je na de laatste stop nog doorgaat), de omgeving, het uitzicht, dansen bij de bars en spelletjes spelen. De aanblik van tientallen bezopen backpackers in een bandje op de rivier is sowieso voer voor hilariteit, die alleen maar groter wordt wanneer ze er bij de bars met behulp van touwen uitgevist worden.

Tips voor tubing in Vang Vieng

Ligt Vang Vieng op jouw route (van Luang Prabang naar Vientiane of andersom) en ga je tuben, volg dan onderstaande tips op om er een geslaagd avontuur van te maken.

  1. Neem alleen je essentiële spullen mee, dat wil zeggen je zwemkleding, een shirt voor mannen en jurkje/broekje voor vrouwen dat nat mag worden en een waterproof bag met geld.
  2. Dit laat je achter in je hostel: al het andere. Dus tijdens het tuben geen telefoon, geen portemonnee, geen handdoek en geen slippers. Alles wat niet essentieel is kun je alleen maar verliezen, en geloof me, dat overkomt deelnemers dagelijks.
  3. Neem alleen een camera mee als die waterbestendig is, zoals een GoPro. Let er wel op dat je deze continu bij je moet dragen.
  4. Smeer je vooraf in met zonnebrandcrème. Ook als het bewolkt is kun je gemakkelijk verbranden.
  5. Pas op voor de stenen en rotsen op de bodem en bij de oever voor de bars, want voor je het weet heb je je voeten opengehaald. Teenslippers onder water werken niet; waterschoenen zijn wel ideaal.
  6. Ga niet zwemmen in de rivier! Kukel je uit je tube, ga dan staan in de rivier (dat kan vrijwel overal) en stap er opnieuw in. De stromingen zijn veel te sterk en de rotsen te gevaarlijk om veilig te zwemmen.
  7. Wil je de eindstreep halen met je tube, vertrek dan om 16:30 uur vanaf de laatste bar. Een alternatief is om rond 17:15 nog circa 30-40 minuten te tuben tot het donker is en er dan halverwege links bij huizen en een bruggetje uitgevist te worden door een tuktukchauffeur.
  8. De kosten voor tuben (november 2015) bedragen 55.000 LAK + 60.000 LAK borg. Breng je je tube na 18:00 uur terug – en die kans is vrij groot – dan wordt er 20.000 LAK van de borg ingehouden. Neem daarnaast circa 100.000 LAK voor drinken mee. Met 250.000-300.000 LAK op zak zit je dus altijd goed.
  9. Neem een lunch voordat je vertrekt en ga niet te vroeg. Dat groepje enthousiastelingen dat om 12:00 uur al is vertrokken, staat hoogstwaarschijnlijk 2,5 uur later nog steeds bij de eerste bar. Tussen 13:00 en 14:00 uur vertrekken is prima.
  10. Inschrijven gebeurt in een soort garage bij de Tubing Office ter hoogte van het postkantoor. Vanaf daar word je met een tuktuk naar het startpunt gebracht. Dit is het enige bedrijf dat het ‘originele’ tuben aanbiedt. Alle andere tube-trips die je ziet zijn elders op de rivier en komen niet langs de bars.

Zin gekregen om in een rubberen bandje de rivier op te gaan? Laos is per bus of trein eenvoudig te bereiken vanuit Thailand.