Zo reis je van Laos naar Sapa (Vietnam) met de bus

Om van noord-Laos naar noord-Vietnam te reizen heb je grofweg drie mogelijkheden: vanaf Vientiane vliegen naar Hanoi (duur), een nachtbus nemen naar Hanoi (lang) of over land de grens oversteken naar Dien Bien Phu. Die laatste optie is niet de meest praktische, maar wel avontuurlijk en ideaal als je je reis door Vietnam in Sapa wilt beginnen.

Grens Laos Vietnam

Bus van Laos naar Sapa (Vietnam)

Dat de meeste reizigers vanuit Laos doorreizen naar Hanoi is qua reisgemak te begrijpen, maar erg logisch is het niet. Sapa is zeer de moeite waard om te bezoeken en als je dit vanuit Hanoi doet, moet je op en neer reizen om daarna naar het zuiden te gaan. Zit je niet heel krap qua tijd en vind je het leuk om noord-Laos te zien vanuit een bus met locals, dan kun je vanaf Oudomxai (Oudomxay) of Muang Khua de grens over naar Vietnam (Dien Bien Phu).

Oudomxai naar Dien Bien Phu

Vanuit het zuidelijke busstation in Oudomxai vertrekt dagelijks rond 06:00 uur een VIP bus naar Dien Bien Phu. Het handigst is om je ticket (95.000 LAK, circa € 11) de dag ervoor te kopen en in een nabijgelegen guesthouse te verblijven. De hele rit inclusief grensoversteek duurt ongeveer 8-9 uur. Oudomxai is een vervoershub en dus vanuit de meeste plekken in Laos gemakkelijk te bereiken.

Muang Khua naar Dien Bien Phu

Ben je al wat dichter bij de grens in de buurt, dan vertrekt dagelijks om 07:00 uur (en naar het schijnt ook om 11:00 uur) een min of meer lokale bus vanuit Muang Khua naar Vietnam. Deze gele bus vind je op het centrale plein in het dorp. De rit kost 60.000 LAK (circa € 7) en duurt totaal 4-5 uur. Je kunt vooraf geen ticket kopen, dus ben op tijd aanwezig (06:30 uur) om verzekerd te zijn van een plaats.

Bus Muang Khua Dien Bien Phu
De bus van Muang Khua naar Dien Bien Phu.

Muang Khua is te bereiken met een lokale bus vanaf Oudomxai (40.000 LAK, 3 uur) of met de boot. In Muang Khua zijn pinautomaten, een paar restaurantjes en goedkope guesthouses met zelfs wifi aanwezig. Meer over de omgeving van Muang Khua lees je in de Lonely Planet Laos.

Grens noord-Laos en noord-Vietnam

De grensovergang bij Tay Trang verloopt vrij vlot omdat je van te voren al een visum voor Vietnam nodig hebt. Houd 10.000 LAK apart voor je exit-stempel in Laos, een corrupte douanier en/of een weekendtoeslag. Nadat je Laos verlaten hebt, is het een paar kilometer met de bus tot de Vietnamese grens.

Let erop dat er bij de grens geen pinautomaten of wisselkantoren zijn; de eerste plek om aan Vietnamese dongs te komen is in Dien Bien Phu. Voor de grensovergang heb je echter geen geld nodig. Eventueel kun je resterende kips bij de grensambtenaar omwisselen voor dongs tegen een (uiteraard) matige wisselkoers. In de meeste gevallen is het handiger om je kips te bewaren voor Sapa en daar met een andere reiziger die naar Laos gaat, geld te wisselen.

Tay Trang grens Laos Vietnam
Exit-stempels scoren bij de Laotiaanse grens.

Dien Bien Phu naar Sapa

Eenmaal aangekomen in Dien Bien Phu kun je je reis vervolgen naar Sapa. Eventueel zijn er ook nachtbussen naar Hanoi. Afhankelijk van het tijdstip waarop je aankomt heb je verschillende mogelijkheden om met de bus naar Sapa te gaan, maar een echt precieze dienstregeling is er niet. Er is in elk geval ’s avonds en ’s ochtends een slaapbus en tot het einde van de ochtend rijden ook minibussen (duur: 8 uur).

Kom je vanaf Muang Khua en ben je rond het middaguur al in Dien Bien Phu, vraag dan de chauffeur om een aansluitende bus naar Sapa. Bij voldoende animo kun je dan meteen door. Een alternatief is om de nacht door te brengen in Dien Bien Phu.

Luang Prabang naar Vietnam

Op papier zou het ook mogelijk moeten zijn om vanuit Luang Prabang in 13 uur naar Dien Bien Phu te reizen (vertrek: 06:00 uur), maar mijn ervaring leert dat het iedere dag uiterst onzeker is of de bus gaat. Deze kan namelijk alleen vertrekken als ie ook uit Vietnam is aangekomen. Reisbureaus beweren dat het een dagelijkse bus is, maar als puntje bij paaltje komt blijkt ie ‘ineens’ geannuleerd te zijn.

Mijn advies is daarom om alleen vanuit Luang Prabang naar Dien Bien Phu te reizen als je het niet erg vindt om eventueel meerdere dagen te moeten wachten op een bus die wél gaat. Een vertrek vanaf Oudomxai of Muang Khua is dan eigenlijk in alle gevallen een betere optie.