Lange overstap in Kuala Lumpur: wat te doen?

Op budget de wereld over vliegen leidt er vroeg of laat toe dat je met een lange overstap op een vliegveld komt te zitten, bijvoorbeeld in Kuala Lumpur (KLIA). Nu heb je het hier zeker niet slecht getroffen – het is een van de beste vliegvelden ter wereld – maar een beetje reiziger zal toch wat meer willen zien dan alleen de binnenkant van een ultramodern terminalgebouw. Goed nieuws: Kuala Lumpur bezoeken tijdens je overstap is een fluitje van een cent.

Overstap in Kuala Lumpur

Overstap in Kuala Lumpur

Een bezoek aan de stad gaat alleen lukken als je minimaal 5 uur de tijd hebt, en bij voorkeur richting de 6 tot 8 uur. Bij aankomst moet je 1 uur incalculeren om bij de trein of bus te komen (zie hieronder), en vanzelfsprekend moet je ook minimaal 1 uur vóór je volgende vlucht weer terug zijn. Heb je een vlucht vanaf KLIA2 (terminal 2), neem het dan nog wat ruimer. Maleisië binnenkomen gaat gelukkig over het algemeen heel snel, je hebt geen visum nodig en hoeft ook geen aankomstformulier in te vullen.

Petronas Towers en Chinatown

Goed, dan ben je in Kuala Lumpur, maar wat dan? Eerlijk gezegd ontbreekt het deze stad aan echte bezienswaardigheden, waardoor de 452 meter hoge Petronas Towers als nr. 1 toeristische attractie bestempeld zijn. Deze wolkenkrabbers staan bij halte KLCC, dat met de LRT-metro eenvoudig te bereiken is vanaf KL Sentral.

Onder deze twee reuzen vind je bovendien een shopping mall waar je u tegen zegt. Koopjesjagers hebben echter pech: goedkope kleren of elektronica ga je hier, tussen de flagship stores van luxemerken, niet vinden. Daarvoor ben je beter af in Chinatown, waar je behalve allerlei rotzooi kopen ook hartstikke lekker kunt eten. Chinatown ligt op een steenworp afstand van busstation Pudu Sentral (voorheen: Puduraya). Kom je vanaf KL Sentral, dan is het met de metro één halte verder naar Pasar Seni.

Chinatown Kuala Lumpur
Goedkope kleren, elektronica of eten nodig? Je vindt vrijwel alles in Petaling Street, Chinatown.

KLIA Ekspres of bus

Wat betreft vervoer vanaf KLIA heb je grofweg twee mogelijkheden: snel en duur met de trein, of goedkoop en langzaam met de bus. Een taxi nemen kan natuurlijk ook, maar dat behoeft geen uitleg.

Veruit de snelste manier om in het centrum van Kuala Lumpur te komen is met de KLIA Ekspres. Deze sneltrein vertrekt overdag ieder kwartier en sjeest in slechts 28 minuten van/naar KL Sentral (33 min van/naar KLIA2), luxe stoelen en supersnelle wifi inbegrepen. Alleen van het kostenplaatje word je wat minder vrolijk: voor een enkeltje moet je sinds de prijsverhoging in januari 2016 bijna € 13 (55 MYR) neertellen.

KLIA Ekspres
De KLIA Ekspres is de snelste verbinding tussen het vliegveld van Kuala Lumpur en het stadscentrum.

Een bus nemen naar KL Sentral of Pudu Sentral (Chinatown) is een stuk goedkoper, maar reken erop dat je er dan wel 1 tot 1,5 uur over doet. Dit is dus vooral af te raden in de spits wanneer je je vlucht moet halen. Er zijn verschillende busvervoerders actief; onder andere Star Shuttle brengt je ieder halfuur voor een paar euro (10 MYR) naar het centrum. Informatie over de bestemmingen en tickets zijn bij het busperron van KLIA en KLIA2 verkrijgbaar.