Perhentian Islands: 7 vragen en antwoorden

Bij een reis naar Maleisië mag een bezoek aan de Perhentian Islands (Maleisisch: Pulau Perhentian) eigenlijk niet ontbreken. Dit paradijsje ligt zo’n 20 kilometer voor de oostkust van Maleisië en staat bekend om zijn rust, prachtige stranden, laid-back sfeer en natuurlijk duiken en snorkelen. Dit moet je weten voordat je erheen gaat.

Perhentian Islands

1. Hoe kom ik er?

De Perhentian Islands zijn het gemakkelijkste te bereiken met een speedboot vanaf de pier bij Kuala Besut (Google Maps). Dit stadje ligt 50 kilometer van het grotere Kota Bharu (naast de grens met Thailand), waar tevens een vliegveld voor regionale vluchten is. Vanaf dit vliegveld kun je met de taxi of bus naar Kuala Besut.

Bij de pier van Kuala Besut kun je ter plekke een open retourticket kopen voor de boot voor ongeveer 70 MYR (€ 15). Let erop dat de laatste boot aan het einde van de middag vertrekt. Kom je met een minibus vanaf Kuala Lumpur, Cameron Highlands, Taman Negara of Penang, dan is een open retour meestal al inbegrepen in de prijs. Vraag hiernaar bij het bureau waar je de minibus boekt.

Speedboot Perhentian Islands
Met de speedboot naar Perhentian Islands.

De speedboot doet er ongeveer 45 minuten over en de overtocht kan ook bij een rustige zee nogal wild zijn. Je bagage kan gewoon mee aan boord. De boot stopt eerst bij Coral Bay op Perhantian Kecil, daarna op Long Beach en vaart vervolgens door naar Perhantian Besar. Verblijf je op Perhentian Kecil, dan kun je het beste bij Coral Bay uitstappen en naar Long Beach lopen (10 minuten). Er wordt namelijk een meerprijs gevraagd om je op het strand van Long Beach af te zetten.

De terugweg is eenvoudig: vraag vooraf naar de vertrektijden (om de paar uur) en verschijn op tijd bij de pier. Je krijgt dan vanzelf te horen in welke boot je mee kunt.

2. Moet ik naar Perhentian Besar of Perhentian Kecil?

Je kunt verblijven op Pulau Perhentian Besar (“groot”) en Pulau Perhentian Kecil (“klein”). De keuze tussen deze twee eilanden is niet al te ingewikkeld. Besar kent voornamelijk resorts waar families verblijven; Kecil is waar alle backpackers zitten. Laatstgenoemde heeft dan ook meer low budget-accomodaties.

Met de watertaxi kun je altijd nog van het ene naar het andere eiland hoppen.

Kaart Perhentian Islands
Perhentian Kecil en Perhantian Besar.

3. Hoe vind ik een accomodatie?

Met uitzondering van (luxe) resorts zijn accomodaties op de Perhentian Islands niet vooraf te boeken. Het is dus een kwestie van erheen gaan en navraag doen bij de receptie. Bij de meeste guesthouses staat buiten een bordje met de prijzen.

Ga je naar Perhentian Kecil, dan vind je de meeste (goedkope) accomodaties op Long Beach. Dit strand ligt aan de oostkust van het eiland en is via een bospad te bereiken vanaf Coral Bay. Enkele tips voor zowel chalets/kamers als dorms: Mohsin Chalets, Oh La La’s, Sunrise Guest House en Panorama.

Mocht je je PADI (duikbrevet) willen halen, dan kun je een duikcursus combineren met een kamer. Gezien het ruime aanbod is dit vrij eenvoudig te vinden.

Long Beach Perhentian Kecil
Long Beach op Perhentian Kecil.

4. Hoe zit het met geld, elektriciteit en internet?

De Perhentian Islands zijn klein en daardoor in een bepaald opzicht ook wat primitief. Ten eerste betekent dat dat je NERGENS geld kunt pinnen. Creditcards worden, op enkele uitzonderingen na, ook niet geaccepteerd, dus neem van te voren voldoende cash mee. Op weg naar Kuala Besut kun je de chaffeur van je minibus of taxi vragen om te stoppen bij een pinautomaat.

Ook elektriciteit is niet overal 24/7 aanwezig. Met name op Kecil is stroomuitval geen uitzondering. Sommige accomodaties bieden wel 24/7 elektriciteit aan; bij anderen gaat om de zoveel uur de stroom eraf. Als dit belangrijk is voor je, vraag dit dan vooraf na – denk ook aan de airco en ventilator.

Ten slotte moet je er niet vanuit gaan dat je overal toegang hebt tot internet. Een aantal cafés, restaurants en accomodaties biedt wifi aan, maar dit werkt lang niet altijd. In de periode dat ik er was (april 2015) zat heel Long Beach zonder internet omdat de kabel was ‘gestolen’. Tegen betaling kun je wel terecht in internetcafés, bijvoorbeeld in Coral Bay.

5. Wat is er te doen op de eilanden?

Op de Perhentian Islands zul je vooral op het strand liggen, snorkelen, duiken (tip: GoPro) en kajakken. Omdat er geen vervoer op de eilanden is, ben je voor tochtjes aangewezen op de benenwagen of watertaxi. Let er wel op dat de meeste paden niet erg goed begaanbaar zijn; bewegwijzering kun je al helemaal vergeten. Mocht je wat locals willen ontmoeten, dan is de Fisherman’s Village (zuidkant Kecil) een aardige pek.

Fisherman's Village Perhentian Kecil
Fisherman’s Village op Perhentian Kecil.

De Perhentian Islands kennen geen echt nachtleven, maar op Long Beach hangt ’s avonds een laid-back sfeertje met muziek, vuurshows en alcohol. Dat laatste lijkt niet zo bijzonder, maar is het voor Maleisische begrippen wel. Bij de bar van Oh La La’s of een aparte kraampje is bier en sterke drank (wodka/rum) met een mixer te krijgen.

6. Hoe duur zijn de Perhentian Islands?

Met name Perhentian Kecil is niet duur, maar wel duurder dan de rest van Maleisië. In tegenstelling tot veel andere eilanden is Pulau Perhentian zo klein dat bevoorrading alleen kan plaatsvinden met speedboten. Dat stuwt de prijs nogal. Voor drinkwater, alcohol en eten betaal je dan ook gauw het dubbele van wat je op het vasteland van Maleisië betaalt. Een indicatie van de prijzen op Perhentian Kecil (april 2015):

  • Fles water: € 1
  • Fruitshake: € 1,50
  • Bier: € 2,50
  • Ontbijt: € 3-4
  • Avondeten: € 3-5
  • Dorm (met ventilator): € 5-10
  • Tweepersoonskamer (met ventilator): € 15-25
  • Watertaxi: € 2-4 per persoon (afhankelijk van bestemming)
  • Snorkeltrip of kajakken: € 8

Producten als zonnebrandcrème, badkleding en strandattributen kun je wel kopen op de Perhentian Islands, maar je bespaart een hoop geld door deze zelf mee te nemen of op het vasteland aan te schaffen.

7. In welke periode moet ik Perhentian bezoeken?

Het is belangrijk om te weten dat het regenseizoen op de Perhentian Islands nogal heftig is. Dat betekent in de praktijk dat de eilanden ‘dicht’ zijn in de periode van november tot februari. In die tijd kun je er wellicht wel heen varen en waarschijnlijk ook overnachten, maar met gesloten cafés, restaurants en winkeltjes houdt het snel op. Pulau Perhentian moet je daarom uitsluitend bezoeken in de periode van maart t/m oktober.

Regen Perhentian Islands
Ook buiten het regenseizoen kan het zomaar een hele dag regenen.