Tips voor goedkope binnenlandse vluchten in Maleisië

In Maleisië ben je qua vervoer meestal aangewezen op het uitgebreide netwerk van (mini)bussen die je vrijwel overal heen kunnen brengen. Er is echter een relatief goedkoop alternatief voor vervoer waar je misschien niet zo snel aan denkt: binnenlandse vluchten.

Binnenlandse vluchten in Maleisië

Binnenlandse vluchten in Maleisië

Reizen met de bus in Maleisië is weliswaar goedkoop, maar het comfort is meestal ver te zoeken, zeker als je in een minibus gepropt wordt. Bovendien kunnen de afstanden behoorlijk groot zijn, afhankelijk van waar je precies heengaat. Een rit van 12 uur om van de ene naar de andere kant van het Maleisisch schiereiland te komen is in elk geval geen uitzondering.

Gelukkig zijn er een aantal luchtvaartmaatschappijen die goedkope binnenlandse vluchten aanbieden. Wie wel eens in Azië is geweest, is ongetwijfeld bekend met prijsvechter AirAsia. Deze maatschappij is ook actief in Maleisië op 15 luchthavens. Maar waar geld te verdienen valt, is ook concurrentie. En dat is voor ons reizigers goed nieuws.

Ervaringen Malindo Air

Zo is in 2013 Malindo Air gestart met lijndiensten op 14 bestemmingen in Maleisië, en nog eens 18 in omringende landen. Een groot verschil met Air Asia is dat je bij Malindo Air 15 kg aan bagage gratis mag inchecken en op internationale vluchten zelfs nog meer. Gecombineerd met 7 kg aan handbagage is dat voor de meeste backpackers genoeg, terwijl je er bij Air Asia in alle gevallen voor moet bijbetalen.

Ikzelf heb met Malindo Air gevlogen vanuit Kota Bharu (Perhentian Islands) naar Melaka, oftewel van de ene naar de andere kant van het land, voor een all-in bedrag van – komt ie – 17 euro. Daarvoor mocht ik mijn backpack inchecken, handbagage meenemen, kreeg ik een snack aan boord (vluchtduur: 1,5 uur) en had ik meer beenruimte dan op de gemiddelde intercontinentale vlucht.

Beenruimte Malindo Air
Malindo Air biedt in zijn turboprops meer beenruimte dan je gewend bent.

Een andere goede optie voor binnenlandse vluchten is FireFly (11 bestemmingen in Maleisië). Ook hierbij mag je gratis 20 kg aan ruimbagage meebrengen en ben je binnen Maleisië vaak goedkoper uit dan bij Air Asia.

Veiligheid

Aziatische luchtvaartmaatschappijen waar je nog nooit eerder van hebt gehoord baren wellicht wat zorgen. Het feit dat Malindo Air’s moedermaatschappij Lion Air verbannen is in de EU maakt het ook niet veel beter, maar ik kan je verzekeren dat ik me geen moment onveilig heb gevoeld.

Malindo Air vliegt met supermoderne vliegtuigen (gemiddelde leeftijd: 1 jaar) en heeft nog nooit een ongeluk gehad. Dat laatste geldt ook voor FireFly. Ongelukken kunnen overal gebeuren en aangezien de Maleisische veiligheidseisen vergelijkbaar zijn met die in de EU, hoef je je dan ook geen zorgen te maken.

Malindo Air vliegtuig
De vloot van Malindo Air heeft een gemiddelde leeftijd van 1 jaar (augustus 2015).