4 tips voor zien, doen en eten in Fez

Fez is éen van de vier koningssteden in Marokko en staat vooral bekend om zijn eeuwenoude medina en ambachtelijke leerindustrie. De stad is zowel met een stedentrip als rondreis door Marokko erg goed te bereiken en een aanrader voor iedereen die naar Marokko gaat. Ik heb op een rijtje gezet wat je je moet zien, doen en eten in Fez.

Leerlooierij tips Fez

1. Verdwalen in de medina

Het is niet mijn meest originele tip, maar dat maakt het er niet minder leuk op. Verdwalen in de duizenden straatjes van de medina in Fez is de eenvoudigste en leukste manier om de stad te ontdekken. Als referentiepunt kun je de Blue Gate (Bab Bou Jeloud) aanhouden, waar de hoofdstraat Talaa Kebira start. Deze brengt je langs een aantal bezienswaardigheden, zoals een markt, de Koranscholen (Madrassa Bou Inania en Al-Attarine Madrasa) en de oudste universiteit ter wereld (Al-Karaouine / Al-Qarawiyyin).

Wanneer je echt hopeloos verdwaald bent en de weg vraagt aan locals, is de kans aanwezig dat zij hier iets voor terugwillen. Het is daarom raadzaam een offline kaart (bijvoorbeeld Google Maps of Maps.me) op te slaan. Mocht je met een gids op pad gaan, spreek dan altijd vooraf een vaste prijs af!

Bab Bou Jeloud Fez
Bab Bou Jeloud dient als een handig referentiepunt in de medina van Fez.

2. Je naar binnen laten praten door goede verkopers

De medina van Fez is een toeristische hotspot en dat zul je snel merken bij de vele winkeltjes. Elke verkoper van aardewerken, servies, lederwaren, kleding, tapijten, souvenirs, oliën en andere wondermiddeltjes zal proberen jou zijn winkeltje in te lokken. Wat mij betreft hoort dat er een beetje bij en kan dit echt wel leuk zijn. Blijf wel duidelijk over je intenties, bijvoorbeeld dat je alleen wilt kijken.

Om de leerlooierijen te zien, een must-see in Fez, ontkom je er bovendien niet aan. Deze zijn namelijk alleen toegankelijk via de dakterrassen van leerverkopers. Voor sommige toeristen een doorn in het oog, maar absoluut de moeite waard om te bezoeken.

3. Eten bij de lekkerste restaurants

Eten (en drinken) in Marokko is een feest. De nationale gerechten couscous en tajine zijn moeilijk te missen, maar ook harira (soep), muntthee en kruiden als ras el hanout prijken op elke menukaart. Fez barst van de restaurantjes waarbij de kleinste vaak door een echtpaar worden gerund. Heel moeilijk om lekker eten te vinden is het dus niet, maar er zijn wel een paar plekken die ik van harte kan aanbevelen:

  • Chez Hakim: traditionele gerechten, leuke sfeer, mooie locatie en goedkoop.
  • The Ruined Garden: vers en lokaal, shared dining, prachtige locatie in een tuin.
  • Cafe Clock: hip (en daarmee erg toeristisch), mooi dakterras, diverse kaart en cultureel programma.
Eten in Marokko tijdens ramadan
Eten in Marokko is een feest op zich.

4. Fez zien tijdens de golden hour

Wanneer de avond valt heb je in Fez vanaf de heuvel ten noorden van de medina een prachtig uitzicht over de stad. Het zachte en rode licht van de avondzon (golden hour) werpt een warme gloed over de oude binnenstad. De beste plekken om dit te zien zijn bij het fort Borj Nord en ten oosten daarvan bij Tombeaux Des Mérinides (kaart). Dit is ongeveer een kwartier lopen vanaf de noordelijke poorten van de medina. Vanaf deze uitzichtpunten zul je je waarschijnlijk ook verbazen over hoeveel groter Fez is dan alleen het oude deel.

Extra tip: dagtrip (of meerdere dagen) naar Chefchaouen

Als je een rondreis door Marokko maakt, zal Chefchaouen waarschijnlijk niet op je lijst ontbreken. Deze ‘blauwe parel van Marokkol’ is wereldberoemd vanwege zijn blauw geverfde straten en huizen. Ondanks alle toeristen die hier uiteraard op afkomen is Chefchaouen veel rustiger dan Fez of Marrakech; je kunt hier prima rondlopen en verdwalen zonder ook maar één verkoper of toerist tegen het lijf te lopen.

Chefchaouen Marokko
De verschillende tinten blauw maken Chefchaouen wereldberoemd.

Als je niet door Marokko rondreist maar alleen Fez bezoekt (zoals ik), is Chefchaouen ook zeker de moeite waard. Het is een eindje rijden (200 km, 3,5 uur) maar het stadje doet dusdanig magisch aan dat je na een kwartier rondlopen alweer de reis vergeten bent. Heb je meer tijd, dan is het aan te raden om in Chefchaouen te overnachten en er 2 dagen voor uit te trekken.

Een taxi of privéchauffeur naar Chefchaouen is in Fez het eenvoudigst via je accommodatie te boeken. Met de bus kan ook: busbedrijf CTM rijdt meerdere malen per dag van Fez naar Chefchaouen. Tickets kun je vooraf online kopen of bij het busstation in de stad (kaart). De bus is een stuk goedkoper, maar doet er ook langer over en vertrekt niet vanuit de medina.

Chefchaouen Marokko
De schitterende kleuren van Chefchaouen.