Reizen in Marokko tijdens ramadan: hoe is dat?

Pas nadat ik mijn vliegticket naar Fez had geboekt, kwam ik erachter dat mijn reisperiode midden in de ramadan viel. Gedurende deze maand onthouden moslims zich overdag van eten en drinken. Maar wat betekent dat voor toeristen en hoe is Marokko tijdens de ramadan?

Eten in Marokko tijdens ramadan

Eten in Marokko tijdens ramadan

De ramadan is de 9e maand van de islamitische kalender en valt elk jaar in een andere periode. Voor moslims over de hele wereld is dit de ‘vastenmaand’, waarbij zij zich tussen zonsopgang en zonsondergang onthouden van eten, drinken, roken en seksueel contact. Voor veel moslims is het tevens een periode waarin zij meer bidden en extra aandacht besteden aan liefdadigheid. Uit onderzoek in 39 landen blijkt dat zo’n 93% van de moslims vast.

Maar hoe zit dat in Marokko en het toerisme aldaar? Geen nood: als toerist hoef je niet noodgedwongen mee te vasten, want restaurants, cafés en winkels zijn ook overdag gewoon open. Eten en drinken wordt net zoals buiten de ramadan gewoon verkocht en je wordt op toeristische plekken ook niet raar aangekeken als je iets koopt of consumeert op straat. In steden als Fez had ik eerlijk gezegd ook niet anders verwacht, maar ook in kleine dorpjes onderweg viel het me op dat de lokale supermarkt open was. Op zeer afgelegen plekken waar zelden of nooit toeristen komen, zal dit natuurlijk anders zijn.

Eten iftar ramadan
Eind van de middag doen Marokkanen hun inkopen voor de iftar.

De iftar, de avondmaaltijd waarmee het vasten wordt gebroken, is een bijzonder moment. Zodra de zon onder is, verdwijnen locals uit het straatbeeld om in huizen samen met hun familie te eten. Mijn ervaring was dat sommige restaurants in Fez vanaf dat moment nieuwe klanten weigerden, dus dat is iets om rekening mee te houden. Het personeel wil immers ook gewoon eten en als toerist dien je daar respect voor te tonen.

Minder druk…

Tijdens de ramadan gaat het leven in Marokko dus gewoon door en eten en drinken maakt voor toeristen geen verschil. De drukte daarentegen is tijdens de ramadan wel wezenlijk anders. Fez en ook andere steden in Marokko staan bekend om hun hectische medina (oude binnenstad). Tijdens de ramadan is daar tot het middaguur echter weinig van te zien. Door het vasten komt het leven op straat beduidend langzamer op gang en pas eind van de middag gaan mensen eten kopen voor de iftar.

Reizen in Marokko tijdens ramadan
’s Ochtends is er niets te merken van alle hectiek in de medina van Fez.

In de ochtend herkende ik Fez bijna niet terug, het leek wel een compleet andere stad met de avond ervoor. Ideaal voor als je in alle rust wilt rondslenteren, maar let erop indien je wilt shoppen. Ook banken of bezienswaardigheden kunnen gedurende de ramadan andere openingstijden hanteren.

…en minder opdringerig

Het tempo ligt beduidend lager en het voordeel daarvan is dat de vaak toch wel opdringerige winkeleigenaren ook een stuk rustiger zijn. Onderhandelen kunnen ze nog steeds als de beste, maar het gaat er allemaal een stuk kalmer aan toe dan waar je je wellicht op had voorbereid. Ook een gids of taxichauffeur is waarschijnlijk wat slomer dan normaal – besef dat deze mensen gewoon hun beroep blijven uitoefenen tijdens het vasten. De gemoederen kunnen daardoor ook wat sneller oplopen.

Tot slot: de ramadan wordt afgesloten met het welbekende Suikerfeest (id-al-fitr). Het is goed om te weten dat veel mensen dan op bezoek gaan bij familie die elders in het land woont. Dat betekent dat bussen, treinen, vliegtuigen etc. volgeboekt zitten. Probeer voor die dagen dus ruim vooruit te plannen en boeken.