4 actieve must-do’s in Myanmar

Myanmar is een land om te zien, te doen en te ervaren. Op groepsreis, vanuit een touringcar of in een luxe resort ga je dan ook weinig tot niets van het echte Birma zien. Hoewel onderstaande must-do’s in Myanmar net zo goed bekend zijn bij de meeste toeristen, brengen ze je wel zo dicht mogelijk bij een authentieke ervaring van dit land.

Trekking Kalaw Inle Lake

1. Trekking van Kalaw naar Inle Lake

Pak je wandelschoenen erbij, neem warme kleren mee en bereid je voor op een 3-daagse tocht door authentiek Myanmar met schitterende landschappen, heerlijk eten en bij families thuis slapen. De trekking van Kalaw naar Inle Lake (of andersom) is pittig en aan het einde doet waarschijnlijk alles pijn, maar is absoluut de moeite waard.

Heb je het ene moment het idee in de Ardennen te lopen, een uur later lijkt het landschap net Toscane en weer wat later zou het zo Nieuw-Zeeland kunnen zijn. Het ontbreken van warme slaapplekken (trui en lange broek mee dus!) of stromend water (douchen? Forget it) maakt de ervaring compleet en een echte must-do voor iedereen die deze kant op gaat.

Homestay Kalaw Inle Lake
Slapen doe je bij families thuis; dit is authentiek Myanmar op z’n best.

Voor wie niet voldoende tijd heeft of 3 dagen primitiviteit niet zo ziet zitten, is er ook een 2-daagse trekking mogelijk waarbij het eerste stuk per auto wordt afgelegd. Tip: boek je trekking bij Ever Smile, gevestigd in Kalaw en Nyaungshwe (Inle Lake), voor scherpe prijzen en leuke gidsen.

2. Bootje varen én fietsen bij Inle Lake

“Hello, where are you from? Do you want a boat trip to Inle Lake?”. Zo’n beetje iedere local rondom Inle Lake probeert z’n longtail-bootje te slijten aan toeristen en hoewel een rondvaart best mooi kan zijn, is er nog een veel leuker (en goedkoper) alternatief: een boot- én fietstocht.

Fietsen boot varen Inle Lake
Fietsen kunnen gewoon mee aan boord van de bootjes op Inle Lake.

Huur fietsen bij je accommodatie en fiets vanaf Nyaungshwe in zuidwestelijke richting naar het dorp Khaung Daing. Onderweg kom je een aantal mooie pagoda’s tegen en zie je veel van het lokale leven in vissersdorpjes.

Tegen het einde van de middag (15:00-16:00 uur) is het beste moment om voor een paar euro het meer over te steken naar Maing Thauk; de fietsen kunnen gewoon mee aan boord. De laagstaande zon resulteert in een schitterende reflectie op het meer, dat rond die tijd het meest weg heeft van een golvend, zilveren deken. Houd je camera dus in de aanslag, want mooier dan dit ga je het waarschijnlijk niet tegenkomen.

Visser Inle Lake
Tegen het einde van de middag zijn de reflecties op Inle Lake adembenemend.

Eenmaal aangekomen aan de oostkant van Inle Lake kun je de dag afsluiten bij de wijngaarden van Red Mountain Estate, dat op de fietsroute naar Nyaungshwe ligt. Hier kun je met uitzicht op Inle Lake en de zonsondergang een wijnproeverij doen (€ 3) of de lokale Inle Valley-wijn proberen.

3. Trein Hsipaw – Pyin Oo Lwin

Houten banken, wagons die alle kanten op deinen en een tergend langzame rit door de heuvels en rijstvelden van het Shan-plateau. Een treinrit in Myanmar moet je meemaken en het traject Hsipaw – Pyin Oo Lwin is de mooiste plek om dat te doen. Het letterlijke hoogtepunt is het Goteik-viaduct, dat met 97 meter ooit een van de hoogste spoorbruggen ter wereld was en tegenwoordig kraakt en piept wanneer de trein eroverheen rijdt.

Goteik Viaduct Pyin Oo Lwin
Het levensgevaarlijk ogende Goteik-viaduct is het letterlijke hoogtepunt van de treinreis.

De trein van Hsipaw naar Pyin Oo Lwin (eindbestemming: Mandalay, maar dat is wel erg ver) vertrekt dagelijks om 09:40 uur en de andere richting op om 08:22 uur. Op papier duurt de rit 6,5 uur, maar in de praktijk gaat het meer richting de 8 uur. Vanaf Pyin Oo Lwin kun je daarom het beste met een gedeelde taxi verder reizen naar Mandalay of daar een nacht blijven.

Trein Hsipaw Pyin Oo Lwin
Een treinkaartje voor Hsipaw – Pyin Oo Lwin (inclusief levensverzekering) kost minder dan een euro.

Kaartjes zijn op de dag zelf vanaf 09:00 uur verkrijgbaar op het treinstation, houd je paspoort bij de hand. Het leukste is om tussen de locals (en op houten banken) te reizen in de ordinary class; een kaartje kost in dat geval nog geen euro. In de trein en op de stations kun je rijst, noodles en (lokale) snacks kopen.

4. Beklim Mandalay Hill op blote voeten

De tweede stad van Myanmar oogt misschien niet als de meest aantrekkelijke plek, maar Mandalay heeft meer te bieden dan het op het eerste gezicht doet vermoeden. Wat je er in ieder geval moet doen is de 240 meter hoge Mandalay Hill beklimmen, en of je het nou wil of niet, dat gaat op blote voeten…! Bij helder weer heb je een schitterend uitzicht over het koninklijke paleis, de stad en de omgeving. Zonsondergang is tevens een aanrader.

Mandalay Hill
De 240 meter hoge Mandalay Hill biedt een mooi uitzicht over de stad.

Minstens zo bijzonder aan deze heuveltop is dat het er wemelt van de Mandalayse jongeren die het gesprek aangaan met toeristen om hun Engels te oefenen. Zet je schrap, want voor je het weet vliegt “hello, where are you from?” je om de oren en ook aan de selfies en groepsfoto’s ga je niet ontkomen.

Mandalay Hill Myanmar
Op de top van Mandalay Hill ontkom je niet aan lokale Birmezen die het gesprek met je aangaan.

Zie je de 1729 treden omhoog niet zo zitten, dan kun je met een (motor)taxi omhoog (of omlaag), al doet dat wel een beetje afbreuk aan de ervaring. De entree voor Mandalay Hill bedraagt nog geen euro.

Op reis naar Myanmar

Vliegen naar Myanmar vanuit Nederland kan helaas niet met een directe vlucht. De beste manier om naar Myanmar te reizen is door naar Thailand te vliegen en vanaf daar met een prijsvechter als Air Asia of Nok Air naar Yangoon.