Mijn 5 hoogtepunten van Zuidoost-Azië

Zuidoost-Azië lijkt onder reizigers populairder dan ooit en na ruim 4 maanden rondtrekken in deze regio kan ik goed begrijpen waarom. De massale backpackersstroom op sommige plekken is niet voor iedereen weggelegd, maar tegen de razend interessante culturen, het heerlijke eten en de schitterende natuur kunnen weinig andere landen op. Deze 5 hoogtepunten van Zuidoost-Azië (willekeurige volgorde) zijn mij het meest bijgebleven.

Ballonvaart Bagan

1. Tempels en ballonvaren: Bagan

Rondfietsen of -rijden tussen de duizenden tempels in Bagan (Myanmar) is maar met één woord te omschrijven: magisch. De omvang van zo’n beetje de meest bijzondere plek in Zuidoost-Azië is echter pas echt goed te bevatten als je het letterlijk hogerop zoekt, bovenop een tempel waar je schitterende uitzichten hebt. En voor de ultieme ervaring: een ballonvaart over Bagan.

2. Ziplinen door de jungle: Gibbon Experience

De Gibbon Experience is geen opgeklopte hype: met 50 km/u over boomtoppen, valleien en rivieren scheren en in een volledig uitgeruste boomhut slapen is écht zo cool als het klinkt. Ja, aan deze meerdaagse trekking door de jungle van Laos hangt een flink prijskaartje, maar daar heb ik geen moment spijt van gehad. Een aanrader voor iedereen dus, ook al ben je niet eens een natuurliefhebber of adrenalinejunkie.

Gibbon Experience Laos
Gibbon Experience in Laos.

3. Paradijs op aarde: Koh Rong

Het Cambodjaanse eiland Koh Rong is een stuk minder bekend dan de Thaise tegenhangers, maar minstens zo mooi. Witte zandstranden die veelal verlaten zijn, bungalowtjes, kajakken en boottripjes: alle paradijselijke ingrediënten zijn hier aanwezig om minimaal een paar dagen weg te dromen. En voor de backpacker ook niet onbelangrijk: Koh Rong is spotgoedkoop.

Koh Rong Cambodja
Koh Rong in Cambodja.

4. The roof of Indochina: Fansipan

Het is de hoogste top van Vietnam, Laos en Cambodja en de beklimming van Fansipan is een ware uitputtingsslag, maar o zo de moeite waard. Als ultieme beloning mag je vanaf 3143 meter de zonsopgang bewonderen terwijl je geniet van het waanzinnige uitzicht, een onbeschrijfelijk gevoel. Met een kabelbaan in aanbouw heb ik nu nog mogen profiteren van een unieke ervaring, maar dat zal binnen een paar jaar anders zijn.

Fansipan uitzicht zonsopgang
Zonsopgang vanaf Fansipan.

5. Zwemmen met walvishaaien: Filipijnen

Het is een controversiële toeristische attractie, maar zwemmen met walvishaaien vond ik simpelweg te gaaf om het niet te doen. De grootste vissen ter wereld zwommen onder, voor en naast me en dat klinkt eigenlijk als iets wat ik zelf niet voor mogelijk had gehouden. Een geweldige ervaring in het toch al fascinerende aquarium dat de Filipijnen heet.

Zwemmen met walvishaaien in Oslob
Zwemmen met walvishaaien bij Oslob.